Filme si carti

Filme bune adaptate după cărți de succes

Continua luptă între carte și film nu se va sfârși vreodată, deoarece, de cele mai multe ori, adaptarea cărții la film este cel puțin mediocră, dezamăgitoare, și nu conține multe scene reprezentative ale cărții.

Filme bune adaptate după cărți de succes

Depinde de gusturi, dar consider că cea mai bună variantă este citirea cărții înaintea vizionării filmului. De ce? Pentru că oferă mai multă libertate imaginației. Cartea preia un caracter mai personal, mai apropiat de noi.

Pe când filmul îți oferă o perspectivă complet diferită asupra a ceea ce ai citit. Desigur, asta nu înseamnă că filmele ar trebui ignorate. Dimpotrivă. De aceea, am ales câteva filme adaptate după cărți de succes, care, de asemenea, au reprezentat o reușită pentru industria cinematografică.

„Hoțul de cărți” de Markus Zusak

Apărut în 2013, care prezintă povestea unei fetițe, într-o perioadă a celui de-al Doilea Război Mondial. Filmul a primit nota 7.6 pe IMDB, și a fost nominalizat pentru numeroase premii.

„Să ucizi o pasăre cântătoare” Harper Lee

Cu nota 8.3 pe IMDB, și numeroase premii și nominalizări, filmul dezvăluie povestea avocatului Atticus. O poveste despre ură și justiție oarbă. A fost difuzat pentru prima oară în 1962.

„Ana Karenina”, Lev Tolstoi

Deși are nota 6.6 pe IMDB, este una din cele mai frumoase povești de iubire. Apărut în 2012, filmul nu a fost atât de apreciat de cei care citiseră cartea. Însă este un film apreciat de iubitorii genului romance.

„Lolita”, Vladimir Nabokov

Realizat pentru prima oară în 1997, cu o notă de 7.6 pe IMDB, filmul prezintă controversata poveste care este percepută vulgară de mulți, atât în carte, cât și în film. Deși Nabokov declara că este creația lui favorită, subiectul unei iubiri imorale este încă incomfortabil.

„Vânătorul de zmeie”, Khaled Hosseini

O poveste emoționantă despre prietenie în vreme de război, amintiri și regrete. Filmul are un premiu Oscar, cât și alte premii, iar nota de pe IMDB este de 7.6. Însă cartea a produs mai mult impact emoțional.

„Don Quijote de la Mancha”, Miguel de Cervantes

Una dintre cele mai celebre și bine vândute cărți din istorie, povestea lui Don Quijote a fost ecranizată în anul 2000, cu nota de 6 pe IMDB. Deși ecranizarea nu a avut atât de mult succes, cartea este încă foarte apreciată.

În final, gusturile nu se discută, iar preferințele pentru cărți și filme diferă atât de mult, prin urmare și acestea sunt atât de diferite. De asemenea, notele date filmelor, cât și premiile, nu reprezintă pentru fiecare o certitudine a calității filmului.

Lavinia Bușe

În momentul în care mi s-a aprins luminiţa spre lectură, nu exista nimic altceva decât lumea în care m-am transpus. De aceea poate sunt cu capul în nori, sau undeva sub pământ, dar întotdeauna mă voi surprinde prinsă într-o lume pe care nu o am aici. Însă prefer pisicile.

Recent Posts

Tabăra de Lectură pentru Adulți: Ediția a X-a merge la Castelul Maria din Hunedoara

Ne pregătim să începem anul 2025 cu o nouă ediție a mult așteptatei tabere de…

2 săptămâni ago

BOOK CLUB în București, Brașov, Constanța, Iași, Sibiu: Copilul de la Auschwitz

Clubul de lectură iCarte, iParte este mai mult decât un loc de întâlnire pentru cititori;…

o lună ago

25 ianuarie 2025: Clubul de carte din Constanța cu romanul Copilul de la Auschwitz

La Constanța, iubitorii de lectură au ocazia să se adune pentru un eveniment special, dedicat…

o lună ago

Club de lectură în Brașov: Copilul de la Auschwitz, de Lily Graham

În cadrul întâlnirii din luna ianuarie a Clubului de Lectură, vom organiza un eveniment special…

o lună ago

BOOK CLUB 2025: Copilul de la Auschwitz

Un nou an aduce cu sine oportunități de a descoperi, de a învăța și de…

o lună ago

Book Club iCarte, iParte: O întâlnire specială pentru comemorarea victimelor Holocaustului

Luna ianuarie  vă asteaptă cu un nou club de lectură by iCarte, iParte dedicat iubitorilor…

o lună ago