Sper că voi nu ați așteptat ca mine opt ani de la apariția lui și l-ați văzut mai demult :). Pentru că l-am văzut și eu acum câteva seri, am decis să scriu puțin despre el și să-l recomand. ”The King’s Speech” este sublim, iar Colin Firth si Geoffrey Rush au jucat impecabil, completându-se unul pe altul. Avem un rege și un logoped. Povestea este cu atât mai bună cu cât este reală. George al VI-lea, personajul principal din acest film, a fost tatăl Reginei Elisabeta de astăzi.
Înainte nu-mi plăceau britanicii de nicio culoare. Mă enerva accentul lor, mă enervau glumele lor, mă enerva tot la ei. Săracii, nu mi-au greșit cu nimic. Nici măcar nu am avut amici britanici în viața mea. Iar Londra este unul dintre orașele mele favorite. Cu timpul, optica și gusturile mi s-au mai schimbat. Astăzi prefer accentul british în pofida celui american. Filmele preferate rămân, însă, cele făcute de americani :).
Am ales să văd “Discursul Regelui” ca recomandare a profesoarei mele de engleză, după ce am citit un text care povestea despre acest film. M-am regăsit de la primele cuvinte. Și nu pentru că aș fi fost vreodată bâlbâită, ci pentru că am aceeași problemă pe care o avea și Regele George al VI-lea, și anume vorbitul în public. De fiecare dată când sunt pusă în situația de a prezenta ceva sau de a ține un discurs oricât de scurt, simt cum mi se încălzește fața, apoi tot corpul, obrajii îmi ard și încep să-mi tremure mâinile. De voce nu mai zic, o simt de parcă nu ar fi a mea.
De aceea, pe tot parcursul filmului, am înțeles foarte bine sentimentele și stările prin care trecea Prințul Albert (care a devenit Regele George al VI-lea). Frustrarea de a nu se putea exprima fluent, cât și tensiunea și emoţiile care însoţesc rostirea discursului sunt aceleași pe care le simt și eu de fiecare dată. Exercițiile pe care le face logopedul cu Regele seamănă cu cele pe care le face cu mine actorul care îmi este profesor. Acestea ajută mult la creșterea încrederii în sine, în ceea ce întreprinzi, în proiectele pe care vrei să le duci la bun sfârșit. Așadar, iată că se întâmplă și la case mai mari. Să fii bâlbâit este un lucru stânjenitor și pentru un om obișnuit, darămite dacă mai ești și Regele Angliei și ești nevoit să ții discursuri în fața unei întregi națiuni!
Logopedul: – Pauzele lungi sunt bune. Dau solemnitate marilor evenimente.
Regele: – Atunci, eu sunt cel mai solemn rege din istorie!
Dragilor, dacă sunteți din Constanța și căutați un motiv bun să ieșiți din casă pentru…
Sâmbătă dimineața, la Tomis Hub din Constanța, ne-am adunat pentru a dezbate cartea „Lista” de…
Sâmbată dimineața, la Fract Restaurant din Brașov, ne-am reunit pentru a explora subiectul complex al…
În acest weekend cititorii din Bucuresti, Constanţa şi Braşov s-au reunit pentru a discuta despre…
STICLUȚA Mă găsesc privind spre valurile care se sparg și mă surprind pierdut în gânduri,…
Ce planuri ai vineri seară, pe 8 noiembrie? Vin cu o invitație către tine, să…