Circulă un banc pe net, destul de popular, care se adresează femeilor plinuțe și sună cam așa „Nu ești grasă, ești inundată”. Cam asta aș dori eu astăzi să abordez, subiectul ce se referă la retenția de apă. În principiu, hormonii se ocupă de acest aspect neplăcut care ne afectează existența, desigur că și alimentația influențează acest lucru.
Probabil cu toții am auzit, cel puțin o dată, despre cât de importantă este glanda hipofiză sau pituitară, dar puțini știm de ce este așa vitală. Nu am să vorbesc despre un hormon secretat chiar de ea, ci pus în circulație de ea și secretat de hipotalamus numit vasopresină sau antidiuretic. Acest hormon este foarte important pentru că are ca principală acțiune reabsorbția facultativă a apei la nivelul nefronului. Ce înseamnă, mai exact asta? Înseamnă că, în decurs de 24 de ore, rinichii noștri filtrează 180 de litri de apă, iar lipsa acestui hormon din diverse cauze sau chiar inhibarea sa cu anumite alimente, cum ar fi cafeaua sau ceaiul verde, pot duce la pierderea a 20 de litri în 24 de ore în loc de 1,8, așa cum este firesc. Bineînțeles că acest caz este unul extrem și ar evolua înspre patologie, boala numindu-se diabet insipid.
Totuși, nu trebuie să picăm nici în extrema cealaltă, iar dacă observăm că acest hormon se secretă în exces, este clar că ne vom confrunta cu o retenție de apă.
Un al doilea hormon care are legătură cu retenția de apă este acela ce face parte din clasa mineralocorticoizilor, secretați de glanda corticosuprarenală, și anume aldosteronul. El joacă un rol important în metabolismul sărurilor minerale, determinând retenția sodiului și după cum știm, clorul urmează sodiul, deci se va forma sarea. Odată reținută sarea, vom reține și apă și odată cu retenția de apă vor veni o mulțime de probleme, printre care hipertensiune arterială și edeme, ce pot evolua către o afecțiune destul de complicată ce poartă numele de boala Conn. Pe de cealaltă parte, dacă avem prea puțin aldosteron secretat, putem ajunge în pragul unei insuficiențe globale a corticosuprarenalei (boala Addison). În această situație are loc o pierdere masivă de apă și sare, urmată de hipotensiune și adinamie (scăderea capacității de efort fizic)
Echilibrul este cheia în toate. Uneori puteți remarca mici probleme la aspectul vostru fizic, dar nu toate au legătură cu frumusețea. Corpul nostru ne arată când este ceva în neregulă cu el. Să îl citim mai bine. O femeie sănătoasă este o femeie frumoasă. Și bărbații la fel, desigur!
Sâmbătă dimineața, la Tomis Hub din Constanța, ne-am adunat pentru a dezbate cartea „Lista” de…
Sâmbată dimineața, la Fract Restaurant din Brașov, ne-am reunit pentru a explora subiectul complex al…
În acest weekend cititorii din Bucuresti, Constanţa şi Braşov s-au reunit pentru a discuta despre…
STICLUȚA Mă găsesc privind spre valurile care se sparg și mă surprind pierdut în gânduri,…
Ce planuri ai vineri seară, pe 8 noiembrie? Vin cu o invitație către tine, să…
Te invităm să ni te alături la următorul nostru club de lectură, dedicat romanului "Lista", de…