Premiul Nobel pentru Literatură din 2024 a fost câștigat de scriitoarea sud-coreeană Han Kang. Este prima laureată din țara asiatică. Motivația juriului: „pentru proza sa poetică intensă care confruntă traume istorice și expune fragilitatea vieții umane”.
Han Kang și-a început cariera în 1993, odată cu publicarea mai multor poezii în revista „Literatură și Societate”. Debutul său în proză a avut loc în 1995, cu colecția de povestiri „Dragostea din Yeosu”, urmată curând de alte lucrări în proză, atât romane, cât și povestiri.
În romanul „Disecție” Han Kang își fundamentează politic lucrarea pe un eveniment istoric care a avut loc în orașul Gwangju, unde ea însăși a crescut și unde sute de studenți și civili neînarmați au fost uciși în timpul unui masacru desfășurat de armata sud-coreeană în 1980.
Han Kang este prima persoană născută în Coreea de Sud care a câștigat Premiul Nobel pentru Literatură și doar a doua din istoria acestei țări care a fost premiată cu un Nobel
2024: Han Kang (Coreea de Sud) – „pentru proza sa poetică intensă, care confruntă traumele istorice şi expune fragilitatea vieţii umane”.
2023: Jon Fosse (Norvegia) – „pentru piesele sale de teatru şi proza lui inovatoare, care dau voce celor de nerostit”.
2022: Annie Ernaux (Franţa) – „pentru curajul şi acuitatea detaşată cu care dezvăluie sursele, înstrăinările şi piedicile colective ale memoriei personale”.
2021: Abdulrazak Gurnah (Regatul Unit) – „pentru înţelegerea sa lipsită de compromisuri şi plină de compasiune a efectelor colonialismului şi a destinului refugiaţilor prinşi la intersecţia dintre culturi şi continente”.
2020: Louise Gluck (SUA) – „prentru vocea ei poetică inconfundabilă care, cu o frumuseţe austeră, face ca existenţa individuală să fie universală”.
2019: Peter Handke (Austria) – „pentru o operă marcantă care, cu ingenuitate lingvistică, a explorat periferia şi specificitatea experienţei umane”.
2018: Olga Tokarczuk (Polonia) – „pentru o imaginaţie narativă care, cu pasiune enciclopedică, simbolizează traversarea hotarelor ca o formă de viaţă”.
2017: Kazuo Ishiguro (Regatul Unit) – „care a dezvăluit, în romane cu o puternică forţă emoţională, abisul aflat dincolo de sentimentul nostru iluzoriu de conectare cu lumea”.
2016: Bob Dylan (SUA) – „pentru că a creat noi expresii poetice în cadrul marii tradiţii a cântecului american”.
2015: Svetlana Alexievici (Belarus) – „pentru opera sa polifonică, memorial al suferinţei şi al curajului în epoca noastră”.
Ați citit vreuna dintre aceste cărți?
STICLUȚA Mă găsesc privind spre valurile care se sparg și mă surprind pierdut în gânduri,…
Ce planuri ai vineri seară, pe 8 noiembrie? Vin cu o invitație către tine, să…
Te invităm să ni te alături la următorul nostru club de lectură, dedicat romanului "Lista", de…
În luna septembrie a avut loc un al doilea club de lectură, de această dată…
Încă un club unde pasionații de lectură din București, Constanța și Brașov s-au reunit pentru…
Ediția a XVIII-a a Taberei de Lectură pentru Adulți a adus o premieră inedită, fiind…