Descopera

Minunea din Techirghiol

 

N-aş fi crezut că voi ajunge aici mai devreme de… să zic 40 de ani. Am considerat mereu că acesta este un loc pentru oamenii de vârsta a doua, a treia. Adică mai pentru babalâci, aşa. De vârsta mea, foarte puţini.

Şi cum am eu o vorbă, never say never, căci nu ştii încotro te duce viaţa. Dar nici că-mi pare rău.

Iată că am ajuns să văd şi eu Lacul Techirghiol, să mă nămolesc şi eu cu miraculosul nămol şi să mă scald şi eu în apa care face minuni. Şi, sinceră să fiu, nu ştiu ce am păzit până la anii aceştia de nu am venit aici. Bineînţeles, nu regret verile de la Costineşti, Mamaia sau Eforie. Dar nici nu simt nevoia să mai merg pe plajele din staţiunile enumerate.

În schimb, la Techirghiol abia aştept să revin. Pentru că eu am probleme cu reumatismul (nu de acum, ci de când eram mică, mă durea foarte tare ba o mână, ba un picior atunci când se apropia ploaia). Vreo lună de zile mi-a fost  bine. Nicio durere nicăieri. Acum două zile, chiar înainte să înceapă să plouă, am simţit cum începe să mă doară piciorul. Nici nu auzisem informaţiile de la Meteo. dar imediat în noaptea respectivă a plouat. Am calmat durerea cu nişte creme, dar tot nu se compară cu nămolul-minune.

Am stat doar câteva zile şi am folosit tratamentul cu nămol doar o dată pe zi. Poate dacă aş fi stat două săptămâni, aşa cum mi s-a recomandat, n-aş mai fi suferit de dureri reumatice un an întreg. Dar tot a fost fain. Aproape că mi-am îndeplinit un vis: să fiu mulatră :). M-am cremuit bine de tot cu nămolul urât mirositor şi am stat aşa până s-a uscat complet pe mine. Apoi m-am scăldat, după care am dat cu ulei de măsline pe tot corpul pentru a mă bronza rapid.

În afară de asta, mi-a mai plăcut liniştea, pe care n-am întâlnit-o nicăieri până aici. Chiar simţi că te relaxezi atunci când te plimbi pe aleea din jurul lacului sau chiar şi când stai la plajă. Nu am crezut, însă, că voi întâlni atât de mulţi copii bolnavi într-un singur loc. Copii cu diverse handicapuri, alături de părinţi ce speră că se vor vindeca la Sanatoriul Balnear din Techirghiol. Şi eu sper şi mă rog, când îmi amintesc, pentru ei. Mi-e milă.

Şi acum, să vă povestesc puţin despre acest lac, despre care toată lumea a auzit (trăiască nenea Goagăl!).

Legenda Lacului Techirghiol (Tekirgöl)

Faptul că România este o ţară superbă, cu peisaje magnifice, nu mai este un secret pentru nimeni, nici măcar pentru străini. Aşa s-a întâmplat şi acum multe sute de ani, când mulţi turci au decis să rămână pe meleaguri româneşti, fiind fermecaţi de frumuseţile descoperite aici.

Pe atunci, era un un paşă bătrân şi sărac, pe nume Techir, care-şi ducea traiul împreună cu măgarul său, la fel de bătrân, Beghir. Într-o zi, paşa începu să se simtă tot mai rău, umflându-i-se picioarele şi durându-l din ce în ce mai tare. Îşi aminti el că are un prieten hoge – preot musulman – şi se gândi să-l viziteze. Se urcă pe măgar, cu chiu cu vai, şi stătu în genunchi până când hogele îi citi din Coran, în speranţa că se va simţi mai bine. Nevăzând o schimbare, plecă trist şi abătut, gândindu-se că Dumnezeul lui l-a uitat, mulţumindu-se cu dragostea prietenului său, Beghir. Măgarul, aşa beteag cum era, s-a îndreptat cu bătrânul în apa sărată a lacului, unde s-au scăldat şi s-au tăvălit bucuroşi în nămolul moale şi negru. Azi aşa, mâine aşa, până când bătrânul paşă a observat că s-a înzdrăvenit, că picioarele i s-au dezumflat, iar măgarul pare să fie într-o formă de invidiat.

Astfel, turcul a hotărât să-şi facă un bordei chiar pe malul lacului. Vestea însănătoşirii lui s-a dus mai departe şi toţi oamenii bolnavi şi betegi au venit la el să afle minunea. De atunci, lacul poartă denumirea Techirghiol, adică „Lacul lui Techir„.

Roxana Brănișteanu

Iubesc cărțile. Am crescut cu ele. Am plâns pe ele. Am râs alături de personaje și am suferit deopotrivă. Cărțile au contribuit la dezvoltarea mea de-a lungul anilor. De asemenea, îmi plac oamenii care citesc. Iubesc oamenii care nu citesc, dar se lasă conduși către lectură. Mă bucur că pot contribui cu un grăunte la treaba asta. De aceea, blog. De aceea, vlog. De aceea, scriitoare. De aceea content writer. De aceea, realizator și moderator emisiune radio. Mai ales, de aceea Organizator evenimente culturale (Book Club, Books&Wine, Book Camp. Toate sub brandul cultural iCarte, iParte. Asta facem aici, în această comunitate de pasionați de citit: împărtășim din ceea ce citim și îi îndreptăm pe alții către citit. “Fiecare trebuie să-și găsească acea cale care i se potrivește cel mai bine. Trenul nu poate merge decât pe șinele de cale ferată” (Yoga Swami).

View Comments

Recent Posts

CashClub – Shopping inteligent cu reduceri și cashback!

Dacă îți place să faci cumpărături economisind cât mai mult, atunci trebuie să afli de…

12 ore ago

INTERVIU | Dr. Ashraf Al Kebsi: „La stomatolog ajungi să vii ca și cum ți-ai vizita un prieten”

În ultimii ani, tot mai multe persoane se confruntă cu probleme de stomatologie, respectiv ortodonție.…

2 zile ago

Club de Lectură: Alchimistul (București)

Dragă cititorule, visează alături de noi! Te invităm la un eveniment special dedicat uneia dintre…

o săptămână ago

Alchimistul de Paulo Coelho: Club de lectură în Brașov

Bună, dragi cititori! Sunt încântată să vă invit la un nou club de lectură dedicat…

o săptămână ago

Alchimistul: Club de Lectură în Constanța la Tomis HUB

Dragilor, dacă sunteți din Constanța și căutați un motiv bun să ieșiți din casă pentru…

2 săptămâni ago

Club de lectură în Constanta: Lista de Yomi Adegoke

Sâmbătă dimineața, la Tomis Hub din Constanța, ne-am adunat pentru a dezbate cartea „Lista” de…

2 săptămâni ago