Cultura generala

Lecţia de română: piure sau pireu?

Când eram eu o copilă și nu aveam acces la informarea online (singurul DEX era o carte mare și groasă, cu coperți tari și pagini negre), mă contraziceam cu oamenii mari care, de asemenea, nu aveau de unde să se informeze și nici nu învățaseră la școală.

 

Și îmi amintesc că am avut acest exemplu, cu „piureul”, delicioasa garnitură pe care o puneam alături de friptură :). Ei spuneau „pire” sau „pireu”. Eu le explicam că nu e corect, pentru că acest cuvânt provine din limba franceză, de la cuvântul „puree” care, în limba română, se citește cum spuneam mai sus.

Pireu a fost, în trecut, portul Greciei Antice, și este, totodată, un orășel aflat în partea sud-vestică a Atenei, dar și cel mai mare port comercial al Greciei de astăzi. Deci fără nicio legătură cu mâncarea :). Totuși, DEX acceptă ambele forme: „piure” și „pireu” (sau „pire”), acesta din urmă fiind un regionalism, iar fiecare îl pronunță cum vrea, în funcție de zonă. Deci nu este greșit. Este doar o altă formă. DOOM, în schimb, nu „recunoaște” decât forma preluată de la francezi, prin transcrierea fonetică a cuvântului, care are pluralul „piureuri” (pe care eu nu o folosesc niciodată; eventual, spun „două porții de piure, chiar nu văd în ce context ar fi necesar să-i pui pluralul), iar forma articulată este „piureul”.

Prin urmare, vă rog să folosiți varianta corectă (în opinia mea, corectă) atunci când mergeți la restaurant și comandați o porție de piure :). Mulți nu înțeleg de ce este necesar să cunoști limba română. Nu înțeleg că a ști să pui un verb la timpul potrivit te ferește de a face greșeli grave care te-ar putea face de râs în public. Deși verbul s-a rostit și s-a conjugat cu mult timp înainte de a ști că este verb. Imaginați-vă cum ar fi să vedeți acest mail de la copiii voștri:

„M-ă bucur ne spus că ma-ți chemat la interviu. Am să vin ne greșit că mi-ași dorii să fac parte din compania dvs enorm de mult”.

Înțelegeți ce dezastru e acesta?

Dar eu am să tot scriu despre gramatică și despre folosirea corectă a cuvintelor în limba română (deși știu că mi se întâmplă și mie să fac greșeli) până când am să mă plictisesc. Ah, da, până la finalul zilelor mele. Pentru că asta va face parte din viața mea pentru totdeauna. Și încă un „ah” la final, pentru că nu voiam să amestec gramatica în piure, doar că… nu m-am putut abține să nu spun două vorbe și despre ea :).

Roxana Brănișteanu

Iubesc cărțile. Am crescut cu ele. Am plâns pe ele. Am râs alături de personaje și am suferit deopotrivă. Cărțile au contribuit la dezvoltarea mea de-a lungul anilor. De asemenea, îmi plac oamenii care citesc. Iubesc oamenii care nu citesc, dar se lasă conduși către lectură. Mă bucur că pot contribui cu un grăunte la treaba asta. De aceea, blog. De aceea, vlog. De aceea, scriitoare. De aceea content writer. De aceea, realizator și moderator emisiune radio. Mai ales, de aceea Organizator evenimente culturale (Book Club, Books&Wine, Book Camp. Toate sub brandul cultural iCarte, iParte. Asta facem aici, în această comunitate de pasionați de citit: împărtășim din ceea ce citim și îi îndreptăm pe alții către citit. “Fiecare trebuie să-și găsească acea cale care i se potrivește cel mai bine. Trenul nu poate merge decât pe șinele de cale ferată” (Yoga Swami).

View Comments

  • De jumatate de h stau si caut argumente pentru acest pireu, care nu inteleg de ce esti acceptat. Am cautat si dexonline, dex fizic si vad ca da, sunt acceptate ambele forme. DOOM cuprinde doar cuvantul piure totusi, ceea ma linisteste macar partial. Mi-a dat lumea peste cap acest pireu, m-am umplut de nervi

  • Dacă nu vezi în ce context să folosești pluralul, îți spun eu: merg la magazin să cumpăr pireuri (așa îmi scrie T9) pentru bebeluș
    Eu îi spun ,,Pireu"

Recent Posts

Atelier de Scriere Creativă: Din Tabăra de Lectură

STICLUȚA Mă găsesc privind spre valurile care se sparg și mă surprind pierdut în gânduri,…

2 zile ago

Atelier de scriere creativă: Concurs cu premii în București

Ce planuri ai vineri seară, pe 8 noiembrie? Vin cu o invitație către tine, să…

2 zile ago

BOOK CLUB cu Editura TREI: Lista, de Yomy Adegoke (București, Brașov, Constanța)

Te invităm să ni te alături la următorul nostru club de lectură, dedicat romanului "Lista", de…

5 zile ago

Premiul Nobel pentru Literatură 2024: Han Kang, prima laureată din țara asiatică

Premiul Nobel pentru Literatură din 2024 a fost câștigat de scriitoarea sud-coreeană Han Kang. Este…

o săptămână ago

Club de lectură: Cofetăria cu miracole, cu Silvia Tarrago

În luna septembrie a avut loc un al doilea club de lectură, de această dată…

o săptămână ago

Club de lectură: Englezul din Gara de Nord, cu Tatiana Niculescu

Încă un club unde pasionații de lectură din București, Constanța și Brașov s-au reunit pentru…

o săptămână ago