Poate suna ciudat să spun asta, dar una printre marile mele realizări în viață sunt acelea în care în întâlnesc oamenii potriviți. Iar unul dintre acești oameni este Anca Al Kebsi, Life & Business Coach, fondator al Bright Goals Coaching School.
Vă invit să citiți acest interviu cu Anca, o persoană care nu doar m-a ajutat atunci când m-a primit în Școala de Coaching, dar mă și inspiră în multe dintre activități, respectiv în munca de antreprenoriat.
Roxana Brănișteanu:Cum ai decis să devii coach și care au fost principalele influențe în alegerea acestei profesii?
Anca Al Kebsi:Am gasit coaching-ul în urma unei căutări cu dublu sens. Pe de o parte cautam surse si metode de motivație pentru echipa mea (n.r. în perioada angajării), pe de cealaltă, eram într-o căutare profundă de autoactualizare pentru mine.
Ca Training Manager, am avut rolul de a motiva în aceeași direcție 200 oameni să-și realizeze obiectivele. Aici am avut întrebarea – Ce mai e și nu știu încă despre oameni? Când am întâlnit coaching-ul, mi-am dat seama că asta e. Este cea mai bună tehnică.
Ca om în culmea carierei, căutam ceva cu și mai mult sens. Să aduc o contribuție majoră, să am impact la o lume mai bună. Așa a apărut Bright Goals, cu a sa viziune: împreună contribuim la o lume mai bună, a dezvoltării de calitate.
Roxana B:Cum este perceput coaching-ul în România în comparație cu alte țări sau regiuni?
Anca Al Kebsi:Cred că în România coaching-ul este un domeniu în creștere. Ce este drept, avem nevoie de mai multă încredere din partea oamenilor, să fie mai bine cunoscut standardul în coaching și ce este necesar. Un viitor coach studiază foarte mult și lucrează foarte mult. Și este un drum al dezvoltării continue, nu o diplomă. În viitor, rezultatele și seriozitatea cu care abordăm coaching-ul vor face diferența.
Cred că viitorul în coaching este al profesioniștilor. Și noi, la Școala Bright milităm exact pentru această viziune, cea a pregătirii pentru excelență.
Roxana B:Poți să ne povestești despre procesul tău de coaching? Cum decurge o sesiune tipică?
Anca Al Kebsi:Începem prin explorarea obiectivului și prin a clarifica ce ne dorim să obținem – de la parteneriatul de coaching, overall, sau de la sesiunea de azi. E important să clarifici chiar de la început un obiectiv specific și măsurabil, pentru a putea evalua la finalul sesiunii eficiența sa.
Anca Al Kebsi:Superputerea mea, ca și coach, este să merg în profunzime – la importanța obiectivului, la ce înseamnă aceasta pentru client. Un alt specific este să văd foarte bine persoana. Ceea ce înseamnă să lucrez cu constructele, gândirea, perspectivele, emoțiile și barierele interne. Pentru că de cele mai multe ori percepția identității proprii ne ține în loc, aud foarte bine ce-și spune clientul sieși despre el. Și am acest dar, de a scoate la suprafață conștientizări profunde despre sine.
Iar un alt diferențiator pentru care mă recunosc clienții este zona de acțiune. Cumva, alături de mine, te pui pe treabă, faci pași și vezi rezultatele.
Unele parteneriate încep așa: „Am venit la tine, pentru că vreau să mă apuc de treabă”. Apoi clientul povestește despre ce vrea să facă.
Roxana B:Ce tipuri de clienți întâlnești cel mai des în practica ta și care sunt provocările specifice pe care le întâmpini în coaching-ul lor?
Anca Al Kebsi:Pot spune că în ultimul an am lucrat mai mult cu antreprenori, dar și cu cei în tranziție, care fac pasul din corporație în antreprenoriat. Am avut sesiuni de business coaching, dar și de life coaching.
Roxana B:Care sunt principalele beneficii pe care le observă clienții tăi după o perioadă de coaching?
Anca Al Kebsi:Dacă vorbim de beneficii, acestea au, în primul rând, impact la nivelul propriei persoane. Să ne uităm la cele patru categorii primordiale asupra cărora omul poate face schimbări.
1. Cognitiv – clienții gândesc diferit, au o perspectivă mai amplă asupra lor și a lumii, văm mai repede oprtunități, dezvoltă o abordare tip soluție.
