Interviuri

INTERVIU | „Dacă vrei să-ți depășești condiția și să evoluezi, trebuie să riști”

Vă povesteam săptămânile trecute că voi publica o serie de interviuri cu oameni de succes din Genpact, compania din care sunt și eu o mică parte. Deschid rubrica aceasta cu Carlos Ayala, Vice President Operations în Genpact România. Dacă ne uităm în urmă, la cei mai remarcabili oameni din istorie, observăm că nu au o educație formală solidă. Mergând pe principiul că tot ceea ce știe astăzi este datorită experienței din viață, și nu pe ceea ce a învățat în școală, Carlos Ayala nu se dezminte și ne povestește ce este important pentru ca un tânăr aflat la început de drum să promoveze constant în carieră, dar și despre cum se raportează el la succes :).

Roxana B: Ai o educație formală solidă, dar s-a întâmplat până acum să iei decizii importante bazate pe fler ori intuiție? Cât de mult te bazezi pe celelalte două educații: informală și nonformală?

Carlos A: N-aş spune că am o educaţie formală solidă, pentru că nu am o diplomă de ultim nivel. Ce am învăţat din educaţia formală este foarte diferit de ceea ce am învăţat practic, adică din experienţa profesională. Cred că educaţia formală îţi creează o bază pentru cum să gândeşti şi îţi generează o altă viziune asupra lumii. Dar ceea ce contează pentru mine este experienţa în sine, pentru că ea este cea care îţi conturează viziunea despre cum funcţionează o activitate. Ceea ce ştiu este rezultatul deciziilor luate în activitatea mea, prin practică şi experienţă, şi nu rezultatul învăţării din şcoală.

Roxana B: Faci parte dintr-o companie în care mulți își doresc să ajungă. De ce ar trebui un tânăr cu potențial să aleagă să își construiască o carieră în Genpact?

Carlos A: Raportând această întrebare la cea anterioară, toate cunoştiinţele acumulate te vor ajuta apoi la job. Este foarte impotant pentru un tânăr să aibă şansa de a lucra într-o companie care te învaţă să aplici ceea ce ai învăţat în facultate.

Roxana B:Ok, dar de ce Genpact? 🙂

Carlos A: Sigur că Genpact nu este singura companie care îţi oferă toate aceste lucruri. Însă Genpact îţi oferă oportunitatea de a învăţa şi de a creşte. În această “industrie tânără”, ai posibilităţi interculturale, precum şi posibilitatea de a învăţa practic. De aceea, cred că este un mix, o combinaţie unică şi valabilă pentru fiecare tânăr în parte, pentru un tânăr care vrea să se dezvolte, să înveţe şi să experimenteze noi modalităţi de lucru. Şi noi învăţăm o mulţime de lucruri noi de la companiile cu care lucrăm.

DORINŢA DE ÎNVĂŢARE, SĂ RIŞTI ŞI SĂ CONSTRUIEŞTI RELAŢII

Roxana B:Spune-ne, te rog, trei puncte cheie pe care un angajat aflat la început de drum ar trebui să le aibă în vedere pentru a promova constant în carieră.

Carlos A: În primul rând, dorinţa de învăţare. Întorcându-ne la ce vorbeam mai devreme, nu este suficientă învăţarea ca regulă, ci trebuie să existe dorinţa de învăţare. Învăţarea este un proces continuu, care nu se sfârşeşte niciodată. Pentru cineva care se mulţumeşte cu ceea ce ştie şi atât, vine şi îşi face treaba pe bucăţica pe care o cunoaște, nu cred că reprezintă o combinaţie de succes.

Un al doilea punct important este să-ţi asumi riscuri. De exemplu, dacă intri pe un nou proiect, ştii că asta implică un timp mai mare de acumulare a cunoştinţelor şi riscuri mai mari de a eşua. Dar dacă vrei să-ţi depăşeşti condiţia şi să evoluezi, trebuie să rişti.

Şi nu în ultimul rând, consider că este foarte important să îţi construieşti relaţii cu oamenii. Pentru mine este foarte important să cunosc oameni noi şi să construiesc o bună comunicare cu aceştia. Poţi învăţa foarte multe lucruri de la ei, îi poţi ajuta şi poţi primi, la rândul tău, ajutor, puteţi lucra împreună şi puteţi beneficia de eventuale oportunităţi. În acelaşi timp, cel mai bun avantaj pe care îl poţi avea este că tu însuţi/însăţi poţi influenţa business-ul, poţi evolua şi tu odată cu activitatea ta şi poţi contura relaţii cu colegii tăi, cu managerii, cu clienţii etc.

Roxana B: Cum defineşti succesul? Ce sacrificii trebuie să faci pentru a-l atinge?

