De cele mai multe ori, evităm grasimile din alimentația noastră, deoarece se crede că sunt nesănătoase. Dar știi că nu toate grasimile fac rău sănătății? De fapt, grăsimile bune sunt cele care protejează organismul de anumite probleme de sănătate.
Există diferite tipuri de grăsimi. Grasimile esențiale obținute din alimente furnizează corpului acizii grași necesari – acizii linoleici – care au proprietăți antiinflamatorii și care previn coagularea sângelui. De asemenea, ei ajută la buna funcționare a creierului.
Toate grăsimile conțin două tipuri de acizi grași: saturați și nesaturați. Alimentele cu un conținut ridicat de grăsimi saturate, cum este laptele, brânza, untul, etc., pot crește nivelul de colesterol rău care, la rândul lui, poate provoca boli cardiovasculare.
Grăsimile nesaturate (mononesaturate și polinesaturate), pe de altă parte, sunt bune pentru sănătate. Unele dintre sursele alimentare sănătoase de grăsimi nesaturate sunt: măslinele, untul de arahide, nucile și semințele, tofu, laptele de soia, semințele de in, soia, peștele gras – somonul, tonul, păstrăvul. Iată de ce este important să incluzi grăsimile sănătoase în alimentație:
Proteinele și carbohidrații nu pot stimula energia din corp. Atunci este nevoie de surse de grăsimi. Studiile arată că un gram de grăsimi conține 9 calorii de energie pentru organism. Când aceste grăsimi lipsesc, te simți slăbită. Pentru a fi mereu energică, include în alimentația zilnică alimente care sunt sursă de grăsimi sănătoase.
Grasimile oferă corpului propriul sistem de izolare care, la rândul lui, menține temperatura corpului constantă. Astfel, grăsimile oferă un strat de protecție împotriva frigului și previn gripa și răceala.
Grăsimile ajută organismul să asimileze substanțe nutritive importante, precum vitaminele A, D, E și K. Vitamina A protejează corpul de infecții, vitamina D îmbunătățește sistemul imunitar, vitamina E sevește ca antioxidant iar vitamine K asigură protecție împotriva coagulării sângelui.
Grăsimile nesaturate previn uscarea pielii, menținând-o hidratată și catifelată. Alimentele cu un conținut ridicat de acizi grași Omega-3, cum sunt somonul, tonul, avocado, nucile reduc simptomele de piele uscată și chiar oferă protecție împotriva bolilor de piele.
Tabăra de Lectură pentru Adulți, ajunsă la a IX-a ediție, s-a desfășurat în peisajul idilic…
Dacă îți place să faci cumpărături economisind cât mai mult, atunci trebuie să afli de…
În ultimii ani, tot mai multe persoane se confruntă cu probleme de stomatologie, respectiv ortodonție.…
Dragă cititorule, visează alături de noi! Te invităm la un eveniment special dedicat uneia dintre…
Bună, dragi cititori! Sunt încântată să vă invit la un nou club de lectură dedicat…
Dragilor, dacă sunteți din Constanța și căutați un motiv bun să ieșiți din casă pentru…