Frumusete

COVER STORY: Iulia Nare şi frumuseţea femeilor care poartă aparat dentar

Zâmbetul este cartea de vizită a oricărei persoane, indiferent de domeniul în care lucrează. Unii au norocul de a avea dinţii perfect curaţi şi sănătoşi, iar alţii sunt nevoiţi să recurgă la anumite metode, cum ar fi aparatul dentar. “Pe vremea mea”, purtatul aparatului dentar era la fel de cool ca şi purtatul ochelarilor de vedere (a se înţelege că o spun ironic). În zilele noastre a devenit un trend să porţi aparat dentar, dar nu înseamnă că este uşor. Sunt anumite compromisuri pe care le faci, odată ce ai hotărât astfel. Una dintre colegele mele din Departamentul de Resurse Umane, Iulia Nare, a fost mai mult decât amabilă să ne vorbească despre decizia ei de a purta aparat dentar. Pe mine, personal, m-a ajutat foarte mult să aflu povestea ei şi în ce constă acest lucru :).

Roxana BDragă Iulia, înainte de toate, spune-ne care au fost motivele care te-au determinat să apelezi la aparatul dentar.

Iulia NSă-mi pun aparat dentar a fost lucrul pe care mi l-am dorit toată viaţa. Asta era în strânsă legătură cu sănătatea, alături de mers la gym, de mâncat sănătos, de trezit dimineaţă şi adormit la o oră decentă ş.a.m.d. Pe măsură ce devii mai educat, realizezi că ai nevoie de o anumită igienă, dincolo de spălatul pe dinţi. Iar aparatul dentar a devenit o chestie care se afla pe lista mea de „to do”.

„Am avut un singur obiectiv: să am o dantură perfectă”

Roxana BÎţi aminteşti ce ai simţit în primele zile, câte de repede te-ai acomodat cu el?

Iulia NTrebuie să spun aici că primele zile au fost abia după o lună şi ceva. Pentru că înainte de acest pas, înainte de a pune aparatul dentar, există o întreagă echipă care lucrează. Adică eu m-am prezentat la clinică şi am zis: „Vreau aparat dentar”. Iar medicul s-a uitat zâmbind la mine şi mi-a spus: „Stai aşa, că lucrurile nu sunt chiar atât de simple” (râde când îşi aminteşte). Trebuie să fie totul curat şi fără carii, iar apoi vin extracţiile, care nu pot fi făcute toate odată. Măselele de minte nu mai au loc şi atunci trebuie scoase. La mine au fost scoase doar cele de sus. La una dintre ele a durat două ore şi jumătate, lucru care m-a speriat. Iar pentru că cele de jos erau foarte aproape de nerv, am preferat să le las.

Roxana BŞi când ai auzit că sunt atât de multe lucruri de făcut, nu te-ai gîndit să renunţi?

Iulia NEu aveam un singur obiectiv, şi anume, îmi doream să am o dantură perfectă.

Roxana BSă revenim la acele prime zile, după ce ţi-au pus aparatul dentar. Te incomoda vreun pic la mestecat, te enerva, îţi venea să-l dai jos?

Iulia NOh, da! Prima dată mi-au pus aparatul de sus, iar apoi, la vreo două săptămâni, aparatul de jos, asta în funcţie şi de cât timp şi de câţi bani dispui. Mi-a luat o vreme să mă pot acomoda. Nu puteam mânca, mi se părea că orice, chiar şi o frunză de ruccola, mi se prindea de aparat. Ţi se schimbă muşcătura şi trebuie să-ţi adaptezi muşcatul la un alt atelaj în gură. Chiar şi acum mai simt asta, ia când vorbesc în engleză, încă se întâmplă să nu spun termenii corect :).

„Vei avea întotdeauna restricţii la mâncare”

Roxana BSpune-mi dacă te durea. Şi dacă există remedii antidurere.

