Acasă Retete Aceasta e cea mai bună supă de ceapă. Românească, nu franţuzească!

Aceasta e cea mai bună supă de ceapă. Românească, nu franţuzească!

0
Aceasta e cea mai bună supă de ceapă. Românească, nu franţuzească!
onion sprouts on white background.
onion sprouts on white background.
onion sprouts on white background.

Multă lumea vobeşte despre supa de ceapă, care provine din Franţa, însă despre ce am să vă scriu eu în următoarele rânduri este cu totul altceva. Eu nu o am din Franţa, ci de la ţară. Iar la noi, la ţară,  nu ştia mamaie, tataie sau vreo altă bătrânică de pe-acolo despre supa franţuzească. Chiar consider ciorba de ceapă un fel de mâncare populară, dar dacă vreţi să sune mai elegant, atunci îi putem spune supă de ceapă.

Într-adevăr, ptrivit legendelor istorice, această supă de ceapă a fost preparată, prima şi prima dată, de către Regele Ludovic al XV-lea al Franţei. Pe când se afla în cabana sa de vânătoare, s-a tezit deodată că nu mai avea nimic de mâncare în afară de… ceapă, unt şi şampanie, trei ingrediente pe care le-a combinat astfel încât a ieşit denumirea aceasta, de supă de ceapă franţuzească.

Se spune despre ea că este mâncarea săracului, din cauza faptului că este făcută cu ceapă, o legumă pe care a avut-o toată lumea din belşug. Însă dacă o faci precum Ludovic, cu şampanie, mă îndoiesc că intră în categoria mâncărurilor ieftine.

Sunt două categorii, în funcţie de poftă şi de diversificare. Poţi prepara o dată supa de ceapă franţuzească, iar într-o altă dată, supa de ceapă românească.

Ingrediente:

două cepe (roşie + albă)

un morcov

un ardei gras alb

o jumătate de păstârnac

o jumătate de rădăcină de pătrunjel

o linguriţă unt

o linguriţă ulei de măsline

o lingură bulion

o crenguţă cimbru

puţin Delikat, piper, sare

Preparare:

Se pune untul la topit într-o crăticioară apoi se adaugă uleiul de masline. Nu se lasă la încins prea mult pentru că apoi se arde ceapa. Se adaugă ceapa tăiată solzi, oprindu-se o jumătate de ceapă albă. După puţin timp, când ceapa s-a înmuiat un pic, se adaugă restul legumelor, pe rând, amestecându-se în continuare, iar apoi bulionul. Se toarnă apă peste ele şi se lasă la fiert. După un sfert de oră, se adaugă şi jumătatea de ceapă oprită, care a fost făcută înainte pe grill. O să-i dea un gust deosebit ciorbiţei noastre. Tot atunci, se pun şi cimbrul cu delikatul. La final, sarea şi piperul, ingredientele magice care dau gust mâncării (când spun Delikat, mă refer la un praf de Vegeta).

Lângă bolul cu ciorbă de ceapă, pune şi puţină smântână pe o farfurioară. Chiar dacă nu pui în ciorbă, merge de minune să mănânci cu pâine, în timp ce serveşti din ciorba pe care tocmai ai terminat-o.

Poftă bună şi un weekend de vis! 🙂

 

Articolul precedent Iată cum sânii tăi vor creşte rapid: cu un singur aliment!
Articolul următor Michelle şi Barack Obama – o iubire ca în filme
Iubesc cărțile. Am crescut cu ele. Am plâns pe ele. Am râs alături de personaje și am suferit deopotrivă. Cărțile au contribuit la dezvoltarea mea de-a lungul anilor. De asemenea, îmi plac oamenii care citesc. Iubesc oamenii care nu citesc, dar se lasă conduși către lectură. Mă bucur că pot contribui cu un grăunte la treaba asta. De aceea, blog. De aceea, vlog. Asta facem aici, în această comunitate de pasionați de citit: împărtășim din ceea ce citim și îi îndreptăm pe alții către citit. “Fiecare trebuie să-și găsească acea cale care i se potrivește cel mai bine. Trenul nu poate merge decât pe șinele de cale ferată” (Yoga Swami).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

error: Content is protected !!