Eu sunt Roxana, iar astăzi m-am gândit să abordez un subiect de care foarte multă lume e interesată: cât te costă să locuiești în București în 2019.
Să ajungi din provincie în cel mai mare oraș din România nu este deloc ușor, mai ales la început. O spun pentru că și eu m-am regăsit cândva în această situație.
Dar tot mai multă lume e atrasă de Capitală, fie că vorbim despre studenți, fie că vorbim despre cei care vin să se angajeze. Mai este și categoria celor care vor să locuiască pe cont propriu, chiar dacă stau deja în București.
Încerc prin acest vlog să răspund cât mai exact tuturor întrebărilor voastre, ca să știți la ce să vă așteptați înainte să faceți acest pas.
Rămâneți cu mine până la final și veți vedea și tabelul complet al cheltuielilor în funcție de posibilitățile fiecăruia.
Haideți să începem!
E primul lucru pe care trebuie să-l iei în calcul dacă vrei să locuiești în București și nu ai la cine să stai. Bine, asta dacă nu cumva ai 50-60 de mii de euro pe dreapta și îți iei direct apartament.
Dacă bugetul tău este limitat însă, trebuie să știi că nu vei găsi prețuri tocmai accesibile la chirii în București. O garsonieră mai de „Doamne-Ajută” începe de la 200 de euro pe lună, iar dacă vrei să stai la două camere, pregătește cel puțin 300 de euro.
O altă variantă este să-ți cumperi o locuință printr-un credit făcut la bancă. Rata lunară te va duce cam la aceeași sumă pe care o dai în chirie.
Desigur, există și variante pentru cei al căror buget este complet redus. Dar asta înseamnă să stai pe la marginea orașului ori în gazdă și să ai la dispoziție doar o anumită parte din locuință. Să folosești restul casei cu persoana care te găzduiește, ceea ce nu este tocmai comod.
Pentru studenți, există și varianta căminelor. Condițiile nu sunt tocmai bune, mai ales la cele de stat, dar măcar ieși decent cu banii: între 25 de euro și 50 de euro pe lună te va costa.
Acum, la ce trebuie să fii atent când îți alegi unde să stai?
În primul rând, la distanța față de job sau față de facultate. Acei 10-20 de euro pe care crezi că-i vei economisi dacă alegi o chirie mai ieftină s-ar putea să fii nevoit să-i dai pe transport.
Apoi trebuie să vezi ce facilități ai la dispoziție: măcar o toaletă, un frigider, un aragaz și un duș funcționabile. Dacă mai găsești pe acolo aer condiționat și cuptor cu microunde, deja o vei duce bine. Asigură-te că toate sunt într-o stare decentă și că proprietarul se obligă să le repare în situația în care se vor strica.
Am inclus aici întreținerea, electricitatea, abonamentul de telefon și cel de internet și cablu TV.
Indiferent de forma în care ai ales să locuiești, întreținerea ți se va dubla în perioada de iarnă. Ca să nu ai surprize neplăcute și în restul anotimpurilor, fă bine și trimite-ți la timp consumul lunar de apă. Dacă nu o vei face, vei intra la paușal, adică vei plăti în plus la întreținere și nu îți dorești asta. Crede-mă.
Facturile de energie electrică vor varia de-a lungul anului. Uneori vei plăti foarte puțin, iar alteori ceva mai mult, în funcție de regularizare. În orice caz, prețurile sunt accesibile zic eu.
Abonamentul de telefon ține exclusiv de buget și de preferințe. Găsești abonamente începând cu prețul de 5 euro și terminând cu unele chiar și de 35 de euro. Cam așa stă treaba și în privința abonamentului de internet și cablu TV. Cu 10-15 euro vei găsi fără probleme un abonament prin care să stai nelimitat pe net la o viteză foarte bună. În preț este inclus și un pachet basic pentru TV, asta în caz că te mai uiți la TV…
Din punctul meu de vedere, bugetul pentru mâncare trebuie să-l împarți în două: o parte pentru mâncarea pe care o consumi acasă, iar cealaltă parte pentru mâncarea de la birou.
Ai o mulțime de posibilități. Dacă vrei să economisești însă, evită să comanzi mâncare atunci când ești acasă. Vei ieși mult mai ieftin cu cea gătită de tine. Iar dacă nu știi să gătești încă, o să înveți la un momentat dat, mai mult de nevoie decât de voie.
Chiar dacă cel mai aproape de tine vor fi magazinele Mega Image, prețuri mai mici la alimente vei găsi în hypermarketuri precum Carrefour, Lidl, Kaufland sau Cora.
Dacă ești o persoană obișnuită, fără prea multe pretenții, nu ar trebui să cheltui mai mult de 100-150 de euro pe mâncarea de acasă.
La birou sau la facultate te vei confrunta cu presiunea colegilor de multe ori. Într-o zi poți mânca pizza, în alta shaorma, în alta meniul zilei, în alta poate doar o merdenea. Prețurile variază de la o zi la alta, însă cred eu că media zilnică este undeva la 2-3 euro.