Iulia NDin păcate, nu prea sunt remedii. Durerile sunt de mai multe feluri. Sârmele acestea te pot deranja la limbă, la obraz, la muşcat, la vorbit. Iar doctorul îţi aplică o ceară, care „îndulceşte” un pic colţurile cu care tu nu eşti obişnuit, ceară care şi protejează gingiile. Apropo de asta, vreau să spun că există foarte multe metode inovative în ceea ce priveşte ortodonţia. Ei, şi limba mea tot încerca să scoată chestiile alea din gură şi atunci, inevitabil, se formau nişte răni. Iar un alt tip de durere este atunci când mergi, periodic, la strângerea dinţilor. Există o anumită mobilitate pe care dinţii o au în alveolă. Cu cât strângi mai tare, cu atât doare mai rău.

Acum poţi mânca orice sau încă ai restricţii la anumite mâncăruri?

Iulia NVei avea restricţii pentru totdeauna la nuci, alune sau la orice altceva care ar putea sparge sau dezlipi unul sau doi pivoţi de pe dinte, lucru care, de altfel, mi s-a şi întâmplat. Asta pentru că ei nu sunt sudaţi, sunt lipiţi pe dinte. Eu încercam să mă axez mult pe piureuri, pe tot ce era moale, de regulă.

Roxana BSunt doi ani de când porţi aparatul dentar. După cât timp au început să se vadă rezultatele?

Iulia NAş zice că după un an. Iar rezultatele se văd pentru că oamenii din jurul tău îţi spun asta că ai un zâmbet perfect şi că nici nu aveai nevoie de aparat. Atunci ai o satisfacţie, care întăreşte decizia luată.

Roxana BDar la ultimul control ce ţi s-a spus? Cât timp ar mai fi necesar să-l porţi?

Iulia NFoarte frumoasă întrebare :)! Asta pentru că, atunci când l-am pus, mi s-a spus că nu va fi nevoie să-l port foarte mult. Luat ad literam acest „foarte mult”. La momentul respectiv, nu am ştiut să cuantific sau să întreb ce înseamnă asta. Abia după şase luni am început să pun întrebarea aceasta şi mi se tot spunea că după câteva luni. Iar eu credeam şi speram că după un an îl voi da jos :).

Roxana BÎmi spuneai zilele trecute că, dacă ai fi cunoscut toate aceste lucruri, nu ştii dacă ai mai lua decizia asta de a pune aparat dentar.

Iulia NSincer îţi spun că da, m-aş mai gândi de două ori înainte să fac pasul ăsta. Pe de altă parte, cred că nici nu aş vrea să fi ştiut. Tot ce aş fi dorit era să fiu un pic mai educată şi mai informată astfel încât să pun întrebările necesare. Nu am ştiut, de exemplu, şi nu m-am aşteptat la aşa ceva, şi anume că voi purta toată viaţa proteze.

Cei de la clinica la care am ales să merg mi-au făcut un plan exhaustiv la început, în care mi-au detaliat toţi paşii şi eventuale costuri. Poţi să alegi sârme, safir, chiar diamante, dacă te ţine buzunarul :).

„Am investit 3000 de euro în dantura mea”

Roxana BTu ai ales prima variantă…

Iulia NUna dintre marile mele temeri era, de exemplu, într-o vizită de client, ce ar spune oamenii şi cum m-ar privi când am să încep să vorbesc şi se vor vedea acele sârme în gură. De aceea, am încercat să am o versiune cât mai invizibilă posibil.

Roxana BDar chiar este foarte puţin observabil că ai aparat dentar.

Iulia NDa, însă odată ce l-ai pus, devii foarte conştient că îl ai. Îţi spuneam la început legat de muşcătură. Apar toate aceste schimbări, de care nu ai cum să nu fii conştient, asta pentru că ţi se schimbă zâmbetul, inclusiv fizionomia. Sunt oameni care au ales din raţiune de modă, de estetică dentară, pentru că sunt focusaţi să aibă un zâmbet de Hollywood. Pe mine m-a interesat să am o dantură sănătoasă.

