Arhiva

Cum să avem grijă corespunzător de un hamster :)

Am tot observat în ultima vreme, că foarte mulți posesori de hamsteri nu știu să aibă grijă de animăluțele lor. Și eu am gresit la început atunci când am decis să-mi iau un hamster, dar am încercat să rezolv rapid toate problemele astfel încât să-i ofer o viață cât mai lungă și fericită.

Dar… să vă spun și povestea mea.

Anul 2020 pentru mine a venit cu niște schimbări majore. Pe lângă pandemia care ne-a restricționat pe toți, eu am mai venit cu un bagaj în plus din 2019. Prin urmare, am decis să-mi iau un animăluț care să-mi facă zilele mai senine.

Cum nu am putut să-mi iau o pisică sau un câine, din varii motive, am decis ca cel mai potrivit pentru mine este un hamsterici. O fățucă adorabilă pe care să o văd în fiecare zi atunci când mă trezesc sau când mă duc la culcare.

Zis și făcut. Într-o zi de sâmbătă, am decis să mergem să luăm hamstericiul de la pet shop, fără niciun research în prealabil. Am achiziționat toate cele necesare (credeam eu), am luat piticul și ne-am întors acasă entuziasmați de faptul că avem un animăluț… nici nu știam ce mă așteaptă.

Așa am început noi 🙂

În primele zile Sherlock (atunci credeam că este un el 😊), a fost foarte liniștit. Fiind un mediu nou, o casă nouă, mirosuri noi, l-am lăsat liniștit 3 zile, ca să se obișnuiască. Nu am făcut decât să îi schimb mâncarea, apa și să vorbesc cu el atunci când vedeam că este treaz.

După ce a mai prins curaj, au început și problemele. Al meu șoarec (este alint) a început să roadă gratiile cuștii. Noaptea era ca picătura chinezească pentru mine. Google ne spunea că este semn de stres, dar eu nu înțelegeam cu ce îl stresam. Făcând research (abia acum) am dat peste grupul de Facebook „🐾Hamsteri și alte rozatoare🐾” 

Bilele nu sunt recomandate pentru hamsteri. Ei se pot răni. De asemenea, ei nu aleargă pentru că se simt bine, ci pentru că încearcă să evadeze.

Am povestit adminelor care-mi sunt problemelor, iar ele mi-au spus că pentru a-i oferii o viață bună animăluțului meu, trebuie să fac niște schimbări. Cușca era mult prea mică (dimensiune 53 x 32 cm), roata nu era suficient de mare (avea diametru de 15), bedding-ul utilizat nu era de fapt bedding și era, oricum, mult prea puțin pentru ca hamsterul să poată săpa galerii, iar nisipul era mult prea fin. Bila a fost scoasă din uz.

Hamsterii au nevoie de nisip pentru a se spăla. Ei nu se spală niciodată cu apă si săpun. Într-un recipient (eu folosesc o caserolă) se pune nisip, iar ei se vor spăla singuri. Nisipul nu trebuie să fie prafos, să fie fară miros și fară adaosuri.

Drept urmare, în următoarele 2 zile am luat Amazonul la puricat și am început să dau comenzi. Roată nouă, așternut corespunzător, am schimbat și mâncarea, dar cel mai important, am schimbat cutia. Până a venit cutia cea nouă, Sherlock a stat într-o cutie de carton, dar care era mult mai mare.trebuie sa nu fie prafos, sa fie fara miros si fara adaosuri

Nu recomand asta pentru că ei pot să o roadă, dar am noroc de un hamster blând care nu a dat niciodată impresia că vrea să evadeze.

Deși nu am conștientizat asta, un mediu adecvat pentru animăluțe, îi face pe aceștia să devină și mai sociabili. Nu vor mai fi stresați din prisma cuștii prea mici sau a lipsei de bedding.

Sherlockitza la băiță.

În cutia lui cea nouă (dimensiuni de 78 x 53 x 42 cm), piticul a avut parte de 15cm de bedding să poată săpa liniștit, o roată cu diametrul de 20 de cm, multe ascunzători, jucării de ros și nisip mult mai calitativ.

Eu am un hamster pitic, așa că ceea ce am spus mai sus se aplică doar pentru hamsterii pitici, nu pentru cei sirieni, care au alte standarde.

Standardele necesare pentru hamsterii pitici sunt următoarele:

  • cușca – minimum 60 x 40 cm
  • roata – diametrul de minimum 20 cm
  • nisip de chinchilla pentru a se spăla
  • hamsterii sunt animale solitare așa că este o cușcă/hamster

Totuși, am vrut ca hamsterul meu să aibă o căsuță și mai mare pentru a nu se plictisi. Așa că am trecut la următorul nivel. Tot de pe Amazon am comandat si mai multe ascunzători de lemn, una de plastic (pentru că vine vremea rece) și o „cușcă” și mai mare… ei iubesc sa sape și să se ascundă așa că am zis că trebuie să îi creez un mediu corespunzător.

