TOP

Lecția de gramatică: “Doamne ajută” e cu virgulă sau fără? :)

Oamenii mă-ntreabă, eu răspund. Aici, de regulă. În comentarii răspund în funcție de ton. De exemplu, zilele trecute: “Roxana B, de ce nu pui virgulă la “Doamne, ajută” sau la “Doamne, ferește”, că așa e corect?!” O doamnă de pe unul dintre grupurile pe care postez testele și anumite articole, supărată tare, că de ce nu pun eu virgula acolo. Nț, nț. Păi, măi doamnă, haideți să o luăm cu calm :). 

Într-adevăr, când avem vocativ folosim obligatoriu virgula. Însă eu nu vorbesc cu Dumnezeu și nu-I zic să mă ajute pe mine în expresia respectivă, care a devenit mai degrabă un automatism. Nu Îl invoc pe Dumnezeu în momentul în care zic asta. În “Doamne, ajută-mă!” sau “Doamne, ajută-l!” este imperios necesar să pui virgulă. Dar când ne referim la modul general să ajute bunul Dumnezeu (ho, ateilor, nu săriți!; așa vorbim noi, credincioșii 😊), e ca și cum am spune că El, Domnul, ajută, El să-i ajute, să ne ajute.

Același lucru și în cazul lui ”Doamne ferește”. Altceva ar fi dacă aș spune:

”Doamne, ferește-mă de bărbatul ce-mi spune…”. Se cere aici virgulă. Poate și un semn de exclamare (bine, depinde de ce vrei să te ferească 😁). Nu? 🙂

Ok, mă scuzați, știu că explicația nu e “științifică” și poate nici prea ajutătoare. Însă nu am idee cum să spun altfel. Eu nu consider utilă acea virgulă. Poate niște profesori de limba română ar ajuta aici. Pentru că limba română nu e după placul meu sau al altora și după cum mi se pare mie că sună.

PS: Pentru cine nu-mi este amic virtual, postarea a fost aceasta 😁:

PPS: Articolul a fost scris anul trecut și descoperit zilele trecute în ciorne 🙈. 

Roxana Brănișteanu

Iubesc cărțile. Am crescut cu ele. Am plâns pe ele. Am râs alături de personaje și am suferit deopotrivă. Cărțile au contribuit la dezvoltarea mea de-a lungul anilor. De asemenea, îmi plac oamenii care citesc. Iubesc oamenii care nu citesc, dar se lasă conduși către lectură. Mă bucur că pot contribui cu un grăunte la treaba asta. De aceea, blog. De aceea, vlog. De aceea, scriitoare. De aceea content writer. De aceea, realizator și moderator emisiune radio. Mai ales, de aceea Organizator evenimente culturale (Book Club, Books&Wine, Book Camp. Toate sub brandul cultural iCarte, iParte. Asta facem aici, în această comunitate de pasionați de citit: împărtășim din ceea ce citim și îi îndreptăm pe alții către citit. “Fiecare trebuie să-și găsească acea cale care i se potrivește cel mai bine. Trenul nu poate merge decât pe șinele de cale ferată” (Yoga Swami).

View Comments

Recent Posts

Atelier de Scriere Creativă: Din Tabăra de Lectură

STICLUȚA Mă găsesc privind spre valurile care se sparg și mă surprind pierdut în gânduri,…

2 zile ago

Atelier de scriere creativă: Concurs cu premii în București

Ce planuri ai vineri seară, pe 8 noiembrie? Vin cu o invitație către tine, să…

3 zile ago

BOOK CLUB cu Editura TREI: Lista, de Yomy Adegoke (București, Brașov, Constanța)

Te invităm să ni te alături la următorul nostru club de lectură, dedicat romanului "Lista", de…

6 zile ago

Premiul Nobel pentru Literatură 2024: Han Kang, prima laureată din țara asiatică

Premiul Nobel pentru Literatură din 2024 a fost câștigat de scriitoarea sud-coreeană Han Kang. Este…

o săptămână ago

Club de lectură: Cofetăria cu miracole, cu Silvia Tarrago

În luna septembrie a avut loc un al doilea club de lectură, de această dată…

o săptămână ago

Club de lectură: Englezul din Gara de Nord, cu Tatiana Niculescu

Încă un club unde pasionații de lectură din București, Constanța și Brașov s-au reunit pentru…

o săptămână ago