2. Emoțional – au mult mai multă încredere în ei, o capacitate mai mare de auto-reglare, se simt mai bine cu ei însiși, dezvoltă autoacceptare.
3. Comportamental – acționează. Fac în sfârșit acei pași. Văd rezultate.
4. Relațional – pentru că toate cele de mai sus merg mai bine, pot avea relații mai bune și pot înțelege perpective diferite, transformându-le într-o abordare asertivă.
Pentru că toate aceste planuri se schimbă, rezultatele se concretizează în: dezvoltarea afacerii, creșterea numărului de clienți, creșterea portofoliului de servicii, încasări mai mari. Sau un job nou, o schimbare de carieră, o perspectivă de avansare mai bună. Sau pur și simplu un om care a găsit sensul și știe încotro merge.
Roxana B:Cum se deosebește coaching-ul individual de cel de echipă în experiența ta?
Anca Al Kebsi:Ca Team Coach, e important să ai abilități de facilitator, atenție la toată echipa, să știi să organizezi discuții și să implici toți participanții. E important să știi cum să susții un numitor comun al echipei și să-i ajuți pe oameni să facă un pas în față, la unison.
Roxana B:Cum crezi că ar trebui îmbunătățită recunoașterea și reglementarea coaching-ului în țara noastră?
Anca Al Kebsi:Conștientizare. Transparență. Certificare.
Un coach poate ar trebui să vorbească mai puțin despre rețete sau metode de a ajunge bogat sau fericit și mai mult despre ce înseamnă coaching-ul, ce principii are, ce norme de etică. Să ajutăm oamenii să înțeleagă care este beneficiul pentru ei.
Roxana B:Ai observat diferențe culturale sau sociale semnificative în modul în care oamenii din România abordează coaching-ul față de alte țări?
Anca Al Kebsi:Am analizat câteva studii despre procentele de prezență a coaching-ului în alte țări și așa am ajuns la concluzia că avem loc de creștere. La noi am observat și reacții dihotomice – fie curiozitate și deschidere, interes pentru a testa, fie neîncredere.
Dar ce îmi dă curaj este că din ce în ce mai mulți oameni și mai multe organizații care se hotărăsc, fie merg să lucreze cu un coach, fie învață coaching.
Roxana B:Nu ești doar coach, ci ai și o școală de coaching acreditată. Cum sunt cursanții tăi și ce sfaturi ai pentru cei care doresc să devină coach profesionist în România?
Anca Al Kebsi:Minunați! Citesc analize în social media despre oameni care nu vor să învețe, că suntem pe ultimul loc la dezvoltare și la citit în Europa. Nu știu unde sunt acești oameni analizați, dar… ai mei citesc! Sunt însetați de dezvoltare, sunt pasionați de oameni și de susținerea lor și depun eforturi mari pentru a se forma în această direcție. De aceea îi apreciez enorm, îi susțin și cred în fiecare din ei. Ei mă fac să fiu cea de azi.
Cartea preferat: Flori pentru Algernon, de Daniel Keys
Filmul preferat: Million Dollar Baby
Cine te inspiră? Oamenii cu care lucrez în Bright Goals
Cel mai frumos oraș vizitat: Istanbul
Cel mai mare hobby: Cititul și… shopping-ul:)
Professional Certified Coach ICF, Formator și om pasionat de dezvoltare, cu experiență vastă în crearea și susținerea programelor de training și coaching.
Rezultate obținute:
15 ani în formare
peste 5000 ore de training
peste 700 ore coaching
peste 1000 ore de Coaching Training
Training Manager pentru echipe de 200+ oameni
Programe de coaching pentru echipe
Programe de coaching pentru antreprenori
absolvent a două programe de coaching – național și internațional
formare în psihologia pozitivă, interviu motivațional, cognitive behavioural coaching, solution focused coaching
Fondator al Școlii Acreditate Bright Goals
Tabăra de Lectură pentru Adulți, ajunsă la a IX-a ediție, s-a desfășurat în peisajul idilic…
Dacă îți place să faci cumpărături economisind cât mai mult, atunci trebuie să afli de…
În ultimii ani, tot mai multe persoane se confruntă cu probleme de stomatologie, respectiv ortodonție.…
Dragă cititorule, visează alături de noi! Te invităm la un eveniment special dedicat uneia dintre…
Bună, dragi cititori! Sunt încântată să vă invit la un nou club de lectură dedicat…
Dragilor, dacă sunteți din Constanța și căutați un motiv bun să ieșiți din casă pentru…