Roxana BNu ne-ai spus, însă, cât preconizezi că ar trebui să-l mai porţi.

Iulia NEste impredictibil.

Roxana BUau! După doi ani, încă impredictibil?!

Iulia NÎn momentul de faţă, aparatul de sus nu mai este necesar. Am terminat cu fixarea dinţilor respectivi, urmează să-l dau jos. Însă jos, pentru că mai am o măsea de minte, în funcţie de cum creşte şi cum se aşază, rămâne de văzut. Personal, estimez că în şase luni scap, însă nu mi-a confirmat nimeni.

Roxana BNe-ai putea spune cât ai investit până acum? Din momentul în care ţi s-a spus că ai extracţii şi carii de făcut şi până în prezent, incluzând şi controalele periodice la clinică.

Iulia NUna dintre problemele pentru care nu am pus aparatul mai demult era chiar aceasta, ce costuri implică. M-a dus undeva la 3000 de euro. Clinica aceasta la care am mers mi-a oferit o idee cam spre cât m-ar duce.

Roxana BOk, Iulia. Acum, că am ajuns la final, ai vreun sfat pentru cei care vor să îşi pună aparat dentar?

Iulia NSă nu amâne aşa cum am făcut eu. Şi recomand părinţilor, mai ales, să aibă o discuţie legată de acest aspect cu copiii lor. Cu atât mai mult cu cât acum nu mai este atât de înspăimântor să porţi aparat. În ţările europene, oamenii cu care interacţionam îmi spuneau că l-au purtat de la 16 ani :D.

Roxana Brănișteanu

Iubesc cărțile. Am crescut cu ele. Am plâns pe ele. Am râs alături de personaje și am suferit deopotrivă. Cărțile au contribuit la dezvoltarea mea de-a lungul anilor. De asemenea, îmi plac oamenii care citesc. Iubesc oamenii care nu citesc, dar se lasă conduși către lectură. Mă bucur că pot contribui cu un grăunte la treaba asta. De aceea, blog. De aceea, vlog. De aceea, scriitoare. De aceea content writer. De aceea, realizator și moderator emisiune radio. Mai ales, de aceea Organizator evenimente culturale (Book Club, Books&Wine, Book Camp. Toate sub brandul cultural iCarte, iParte. Asta facem aici, în această comunitate de pasionați de citit: împărtășim din ceea ce citim și îi îndreptăm pe alții către citit. “Fiecare trebuie să-și găsească acea cale care i se potrivește cel mai bine. Trenul nu poate merge decât pe șinele de cale ferată” (Yoga Swami).

Recent Posts

Alchimistul: Club de Lectură în Constanța la Tomis HUB

Dragilor, dacă sunteți din Constanța și căutați un motiv bun să ieșiți din casă pentru…

13 ore ago

Club de lectură în Constanta: Lista de Yomi Adegoke

Sâmbătă dimineața, la Tomis Hub din Constanța, ne-am adunat pentru a dezbate cartea „Lista” de…

3 zile ago

Club de lectură în Brașov: Lista de Yomi Adegoke

Sâmbată dimineața, la Fract Restaurant din Brașov, ne-am reunit pentru a explora subiectul complex al…

3 zile ago

BOOK CLUB: Lista de Yomi Adegoke (București)

În acest weekend cititorii din Bucuresti, Constanţa şi Braşov s-au reunit pentru a discuta despre…

3 zile ago

Atelier de Scriere Creativă: Din Tabăra de Lectură

STICLUȚA Mă găsesc privind spre valurile care se sparg și mă surprind pierdut în gânduri,…

6 zile ago

Atelier de scriere creativă: Concurs cu premii în București

Ce planuri ai vineri seară, pe 8 noiembrie? Vin cu o invitație către tine, să…

7 zile ago