Cei de la Elefant au publicat recent topul celor mai vândute cărți din ultimul an. Surprinzător sau nu, românii pun accent pe dezvoltarea personală, jumătate din titlurile prezente în top 10 făcând parte din această categorie.
Toate aceste cărți sunt disponibile acum la reducere pe site-ul Elefant, însă nu pentru mult timp, așa că grăbiți-vă dacă nu ați apucat să vă achiziționați încă titlul dorit.
„Hoțul de cărți”, a lui Markus Zusak, se regăsește pe locul 4 în acest top. O recenzie completă a cărții puteți vedea pe canalul de YouTube. Iată cum arată în continuare topul complet al celor mai cumpărate cărți de către români în ultimul an.
Ultimul, dar nu cel din urmă, pe lista top 10 cele mai cumpărate cărți de pe Elefant se află Jordan B. Peterson și celebra sa carte „12 Reguli de viață. Un antidot la haosul din jurul nostru”. Jordan Peterson este psiholog și profesor canadian cunoscut pentru prelegerile sale, dar și pentru ideile ferme legate de ”corectitudinea politică”, cu care a stârnit numeroase critici la adresa sa. El se numără printre gânditorii contemporani importanți, dezbătând în discursurile și dezabaterile sale teme din domeniul psihologiei, politic sau filozofiei. În cartea de faţă acesta dezbate importanța regulilor și a disciplinei, susținând că responsabilizarea și rigoarea dau consistență conștiinței de sine. De asemenea, el îndeamnă să ne acceptăm condiția în care ne aflăm în fiecare moment al vieții noastre și să perseverăm spre a deveni mai puternici și consecvenți. Este o cartea ce ne oferă atât un substrat psihologic de explorat, cât și o simplitate de care te poti bucura prin punerea în practică.
„Arta subtilă a nepăsării”, o altă carte de dezvoltare personală, alegere a cumpărătorilor de pe Elefant, propune o analiză personală a putințelor, dar mai ales a neputințelor noastre, convingându-ne să le acceptăm și să le exploatăm. Autorul Mark Manson creionează felul nostru superficial de a privi problemele din viața noastră, sugerându-ne să renunțăm a mai avea o atitudine pozitivă falsă, și ne îndeamnă să ne ancorăm în realitate și să căutăm soluții pentru a ieși din impas. Acest lucru nu numai că ne dă rezolvare, dar ne și dezvoltă în plan mental.
Deși publicată pentru prima dată în 1997, cartea „Tată bogat, tată sărac” se află acum la ediția a V-a, bucurându-se în continuare de vânzări substanțiale. Robert T. Kiyosaki ne învață despre importanța educației financiare de la vârste fragede și ne ghidează cu pași mărunți către prosperitate. Este o carte ce cucerește prin onestitate, viziune realistă și aplicabilitate în demersul construirii unui statut financiar dezirabil.
După succesul răsunător al serialului „Game of Thrones”, nu putea lipsi din lista de cele mai cumpărate cărţi cea a lui George R.R. Martin, „Foc şi sânge”. Cu toţii am fost fascinați de personajele din dinastia Targaryenilor, așa că am căutat să aflăm cum și de la cine a moștenit Daenerys caracterul și puterile sale de îmblânzit dragoni. Așadar, am apelat la cartea „Foc și sânge”, în care George Martin conturează istoria dinastiei Targaryan ce are loc cu 300 de ani înainte de „Urzeala Tronurilor”. Este o carte ce îți poate schimba modul în care privești personajele și acțiunea serialului „Game of Thrones”, dar și o piesa de puzzle din seria „Cântec de gheață și foc”.
Un alt roman apare în lista favoritelor cititorilor români, și anume „Ugly love. Despre fața urâtă a iubirii” scrisă de Colleen Hoover, un roman de dragoste, ce se încadrează la literatura pentru tineri. Protagoniștii sunt Tate Collins și Miles Archer ce s-au angajat a avea o relație lipsită de sentimente și romantism, dar și fără a-și cunoaşte unul altuia trecutul. Lucrurile sunt cu neputință de a rămâne astfel, așa că situațiile încep să se complice după ce amândoi realizează că au început să investească emoţional. Stilul scriitoricesc este accesibil având în vedere că este adresat tinerilor. Așadar, cine spune că tinerii din zilele noastre nu citesc?
Psihanalista Clarissa Pinkola Estes ne invită să descoperim și să redescoperim tainele feminității pierdute în regulile și standardele societății actuale. La o primă vedere cartea reprezintă o pledoarie feministă (și pe bună dreptate), dar la o citire mai amănunțită observăm că ne oferă informații fascinante despre mituri, arhietipuri și o privire de ansamblu asupra femeii, de la cele mai vechi reprezentări ale ei și până azi.
Cu toate că a apărut în 2011, cartea „Hoțul de cărți” de Markus Zusak încă este la mare căutare. Mai ales după ecranizarea de la 20th Century Fox, atât filmul, cât și cartea au stârnit un val puternic de compasiune și simpatie pentru Liesel, o fetiță din Germania nazistă ce descoperă o pasiune nestăpânită pentru citit. Pe lângă acțiunea captivantă și emoționantă, cartea are și o încărcătură simbolică ce înfățișează un regim totalitar care privează și distorsionează conceptul de libertate, știrbind pentru totdeauna înfățișarea culturii și a artei.