P.S. Între timp am aflat că Sherlock este de fapt… o Sherlockitză 🙂

Așa suntem acum <3

Acum, diva are o căsuță de 140 x 70 cm în care poate să se distreze după bunul plac.

Temperatura ideală pentru ei este între 18 și 26 de grade, dar de preferat este să depășească 20 de grade.

Ce am învățat după această experiență:

  • gândiți-vă bine înainte de a vă lua un animăluț, dacă puteți avea grijă corespunzător de el. Nu sunt jucării, sunt suflete.
  • faceți research înainte de a merge la cumpărături ca să vedeți care sunt necesitățile unui hamster. Astfel, o să luați din prima ceea ce trebuie și nici nu veți cheltui în plus, așa cum am pățit eu.
  • pregătiți cușca înainte de a aduce hamsterul acasă. Așa stresul va fi minim pentru pitic 🙂
  • adoptați un hamster, nu îl luați de la pet shop. Pe lângă faptul că cei adoptați vor fi mult mai prietenoși, astfel nu mai încurajați împerecherea neetică a hamsterilor.
  • hamsterii sunt solitari, deci o cușcă/hamster. 2 hamsteri în aceeași cușcă se pot bate până ce unul din ei va muri.
  • nu încercați să înmulțiți hamsterii dacă nu aveți cunoștințe despre genetica hamsterilor și dacă nu sunteți crescători etici.
Photo credits: Grupul de Facebook „Hamsteri și alte rozătoare”

Ce să folosiți ca hamstericiul vostru să fie unul fericit?

  1. Cușca/cutie
  • cutie SAMLA de la IKEA
  • cușcă Alaska

Eu una recomand cutia. Pe lângă faptul că este de trei ori mai ieftină decât cușca, oferă și access mult mai ușor la hamsterici. Astfel, îmblânzirea se face mult mai ușor. De asemenea, eu nu am folosit capac la cușcă pentru ca nu a fost niciun pericol de „evadare”.

2. Așternut

Sunt două tipuri de așternut ce trebuie folosit.

Primul tip este cel care se pune la baza cuștii (2 cm) pentru a absoarbe urina, iar cel de-al doilea tip este cel care se pune deasupra (15 cm sau mai mult), ca hamsterul să poată săpa galerii.

  • așternutul pe care eu îl recomand pentru bază este „Așternut igienic din hartie pentru rozătoare CUNIPIC”
  • așternutul pentru galerii pe care eu îl recomand este „Chipsi Carefresh Pure White”

3. Roată

Pentru hamsterii pitici, roata trebuie să aibă diametrul de 20 cm. Pentru ca hamsterii sunt animale ce sunt active pe timp de noapte, vă recomand o roată silențioasă

  • TRIXIE Roată din plastic pentru rozătoare, cu stativ și diametru de 20cm

4. Papică

Alimentația hamsterului trebuie să fie compusă din mixuri de cereale, grăunțe și semințe (care se găsesc în pet shop-uri). Trebuie să fie o  dieta echilibrată, care să aibă în componență tot ceea ce este necesar. Periodic este bine sa îi oferim micului nostru prieten mici cantități de fructe și legume proaspete. Deși sunt înnebuniți după legume și fructe, este bine să le administrați cu moderație.

Hamsterii pitici sunt predispuși la diabet, așa că este recomandat să fie evitate fructele și unele dintre legume (ex. morcovul).

Vegetalele rămase neconsumate se vor înlătura a doua zi deoarece se alterează repede (mai ales in sezonul cald) și pot deveni o sursa de mirosuri urate sau chiar de infecție. Pentru a le completa necesarul de proteine le puteți da ou fiert, carne fiartă sau viermi de făină.

  • mâncare: VERSELE-LAGA Nature – Hrană pentru hamsteri pitici
  • Viermișori:  EXOTIC-K – Viermi de Faina Uscati
  • Whimzee: Recompense pentru câini – Periuţă Star

Atunci când le dați gustări trebuie să aveți grijă la cantitate. Viermișorii pot fi dați maximum trei/zi, semintele maximum 1-2/zi (pentru că au grăsimi), o alună  sau fistic/la 1-2 săptămâni. Mai pot primi o floricică de popcorn/zi sau nucă (la fel ca alunele, sunt grase, așa că sunt recomandate, dar rar).

Deși sunt destinate câinilor, whimzees pot fi date și hamstericilor. Este o metodă excelentă de a-și tocii dinții. Astfel evitați o vizită la veterinar pentru pilirea acestora :). Trebuie să verificați ca whimzeeurile să fie vegetale, să nu conțină carne.

5. Nisip

Așa cum am spus și mai sus, hamsterii nu se spală cu apă și săpun. Ei au nevoie de nisip pentru a se spăla singuri.