Dacă bugetul tău este restrâns, poți veni la fel de bine cu pachet de acasă și atunci ai rezolvat problema.
Și igiena cred eu că se împarte în două categorii: igiena locuinței și igiena personală. Sunt câteva produse fără de care nu ai cum să te descurci dacă vrei să locuiești în condiții decente, iar tu să te respecți ca persoană. Produsele din această categorie sunt cu sutele pe rafturile din magazine. Trebuie să-ți aloci un buget de minimum 10-20 de euro pentru ele chiar dacă nu stai grozav cu banii.
Într-un oraș extrem de aglomerat precum București, fără îndoială metroul este cea mai bună soluție și în 2019. Un abonament cu număr nelimitat de călătorii te va costa în jur de 15 euro, iar dacă ești student vei plăti chiar mai puțin.
Studenții au 50% reducere la RATB, care mai nou am văzut că a devenit STB. Vorbesc aici despre autobouze, troleibuze și tramvaie. Aici abonamentele încep de la 4 euro și ajung chiar și la 20 de euro. Dacă nu ai bani, dar stai bine pe argumente, poți circula cu ele fără card. Te descurci cu controlorii în majoritatea cazurilor, asta dacă nu au pe lângă ei și jandarmeria. Atunci nu vei scăpa de amendă, care e de 11 euro.
Dacă ai mașină, nu prea mai contează dacă e pe benzină sau pe motorină. Litrul de carburant a depășit 1,2 euro și e de așteptat să mai crească. Merită să o folosești în București în weekend-uri sau dacă parcurgi rute scurte. Traficul e paralizat câteva ore bune în fiecare zi lucrătoare. E posibil să ajungi să achiți chiar și 100 de euro lunar pentru carburant dacă îți place să mergi cu mașina.
Mai ai la dispoziție și varianta taxiurilor. Prețul per kilometru a crescut la firmele clasice, iar de ceva timp au apărut alternativele Uber și Taxify, unde poți plăti direct cu cardul. Și prețul e mai avantajos, însă nici aceste companii nu mai sunt ca la început, prioritizând tot mai des cantitatea în detrimentul calității.
Haina îl face pe om. Parcă așa se spune, nu? Aici e o categorie unde chiar nu vei întâmpina probleme. S-au ridicat mall-uri în fiecare cartier, iar dacă nu prea ai bani găsești articole acceptabile și la magazinele second hand. Chiar și hypermarketurile au început să-și extindă raioanele de vestimentație. Nu te bucura prea mult nsă dacă vezi ceva extrem de ieftin. S-ar putea ca acel ceva să-l înlocuiești după numai două săptămâni pentru că s-a rupt.
Dacă ești în anii studenției, distracția poate fi gratuită ori cu foarte puțini bani. În Grozăvești sunt prețuri mai mici decât în oricare altă parte din București, tocmai în ideea de a atrage tinerii. Nici măcar nu trebuie să mergi într-un local dacă stai la cămin. Distracția vine ea la tine, nu te duci tu la ea. Centrul Vechi rămâne și el o opțiune, chiar dacă ceva mai costisitoare.
Apoi mai ai la dispoziție cinematografe, teatre, concerte, parcuri acvatice, room escape, evenimente sportive, fashion sau orice îți trece prin cap. București este un oraș foarte activ la acest capitol.
Indiferent de ce alegi, o ieșire ar trebui să te coste între 20 și 40 de euro, dar poți ieși mult mai ieftin dacă „ții” la preț și nu vrei să exagerezi cu distracția.
Chiar dacă am lăsat-o la urmă, vă rog să nu neglijați această categorie! Viețile noastre nu sunt încă atât de robotizate încât să calculăm dinainte tot ce avem de făcut în fiecare lună și totul să meargă conform planului. Fie că ne place sau nu, doza de neprevăzut rămâne una importantă. O simplă răceală, un laptop stricat, un impozit de care n-ai știut, o amendă… lista poate continua. Toate aceste lucruri implică alte cheltuieli. Ideal ar fi să aveți echivalentul unui salariu strâns pentru urgențe. Iar dacă nu aveți posibilitatea asta, ei bine, prietenul la nevoie se cunoaște, nu?
Dragilor, dacă sunteți din Constanța și căutați un motiv bun să ieșiți din casă pentru…
Sâmbătă dimineața, la Tomis Hub din Constanța, ne-am adunat pentru a dezbate cartea „Lista” de…
Sâmbată dimineața, la Fract Restaurant din Brașov, ne-am reunit pentru a explora subiectul complex al…
În acest weekend cititorii din Bucuresti, Constanţa şi Braşov s-au reunit pentru a discuta despre…
STICLUȚA Mă găsesc privind spre valurile care se sparg și mă surprind pierdut în gânduri,…
Ce planuri ai vineri seară, pe 8 noiembrie? Vin cu o invitație către tine, să…