Carlos A: Dacă privim obiectiv, este abordarea clasică, şi anume îndeplinirea targetului şi obţinerea unui profit stabilit. Personal, privesc succesul ca fiind ceva ce face parte din plăcere, care îţi aduce mai mult decât satisfacţie materială. Raportând la experienţa din Genpact, se întâmplă să treci prin diferite situaţii, înveţi multe lucruri noi, interacţionezi cu o mulţime de oameni, dar intervin şi zile în care ai task-uri dificile, zile în care lucrurile nu ies mereu aşa cum ţi-ai propus, nu reuşeşti să atingi un rezultat în timpul stabilit. Cu toate acestea, îţi păstrezi entuziasmul legat de mediul de lucru şi de ceea ce ai în continuare de făcut.

FIECARE PERSONĂ DIN COMPANIE ESTE UN OM DE SUCCES

Roxana B: Crezi că succesul are legătură cu a avea o funcţie cât mai înaltă?

Carlos A: Hm, bună întrebare (zâmbeşte). Nu cred că succesul se rezumă strict la o funcţie, pentru că, în acest caz, ar însemna ca o singură persoană din această companie să o fi atins, şi anume, CEO-ul. De asemenea, nu cred că “senior” înseamnă succes, pentru că ar însemna să pierzi esenţialul definiţiei a ceea ce reprezintă, de fapt, succesul. Fiecare persoană din aceasta companie poate fi considerată ca o persoană de succes, chiar daca nu este promovată pe o bandă superioară, pentru că fiecare dintre noi munceşte ca această companie să fie una de succes. Deci o persoană de succes nu este neapărat o persoană care are o anumită funcţie, ci este acea persoană care îşi face treaba foarte bine, învaţă continuu şi îi place ceea ce face.

Referitor la a doua întrebare, cel mai mare sacrificiu îl reprezintă timpul şi efortul de a-ţi îndeplini sarcinile. Toţi avem joburi cu normă întreagă și trebuie să investim timp alocat învăţării continue şi pentru a te perfecţiona, timpul pe care îl aloci unui proiect sau timpul pe care îl aloci pentru a-ţi cunoaşte clienţii. Toate acestea implică efort.

Există şi partea cu călătoriile de afaceri. Pentru că şi acestea reprezintă, câteodată, un impediment care te ţine departe de familie şi de cei apropiaţi ţie. Însă sacrificiul pe care îl faci îl pui în balanţă cu beneficiile pe care ţi le aduce, cu ce primeşti şi ce oferi. Iată, eu am luat decizia de a mă reloca, lucru care mă ţine departe de familie. Însă nu aş numi sacrificiu atunci când îţi doreşti să ieşi dintr-o zonă de confort şi să faci o schimbare.

Roxana B:Despre asta este următoarea întrebare, și anume, cum împaci viaţa profesională cu cea personală? Au fost momente în care ai pus familia pe locul doi?

Carlos A: Cred că este foarte important să detaşezi una de cealaltă, iar atunci când sunt la birou, sunt la birou; când sunt acasă, ei bine, încerc ca timpul petrecut cu familia mea să fie unul de calitate. Dacă mi-am pus familia pe locul doi este cumva impropriu spus, pentru că tot ceea ce fac este şi pentru a genera venitul necesar familiei mele, deci o fac şi pentru ea. Solutia optimă pentru o viaţă complet împlinită ar fi ca familia mea să fie cu mine aici şi va fi, la un moment dat. Până atunci, cu siguranţă vom încerca să gestionam situaţia aşa cum este :).

Roxana B: Care sunt planurile tale profesionale pentru viitor şi ce ţi-ai dori să faci în mod special?

Carlos A: Mă interesează în continuare dezvoltarea şi învăţarea continuă în cadrul Genpact. Momentan, mă focusez pe jobul şi responsabilităţile actuale, pentru că sunt nou aici şi nu îmi pierd timpul să mă gândesc la ce urmează. Dar pe viitor, mă voi concentra pe a descoperi noi provocări, să observ în ce direcţie se îndreaptă compania în următorii ani, poate un job diferit sau o ală funcţie, poate într-o altă regiune sau orice altceva care mă va provoca şi îmi va aduce entuziasmul. Poate fi şi o carieră pe termen lung în Genpact. Atât timp cât găsesc mereu noi provocări şi sunt fericit cu ceea ce fac, nu mă gândesc neapărat la o carieră în altă companie.

Roxana B: Motto-ul tău este “work hard, play hard”. Totuşi, dacă luăm în calcul funcţia pe care o ai în cadrul Genpact, ne poţi spune cât timp liber mai ai la dispoziţie?

Carlos A: Oamenii tind să creadă că, atunci când deţii o poziţie de management, trebuie să munceşti cele opt ore prevăzute de lege sau că trebuie să munceşti mai mult decât echipa ta. Eu cred că aceasta este o prejudecată greşită. Sunt de acord că, odată cu apariţia unei poziţii mai mari, vin şi alte responsabilităţi. În ceea ce mă priveşte, am obţinut un echilibru, aşa că motto-ul meu nu este despre munca asiduă, ci despre a trage tare atunci când întrezăreşti o oportunitate.