Un prim roman aflat în top 10 cărți cumpărate de pe Elefant este cel al actriței Catherine Steadman, cunoscută pentru rolurile din seriale precum Midsomer Murders, Victoria, Downtown Abbey sau The Tudors. Romanul poartă titlul de „Ceva în apă” și este un thriller ce atrage printr-un șir de întâmplări ce-ţi ridică nivelul de adrenalină. Acțiunea începe brusc și șocant cu Erin, personajul principal care sapă mormântul soțului său. Tot ce se întâmplă apoi este transpus în piese de puzzle pe care noi cititorii le punem cap la cap pe măsură ce acţiunea evoluează. Este un roman ce îndeamnă a fi citit, te captivează prin construcţia firului narativ și shoturile de adrenalină simţite pagină cu pagină.
Tot în primele căutări ale cititorilor o găsim și pe Michelle Obama cu biografia „Povestea mea”. Dacă președintele României a avut inspirația și dispoziția de a împărtăși cu noi viața și parcursul său către președinție, iată că lucrurile stau diferit în Statele Unite. Michelle Obama ne permite să aruncăm un ochi in celebra Casă Albă , dar și în viața fostului președinte Barack Obama. Datorită faimei, dar mai ales simpatiei inspirată de soții Obama pe întregul mapamod, această carte a stârnit ușor curiozitatea. De asemenea, cartea atrage și prin dezvăluirea unor aspecte personale din viaţa soţilor Obama. Este o carte inspirațională care te face să contemplezi și să fii motivat în a-ți atinge țelurile.
În capul listei vânzărilor de pe Elefant se află Daniel Goleman și cartea sa cu un succes fulminant ce are încă ecou puternic pe piaţa literaturii actuale. Aflată la a patra ediție, „Inteligența emoțională” a lui Goleman se bucură de vânzări masive în România. Fie că avem habar sau nu de legătura titlului cu psihologia, Goleman atrage prin limbajul prietenos, exercițiile practice și punerea în lumină a importanţei laturii emoționale. Am fi fost tentaţi să credem că suntem puțin interesați de emoţiile noastre în contextul societăţii actuale, însă Goleman ne dovedește contrariul prin impactul avut pe piața literaturii, reliefând dorința, dar mai ales nevoia noastră de a ne cunoaște și de a ne explora trăirile.
Alte mențiuni din afara topului ar fi „Inteligența erotică”, carte a renumitei psihoterapeute Esther Perel care ne deslușește misterele unui cuplu armonios, canonicul roman „De veghe în lanul de secară” al lui J.D. Salinger ce ne povestește viața unui puști adolescent și toate peripețiile sale, dar și Michel Houellebecq cu romanul său intitulat „Serotonină” ce a fost mult așteptat și s-a bucurat de o faimă covârşitoare încă de la apariția pe piaţă.
Concluzionând, putem constata că românii sunt la mare căutare de cărți din aria dezvoltării personale ce trădează curiozitatea și aviditatea pentru cunoașterea de sine, fapt care nu ne poate spune decât că suntem pe drumul cel bun.
Sâmbătă dimineața, la Tomis Hub din Constanța, ne-am adunat pentru a dezbate cartea „Lista” de…
Sâmbată dimineața, la Fract Restaurant din Brașov, ne-am reunit pentru a explora subiectul complex al…
În acest weekend cititorii din Bucuresti, Constanţa şi Braşov s-au reunit pentru a discuta despre…
STICLUȚA Mă găsesc privind spre valurile care se sparg și mă surprind pierdut în gânduri,…
Ce planuri ai vineri seară, pe 8 noiembrie? Vin cu o invitație către tine, să…
Te invităm să ni te alături la următorul nostru club de lectură, dedicat romanului "Lista", de…
View Comments
Va rog sa ma dezabonati de la blogul dv, de pe orice lista de corespondenta si de oriunde primesc notificari online de la dv.
Am cerut asta politicos de doua ori in comentarii pe Facebook, sper ca nu ma veti sili sa va fac "shame" pe orice platforma va gasesc, Facebook, Instagram, Twitter, etc..., deoarece tineti cititorii cu forta. Exista si o lege care prevede ca ar trebui sa aveti optiunea 'unsubscribe' pe pagina.
Bună ziua. Probabil vă referiți la articolul despre care ați fost notificată astăzi prin intermediul site-ului meu. Cunosc foarte bine legile de protecție a datelor. De aceea, vă pot spune cu certitudine că dvs ați fost cea care și-a dat acceptul de a primi notificări prin acel buton de Push Notifications. Partea bună este că vă puteți dezabona la fel de simplu. Nu aruncați vina pe mine pentru acțiunile pe care le întreprindeți dvs. Mă gândesc că aveți mai mult de 14 ani și ar trebui să începeți să vă asumați responsabilitatea.