Descopera

Castelul lui Dracula, între mit și realitate

După mai multe polemici între mine şi tatăl meu în ceea ce privește denumirea castelului Dracula, vreau să fac o distinctie clară între castelul Dracula din pasul Tihuţa și castelul Dracula din Bran. Se ştie că Vlad Ţepeş a fost şi este un personaj ce încă fascinează, şi nu doar lumea istorică, ci şi cea literară.
Haideţi să vedem care este adevărata istorie a acestui castel.
Castelul Dracula se află la pasul Tihuta, 32 de kilometri de Vatra Dornei. Acesta este un hotel-castel de trei stele, lângă el aflându-se și o mini stațiune de vacanță, Mănăstirea Piatra Fântânele, ideal pentru a petrece un sejur de câteva zile, în special pe anotimpul iernii.
Inspirat din istoria românilor și, mai ales, a lui Vlad Dracula, voievod al Țării Românești, Bram Stoker, autorul romanului „Dracula”, și-a imaginat călătoria lui Vlad Dracula prin muntii din jur. Fiind un autor de romane de groază, fascinat de ireal și fantasme, face cunoștință cu un profesor de istorie ungur, care îl pomenește pentru prima dată pe Dracula. Dar acest profesor nu avea cunoștințe temeinice de istoria Transilvaniei, așa că Bram Stoker crede că Dracula a fost un  voievod al Transilvaniei. Își închipuie un voievod din Transilvania, aflat la mijlocul secolului al XXV-lea, care are puteri supranaturale, demonice. Noaptea se preface în vampir și poate călători dintr-un loc în altul, omorându-și victimele, sugându-le sângele. Dar victimele nu mor, ci se vor transforma în vampiri împlinind voia contelui Dracula, putând fi omorâte  cu adevarat doar dacă li se înfingea un țăruș în inimă. Acțiunea romanului se petrece pe teritoriul României, iar finalul romanului se termină cu omorârea contelui-vampir de un grup de britanici și astfel binele triumfă.
Toată povestea este absolut fabuloasă, neavând însă vreo legătură cu personajul istoric, Dracula. Trebuie să menționez faptul că vampirii nu s-au născut în țara nostră, ci în țara vecină, Serbia. Aşadar, cuvântul „vampir” este de origine sârbească.
Castelul Dracula, aflat în destinația turistică Bran, situat între Munții Bucegi și Piatra Craiului, locul de refugiu al lui Vlad Dracula, reprezintă cea mai atractivă și populară așezare turistică. Construit la mijlocul secolului al XIII-lea, se bucură și s-a bucurat de multă popularitate, deoarece a aparținut familiei regale românești. Și legenda spune că a aparţinut voievodului Transilvaniei, Vlad Dracula, asociat domnului român Vlad Țepeș.
ISTORIA
Pentru a înțelege mai bine de unde vine denumirea de Dracula, vă voi face o mică relatare a istoriei lui. Vlad Țepeș s-a născut în Sighișoara, devenind domnitorul Transilvaniei, pe atunci Ţara Valahiei. Tatăl său, Dracul, a fost cavaler al Ordinului Dragonilor, care avea că scop stoparea extinderii otomane. De mic copil, a fost la curtea otomană trăind ca ostatic al turcilor. A fost informat pe perioada copilăriei cum i-a fost asasinată familia semănând multă amărăciune în suflet, încât a ajuns să pedepsească jupuind și trăgând în țeapă pe cei ce nu i se supuneau regulilor lui. Legenda spune că a fost un personaj foarte crud și însetat de sânge și, te miri din ce nimicuri, punea să le fie tăiate nasurile sau degetele celor pe care îi credea vinovaț,i iar pedeapsa lui favorită era trasul în țeapă. Multă vreme i s-a spus Vlad Dracula, dar după moartea lui a rămas în  istorie că Vlad Țepeș, cel care trăgea în țeapă cu multă plăcere.
Magda Iacob

View Comments

Recent Posts

Atelier de Scriere Creativă: Din Tabăra de Lectură

STICLUȚA Mă găsesc privind spre valurile care se sparg și mă surprind pierdut în gânduri,…

2 zile ago

Atelier de scriere creativă: Concurs cu premii în București

Ce planuri ai vineri seară, pe 8 noiembrie? Vin cu o invitație către tine, să…

3 zile ago

BOOK CLUB cu Editura TREI: Lista, de Yomy Adegoke (București, Brașov, Constanța)

Te invităm să ni te alături la următorul nostru club de lectură, dedicat romanului "Lista", de…

6 zile ago

Premiul Nobel pentru Literatură 2024: Han Kang, prima laureată din țara asiatică

Premiul Nobel pentru Literatură din 2024 a fost câștigat de scriitoarea sud-coreeană Han Kang. Este…

o săptămână ago

Club de lectură: Cofetăria cu miracole, cu Silvia Tarrago

În luna septembrie a avut loc un al doilea club de lectură, de această dată…

o săptămână ago

Club de lectură: Englezul din Gara de Nord, cu Tatiana Niculescu

Încă un club unde pasionații de lectură din București, Constanța și Brașov s-au reunit pentru…

o săptămână ago