Autori

Premiul Nobel pentru Literatură 2024: Han Kang, prima laureată din țara asiatică

Premiul Nobel pentru Literatură din 2024 a fost câștigat de scriitoarea sud-coreeană Han Kang. Este prima laureată din țara asiatică. Motivația juriului: „pentru proza sa poetică intensă care confruntă traume istorice și expune fragilitatea vieții umane”.

Han Kang și-a început cariera în 1993, odată cu publicarea mai multor poezii în revista „Literatură și Societate”. Debutul său în proză a avut loc în 1995, cu colecția de povestiri „Dragostea din Yeosu”, urmată curând de alte lucrări în proză, atât romane, cât și povestiri.

COMANDĂ AICI „VEGETARIANA”

În romanul „Disecție” Han Kang își fundamentează politic lucrarea pe un eveniment istoric care a avut loc în orașul Gwangju, unde ea însăși a crescut și unde sute de studenți și civili neînarmați au fost uciși în timpul unui masacru desfășurat de armata sud-coreeană în 1980.

COMANDĂ AICI „DISECȚIE”

Han Kang este prima persoană născută în Coreea de Sud care a câștigat Premiul Nobel pentru Literatură și doar a doua din istoria acestei țări care a fost premiată cu un Nobel

Laureați Nobel pentru Literatură în ultimii zece ani

2024: Han Kang (Coreea de Sud) – „pentru proza sa poetică intensă, care confruntă traumele istorice şi expune fragilitatea vieţii umane”.

2023: Jon Fosse (Norvegia) – „pentru piesele sale de teatru şi proza lui inovatoare, care dau voce celor de nerostit”.

2022: Annie Ernaux (Franţa) – „pentru curajul şi acuitatea detaşată cu care dezvăluie sursele, înstrăinările şi piedicile colective ale memoriei personale”.

2021: Abdulrazak Gurnah (Regatul Unit) – „pentru înţelegerea sa lipsită de compromisuri şi plină de compasiune a efectelor colonialismului şi a destinului refugiaţilor prinşi la intersecţia dintre culturi şi continente”.

2020: Louise Gluck (SUA) – „prentru vocea ei poetică inconfundabilă care, cu o frumuseţe austeră, face ca existenţa individuală să fie universală”.

2019: Peter Handke (Austria) – „pentru o operă marcantă care, cu ingenuitate lingvistică, a explorat periferia şi specificitatea experienţei umane”.

2018: Olga Tokarczuk (Polonia) – „pentru o imaginaţie narativă care, cu pasiune enciclopedică, simbolizează traversarea hotarelor ca o formă de viaţă”.

2017: Kazuo Ishiguro (Regatul Unit) – „care a dezvăluit, în romane cu o puternică forţă emoţională, abisul aflat dincolo de sentimentul nostru iluzoriu de conectare cu lumea”.

2016: Bob Dylan (SUA) – „pentru că a creat noi expresii poetice în cadrul marii tradiţii a cântecului american”.

2015: Svetlana Alexievici (Belarus) – „pentru opera sa polifonică, memorial al suferinţei şi al curajului în epoca noastră”.

Ați citit vreuna dintre aceste cărți?

Roxana Brănișteanu

Iubesc cărțile. Am crescut cu ele. Am plâns pe ele. Am râs alături de personaje și am suferit deopotrivă. Cărțile au contribuit la dezvoltarea mea de-a lungul anilor. De asemenea, îmi plac oamenii care citesc. Iubesc oamenii care nu citesc, dar se lasă conduși către lectură. Mă bucur că pot contribui cu un grăunte la treaba asta. De aceea, blog. De aceea, vlog. De aceea, scriitoare. De aceea content writer. De aceea, realizator și moderator emisiune radio. Mai ales, de aceea Organizator evenimente culturale (Book Club, Books&Wine, Book Camp. Toate sub brandul cultural iCarte, iParte. Asta facem aici, în această comunitate de pasionați de citit: împărtășim din ceea ce citim și îi îndreptăm pe alții către citit. “Fiecare trebuie să-și găsească acea cale care i se potrivește cel mai bine. Trenul nu poate merge decât pe șinele de cale ferată” (Yoga Swami).

Recent Posts

Club de lectură: Cofetăria cu miracole, cu Silvia Tarrago

În luna septembrie a avut loc un al doilea club de lectură, de această dată…

22 de ore ago

Club de lectură: Englezul din Gara de Nord, cu Tatiana Niculescu

Încă un club unde pasionații de lectură din București, Constanța și Brașov s-au reunit pentru…

23 de ore ago

Tabăra de Lectură pentru Adulți – Ediția a XVIII-a: O premieră în Delta Dunării

Ediția a XVIII-a a Taberei de Lectură pentru Adulți a adus o premieră inedită, fiind…

2 săptămâni ago

BOOK CLUB Cofetăria cu miracole: O întâlnire specială cu Silvia Tarrago

Pe 30 septembrie, clubul de lectură iCarte, iParte revine cu o nouă ediție dedicată romanului…

3 săptămâni ago

Zbor la 350 de metri altitudine cu Vulturașul: O experiență unică

Am avut recent ocazia să trăiesc una dintre cele mai intense și fascinante experiențe din…

3 săptămâni ago

BOOK CLUB: Englezul din Gara de Nord, cu Tatiana Niculescu

Pe 28 septembrie, iubitorii de lectură din trei orașe vor avea ocazia să participe la…

3 săptămâni ago