Acasă Interviuri INTERVIU | Monica Leon: „Nu-ţi fie teamă să accepţi provocările”

INTERVIU | Monica Leon: „Nu-ţi fie teamă să accepţi provocările”

0
INTERVIU | Monica Leon: „Nu-ţi fie teamă să accepţi provocările”

Monica Leon știe că în viață trebuie să existe un echilibru, astfel că timpul ei se împarte între profesie și familie. Are o foarte mare responsabilitate prin poziția în care se află (vicepreședinte, Guatemala), dar nu-și neglijează soțul și copiii, cărora le oferă timpul ei liber.

Totodată, nu uită nici de ea însăși atunci când face mici lucruri care îi aduc bucurie, cum ar fi alergatul sau gătitul. Sfatul ei pentru tinerele femei care își doresc o carieră, indiferent de domeniu, este ca acestea să accepte provocările și să profite de orice oportunitate care apare. Și multe alte informații utile pentru oricine dorește să atingă succesul. Totul în interviul de mai jos :).

Roxana BMonica, de șase ani faci parte din Genpact. Ce te face să continui şi care a fost cea mai mare provocare în timpul carierei tale în această companie?

Monica LOportunitățile de carieră, în special învățarea și dezvoltare, m-au atras cel mai mult. Văd foarte puține companii care investesc cu adevărat în formarea angajaților lor, iar ritmul de avansare este după patru ani sau mai mult. Pe când aici, în Genpact, am văzut foarte mulţi oameni care au crescut. Cu cât eşti mai dispus să înveţi şi să accepţi noi provocări, cu atât mai repede poţi avansa.

“Nu contează că ai eșuat. Important este cum te ridici”

Cea mai mare provocare cu care m-am confruntat în această companie este acumularea de informatii în timp ce lucrezi, riscurile pe care trebuie să le iei și faptul că nu ai 100% certitudinea rezultatului. Genpact este o companie  în continuă schimbare, societatea este într-o continuă schimbare, deci trebuie să iei riscuri tot timpul. Am depășit acest lucru, având agilitatea sau viteza de acumulare a informatiilor rapidă. Dacă ai eșuat, este important cum te ridici şi să cauţi un alt mod de a face lucrurile cât mai bine. Trebuie să accepti că nu totul va fi perfect, iar ceea ce funcționează astăzi ar putea să nu funcționeze mâine. De aceea, trebuie să încerci totul şi să fii flexibil în schimbare.

Roxana BCe sfat le poți oferi tinerelor femei care doresc să urmeze o carieră? Care sunt cele mai importante resurse pe care ar trebui să le aibă pentru a reuși?

„STABILEŞTE-ŢI FOARTE CLAR OBIECTIVELE”

Monica LSă nu îţi fie frică să accepţi o provocare, aceasta este recomandarea mea. Dacă apare o oportunitate, profită de ea, încearccă să dai mai mult şi nu lua doar lucrurile pe care știi să le faci. Iar cel mai importan, să-ţi placă ceea ce faci. Pentru că, dacă faci ceva de care nu ești pasionat, nu dai rezultate.

Roxana BCum defineşti succesul? Ce sacrificii trebuie să faceți pentru a o atinge?

Monica LTrebuie să ai obiectivele foarte clar stabilite. Dacă faci asta şi reuşeşti să le atingi, vei putea să inspirati aceste valori şi celor din jurul tău. Aşa aş defini succesul.

Referitor la sacrificii, în ceea ce mă priveşte, cred că unul dintre ele este flexibilitatea de a lucra pe diferite fusuri orare și de a putea gestiona acest echilibru al vieții profesionale cu viaţa de  familie. Programul meu de lucru începe la  ora cinci dimineața, de exemplu. A fost necesar să spun „nu” anumitor cerinţe, care veneau mai târziu, spre final de program. Pentru că, la sfârșitul zilei, trebuie să îţi menții sănătatea, trebuie să acorzi atenție și familiei. Am doi copii și un soț, așa că trebuie să petrec timpul cu ei. Dar am și această mare responsabilitate pe care am luat-o în această companie. Despre asta este vorba: de a învăța să știi cum să echilibrezi toate acestea.

Roxana BAceasta ar fi fost următoarea întrebare pentru tine, despre echilibrul dintre viața personală și cea profesională, dar ai răspuns deja 🙂 . Spune-mi, te rog, cum îţi încarci bateriile? De unde îți iei energia?

Monica LTimpul petrecut cu familia mea mă reîncarcă, dar îmi dăruiesc și timp personal pentru mine. Îmi place să alerg. De fapt, am început să alerg cu un an în urmă, așa că alerg în jur de 45-50 de minute pe zi.

Roxana BDimineaţa ?

