Carti dezvoltare personala

Granița subțire dintre plăcere și dependență. Alcoolul este un drog?

Este chiar potrivit să bei un pahar de vin roșu, într-o seară, alături de partenerul tău, înainte de a face dragoste, pentru că plăcerea se va simți mult mai intens, doza mică de alcool făcându-vă să vă relaxați corpurile și mințile încordate de stresul cotidian de peste zi, însă trebuie trasată o linie între persoanele de acest tip și dependenții de alcool.

Decizia de a bea sau nu alcool aparține fiecărei persoane în parte, desigur, și vine din plăcerea sau neplăcerea provocată de acest tip de băuturi. Eu prefer să nu consum alcool, decât foarte rar, pentru că îmi place să-mi trăiesc viața cât se poate de lucidă, să acționez corect în situațiile în care sunt pusă zi de zi, îmi place să conduc și folosesc mașina destul de mult. Am luat decizia de a nu bea după o perioadă din viața mea în care mergeam foarte des în pub-uri, localuri, cluburi și mă vedeam, cumva, nevoită să mă amețesc și eu alături de oamenii cu care ieșeam, și nu mă simțeam bine cu mine, în corpul meu.

Am avut persoane în jurul meu la care am remarcat dependență de alcool și am încercat să mă feresc de aceste tentații negative pentru organismul meu, dar, mai ales, pentru psihicul meu. Acest tip de persoane nu-mi sunt pe plac, pentru că mie îmi plac oamenii care au personalitate și nu și-o lasă alterată de aburii alcoolului.

Ce înseamnă dependența de alcool

Am căutat să înțeleg acest tip de adicție și nu am găsit decât cauze ereditare, slăbiciuni, frustrări. Cam de aici pornește dependența. Cum arată ea, de fapt? Mulți nu vor să recunoască acestă gravă problemă, pentru că nu vor să accepte că sunt sclavii unui pahar, însă ea este foarte ușor de recunoscut și este o problemă la nivelul psihicului care are nevoie de tratament și de asumare, în primul rând. Se manifestă prin dorința de a consuma băuturi alcoolice zilnic, la fel ca și dependența de țigări. Astfel că, dependentul de alcool ajunge să consume zilnic o doză, fie ea cât de mică, fie doar seara. De ce fac acest lucru? Ei bine, din slăbiciunea de a înfrunta realitatea în mod lucid, chiar și atunci când este vorba despre lucruri banale, cotidiene. Ei aleg să își relaxeze și elibereze creierul de stres prin acea amețeală și amorțeală dată de licorile cu conținut de alcool.

Din păcate, problema acesta este una extrem de gravă la nivel mondial, iar oamenii refuză să vorbească despre ea, ținând-o închisă într-o cutie pe care scrie mare „TABU”. Nu te feri să-ți recunoști slăbiciunile sau să fii alături de cineva care are nevoie de ajutorul tău, în acest sens. Alege oamenii pe care vrei să îi ai în preajma ta, gândește-te de două ori înainte de a te alătura cu oameni care, poate, nu au să-ți ofere nimic bun. Nu accepta compromisuri prea mari, nu meriți!

Angelina

Recent Posts

Tabăra de Lectură pentru Adulți: Ediția a X-a merge la Castelul Maria din Hunedoara

Ne pregătim să începem anul 2025 cu o nouă ediție a mult așteptatei tabere de…

2 săptămâni ago

BOOK CLUB în București, Brașov, Constanța, Iași, Sibiu: Copilul de la Auschwitz

Clubul de lectură iCarte, iParte este mai mult decât un loc de întâlnire pentru cititori;…

o lună ago

25 ianuarie 2025: Clubul de carte din Constanța cu romanul Copilul de la Auschwitz

La Constanța, iubitorii de lectură au ocazia să se adune pentru un eveniment special, dedicat…

o lună ago

Club de lectură în Brașov: Copilul de la Auschwitz, de Lily Graham

În cadrul întâlnirii din luna ianuarie a Clubului de Lectură, vom organiza un eveniment special…

o lună ago

BOOK CLUB 2025: Copilul de la Auschwitz

Un nou an aduce cu sine oportunități de a descoperi, de a învăța și de…

o lună ago

Book Club iCarte, iParte: O întâlnire specială pentru comemorarea victimelor Holocaustului

Luna ianuarie  vă asteaptă cu un nou club de lectură by iCarte, iParte dedicat iubitorilor…

o lună ago