SUPEREROUL MEU FAVORIT ESTE BATMAN!

Roxana B: Ok, Carlos, să vorbim puţin despre pasiunea ta pentru fotbal :). De unde vine?

Carlos A: Am început să joc fotbal de mic, undeva pe la zece ani. Fotbalul american nu are aceeaşi rezonanţă în Mexic, locul de unde sunt. Am căutat o echipă locală, care era aproape de  casă, am încercat, chiar mi-a plăcut să fiu conectat cu acest sport, deşi am încercat multe alte sporturi (arte marţiale, taekwando, kick boxing, soccer).

Roxana B: Am citit că ai făcut voluntariat ca antrenor al echipei National American Football în Guatemala, în ultimii opt ani. Este doar pentru plăcerea personală de a practica acest sport sau este vorba de implicare maximă în a câştiga meciurile?

Carlos A: În America Latină, fotbalul nu este un sport atât de de apreciat. Este foarte dificil să faci bani din asta, să îţi fie plătit un salariu sau să găseşti sponsorizare, deci este pur hobby.

Roxana B: Echipa Naţională de Fotbal a Mexicului a participat la mai multe ediţii World Cup. Crezi că vei avea şansa să trăieşti momentul în care EL Tri va câştiga trofeul?

Carlos A: Urmaresc echipa naţională El Tri, încerc să văd toate meciurile lor. Mi-ar plăcea să merg să îi văd jucând în World Cup, dar cred că va fi foarte dificil pentru că acest lucru necesită timp. Au câştigat câteva World Cups la categoria Under 17.

Roxana B: Am înţeles că îţi plac desenele. Dacă ai fi supererou, ce superputere ai alege? 🙂

Carlos A: Cred că răspunsul este: să pot zbura. Totuşi, este amuzant. Petru că, deşi aleg zburatul, eroul meu favorit este Batman. Nu este chiar un supererou, nu este nici puternic, nici rapid şi nu are nici superputeri, dar acesta reuşeşte să învingă răul prin curaj şi inteligenţă.

FLASH

Filmul preferat
Războiul Stelelor

Cartea preferată
Grit: The power of Passion and Perseverance.

Cine te inspiră?
Familia

Cel mai mare hobby
Timpul petrecut cu soţia şi fetiţa

Mâncarea preferată
Aripioare şi bere

Cea mai mare calitate/Cel mai mare defect
Răbdare, calm/Ezit atunci când iau decizii

Roxana Brănișteanu

Iubesc cărțile. Am crescut cu ele. Am plâns pe ele. Am râs alături de personaje și am suferit deopotrivă. Cărțile au contribuit la dezvoltarea mea de-a lungul anilor. De asemenea, îmi plac oamenii care citesc. Iubesc oamenii care nu citesc, dar se lasă conduși către lectură. Mă bucur că pot contribui cu un grăunte la treaba asta. De aceea, blog. De aceea, vlog. De aceea, scriitoare. De aceea content writer. De aceea, realizator și moderator emisiune radio. Mai ales, de aceea Organizator evenimente culturale (Book Club, Books&Wine, Book Camp. Toate sub brandul cultural iCarte, iParte. Asta facem aici, în această comunitate de pasionați de citit: împărtășim din ceea ce citim și îi îndreptăm pe alții către citit. “Fiecare trebuie să-și găsească acea cale care i se potrivește cel mai bine. Trenul nu poate merge decât pe șinele de cale ferată” (Yoga Swami).

Recent Posts

Club de Lectură: Alchimistul (București)

Dragă cititorule, visează alături de noi! Te invităm la un eveniment special dedicat uneia dintre…

4 zile ago

Alchimistul de Paulo Coelho: Club de lectură în Brașov

Bună, dragi cititori! Sunt încântată să vă invit la un nou club de lectură dedicat…

5 zile ago

Alchimistul: Club de Lectură în Constanța la Tomis HUB

Dragilor, dacă sunteți din Constanța și căutați un motiv bun să ieșiți din casă pentru…

o săptămână ago

Club de lectură în Constanta: Lista de Yomi Adegoke

Sâmbătă dimineața, la Tomis Hub din Constanța, ne-am adunat pentru a dezbate cartea „Lista” de…

o săptămână ago

Club de lectură în Brașov: Lista de Yomi Adegoke

Sâmbată dimineața, la Fract Restaurant din Brașov, ne-am reunit pentru a explora subiectul complex al…

o săptămână ago

BOOK CLUB: Lista de Yomi Adegoke (București)

În acest weekend cititorii din Bucuresti, Constanţa şi Braşov s-au reunit pentru a discuta despre…

o săptămână ago