Monica LO, nu, după-amiaza târziu. Dacă vreau să alerg dimineața, ar trebui să mă trezesc la ora trei dimineața! :D. De asemenea, îmi place să citesc o mulțime de cărți, cum ar fi cărți de ficțiune sau de leadership. Dacă călătoresc, citesc mai mult, pentru că am tot timpul în avion. Îmi place să fac multe activităţi în weekend cu familia, cum ar fi să joc fotbal, baschet sau squash. În același timp, îmi place și să gătesc.

Roxana BȘi ce-ți place să gătești de obicei?

Monica LPrefer deserturile. Mă bucur, de asemenea, de mâncare, desigur, dar fac doar pentru că trebuie să fac, nu este o pasiune. Gătitul deserturilor este o pasiune, însă, așa că îmi place să fac asta.

Roxana BDar îţi  place să şi mănânci?  Pentru că nu văd asta, arăți atât de bine, atât de slabă 🙂.

Monica LPe bune? Eu? Nu cred! 😀 Oricum, compensez prin mişcare fizică.

„PUNE PASIUNE ÎN TOT CE VREI SĂ FACI”

Roxana BTe-ai gândit vreodată ce carieră ai vrea să urmeze copii tai?

Monica LHmm, chiar nu am idee. Întotdeauna am insuflat copiilor mei aceeași filosofie. Trebuie să fii pasionat de ceea ce-ți place să faci. De aceea, încerc multe lucruri cu copiii mei. Unul dintre principalele lucruri cu care nu sunt de acord este faptul că o mulțime de părinți influențează cariera copiilor lor. Aceştia nu o fac cu pasiune și văd că mulți dintre prietenii mei au abandonat acea carieră specifică cu doi-trei ani mai târziu și au ales ceva complet diferit. Unul dintre lucrurile pe care le-am spus copiilor mei este: Nu rămâne fixat pe o idee. Întotdeauna îndrăznește să faci lucruri diferite, pentru că niciodată nu poţi ști ce îţi place să faci. Iar când îţi descoperi o pasiune, încearcă să găseşti o modalitate creativă de a vedea cum va fi legată de planurile de carieră pe viitor. Dacă faci lucruri cu pasiune, niciodată nu te simți ca și cum ai lucra. Vei vedea că îţi place să faci acel lucru în fiecare zi.

„VREAU SĂ OFER OAMENILOR CEEA CE MI S-A OFERIT ŞI MIE”

Roxana BCine te inspiră?

Monica LMama mea.

Roxana BEste eroina ta, să înţeleg .

Monica LDa. Tatăl meu a decedat când eram mică, iar mama mea a trebuit să muncească foarte mult pentru toţi, era întotdeauna o persoană care a lucrat din greu și ne-a dat, mie şi fraţilor mei, o educație foarte bună. Toți am absolvit şi toţi am urmat o carieră. Ne-a oferit tot ceea ce avem nevoie. Întotdeauna voi admira spiritul ei de a merge înainte și de a nu căuta în trecut, oferindu-ne tot ce avem nevoie de la ea. De aceea, ea a fost întotdeauna exemplul meu.

Roxana BMonica, în final, vreau să te întreb despre planurile tale profesionale pentru viitor și ce ţi-ar plăcea să faci.

Monica LHm, este o întrebare bună :). Cred că Genpact evoluează  excelent, iar cu această nouă eră digitală, reuşim să creem noi locuri de muncă. Nu știi niciodată ce oportunități de carieră pot apărea. Aşadar, planurile mele de viitor au legătură cu automatizarea digitală. Mi se pare o schimbare excelentă, care se întâmplă peste tot în lume, nu doar în compania din care fac eu parte. Vreau să aduc la cunoştinţă oamenilor despre toate aceste schimbări, să-i ajut în această călătorie şi, de asemenea, să dau înapoi ceea ce mi s-a dat și mie.

FLASH

Cartea favorita
“Deep thinking: Where machine intelligence ends and human creativity begins”(Garry Gasparov)

Filmul preferat
“While you were sleeping” cu Sandra Bullock

Hobby-ul preferat
Alergatul

Cel mai frumos oras
Rio Dulce (Brazilia)

Mancarea preferata
Panna cotta

 

Articolul precedent Gramatica limbii române. DECALOG.
Articolul următor Cover-story: Mâine sfârșește întotdeauna prin a deveni astăzi
Iubesc cărțile. Am crescut cu ele. Am plâns pe ele. Am râs alături de personaje și am suferit deopotrivă. Cărțile au contribuit la dezvoltarea mea de-a lungul anilor. De asemenea, îmi plac oamenii care citesc. Iubesc oamenii care nu citesc, dar se lasă conduși către lectură. Mă bucur că pot contribui cu un grăunte la treaba asta. De aceea, blog. De aceea, vlog. Asta facem aici, în această comunitate de pasionați de citit: împărtășim din ceea ce citim și îi îndreptăm pe alții către citit. “Fiecare trebuie să-și găsească acea cale care i se potrivește cel mai bine. Trenul nu poate merge decât pe șinele de cale ferată” (Yoga Swami).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

error: Content is protected !!