  • JBL Terra Sand – Nisip pentru terarii deşert

6. Pe lângă acestea, un hamster mai are nevoie în cușcă de un adaptor/bol de apă și de un bol pentru păpică.

7. Curățenia în cușcă

Trebuie să țineți cont că trebuie să curațați cușca piticului constant. Astfel, va fi:

  • spot cleaning-ul – când se vor curăța locurile pe care le vedeți murdare și când veți curăța fecalele și bedding-ul plin de urină. Se face o dată pe săptămână.
  • deep cleaning-ul – se va schimba jumătate din bedding. Se va lăsa în cușcă doar bedding-ul curat. Se face o dată pe lună sau chiar la 2 luni, în funcție de cât de murdar este așternutul sau cât de mare este cușca.

Hamsterii se orientează după auz și miros. În momentul în care ei nu își mai simt mirosul, asociază totul cu un mediu nou (chiar dacă este aceeași cușcă) așa că se vor stresa. În momentul în care se face deep cleaning-ul, se va lăsa jumătate din așternutul vechi.

De asemenea, hamsterii au nevoie de locuri unde să se pot ascunde așa că trebuie să vă asigurați că au multe locuri unde pot face asta. Fie că le cumpărați, fie că le construiți voi (aveți mare grijă la materialele pe care le folositi pentru ca hamsterii le vor roade si nu trebuie să fie toxice), asigurați-vă că sunt cât mai multe.

Puteți face ascunzători, poduri și platforme din carton. De asemenea, le puteți pune în cușcă rolele de carton (pe care este pusă hârtia igienică sau șervețelele de bucătărie). Le vor roade și își vor toci dinții sau le vor folosi pe post de tuneluri.

Dacă aveți întrebări, vă așteptăm în grupul de Facebook, unde vă vom ajuta cu răspunsurile de care aveți nevoie.

Cu drag,

Sherlockitza & Cris

 

Cristina Mihai-Marin

Wife & daughter. Coffee addict. Traveler. Blood donor. ECO Volunteer. Book lover. Mi-am descoperit pasiunea pentru citit la 16 ani când tata mi-a dat să citesc pentru prima data un roman polițist, iar de atunci citesc cât de mult pot. Prin intermediul cărților pot să călătoresc în trecut, pot să devin o altă persoană, pot să trăiesc prin intermediul personajelor. Iubesc să călătoresc, să cunosc locuri și persoane noi. De fiecare dată când reușesc să văd un loc nou, simt că mi se deschid noi orizonturi.

View Comments

  • Interesant. Am avut si eu hamster /i acum vreo 15 ani, insa era mai usor parca.
    Ca si asternut foloseam rumegus, roata era standard ca marime, il culcam in acvariu (dar il lasam sa se plimbe si prin casa, era ascultator, statea sa il prind), noaptea pedala pe roata, ziua dormea in... Soseta (un fel de tunel isi facea, arata ca in sac de dormit).
    A trait (si urmatorul) cam 2 ani, au murit amandoi de o boala la care au facut o secretie urata la gat. Il dadeam cu o solutie de la farmacie /petshop, insa din pacate nu au scapat.
    I-am iubit tare mult.

    • Au mai evoluat lucrurile de atunci, s-au mai facut studii :)
      Rumegusul/talasul le afecteaza caile respiratorii, roata prea mica le afecteaza coloana, nu este ok sa stea in soseta pentru ca pot sa inghita puf scame si sa le creeze probleme la stomac.

      Dar oricum, nici in ziua de azi nu toti veterinarii stiu ce este recomandat pentru hamster. Trebuie sa fie un vereinar specializat pe animale exotice :)

Recent Posts

Atelier de Scriere Creativă: Din Tabăra de Lectură

STICLUȚA Mă găsesc privind spre valurile care se sparg și mă surprind pierdut în gânduri,…

2 zile ago

Atelier de scriere creativă: Concurs cu premii în București

Ce planuri ai vineri seară, pe 8 noiembrie? Vin cu o invitație către tine, să…

3 zile ago

BOOK CLUB cu Editura TREI: Lista, de Yomy Adegoke (București, Brașov, Constanța)

Te invităm să ni te alături la următorul nostru club de lectură, dedicat romanului "Lista", de…

6 zile ago

Premiul Nobel pentru Literatură 2024: Han Kang, prima laureată din țara asiatică

Premiul Nobel pentru Literatură din 2024 a fost câștigat de scriitoarea sud-coreeană Han Kang. Este…

o săptămână ago

Club de lectură: Cofetăria cu miracole, cu Silvia Tarrago

În luna septembrie a avut loc un al doilea club de lectură, de această dată…

o săptămână ago

Club de lectură: Englezul din Gara de Nord, cu Tatiana Niculescu

Încă un club unde pasionații de lectură din București, Constanța și Brașov s-au reunit pentru…

o săptămână ago