Recenzii carti

Recenzie „Adam și Eva” de Liviu Rebreanu

Ne întoarcem la scriitorii români, și la lecturile din timpul liceului, și îl redescoperim pe Liviu Rebreanu, dincolo de romanul ”Ion”. Cu ale sale referințe biblice și semnificații, romanul este unul de dragoste. Nu una obișnuită, totuși.

Titlu: Adam și Eva
Autor: Liviu Rebreanu
Gen: Dragoste

Copetă carte „Adam și Eva”, scrisă de Liviu Rebreanu

Recenzie „Adam și Eva” de Liviu Rebreanu

Povestea este aparent complexă, deoarece, deși are un început și un sfârșit, se întinde pe un spațiu temporal aproape infinit (nu chiar, dar aproape). În decursul a șapte stagii diferite, observăm cum tema cărții se conturează în jurul unei călătorii disperate a iubirii adevărate.

Totul începe cu Toma Novac, ce se îndrăgostește de Ileana; pe care, cumva, o recunoaște, deși nu se mai văzuseră vreodată. În urma morții sale, Toma este reprezentat de alte personaje istorice, din Egiptul Antic, până în Revoluția din Franța, având, în continuare, același scop: să-și împlinească iubirea cu cea care l-a cucerit. Pe parcursul cărții, aceste personaje mor, și se regăsesc din nou, în forme noi, dar împărtășind aceeași iubire. În acest plan fantastic, singurul lucru realist este iubireape care și-o împărtășesc.

Semnificația numărului 7 o putem găsi chiar printre paginile cărții: ”A șaptea viața aduce de-abia fericirea unirii cu celălalt suflet. De aceea a șaptea moarte cuprinde revelația.” De aceea, cuplul își găsește fericirea abia în a șaptea aventură istorică.

Numele titlului „Adam și Eva” sugerează caracterul originar al cuplului ”protagonist”, căci, cumva, sunt mai multe cupluri care se cunosc la infinit, fiind într-un proces continuu de descoperire. O altă idee importantă este cea a reîncarnării, aducând în prim-plan modalitatea prin care aceleași suflete se transpun în corpuri diferite, de-a lungul secolelor, având un scop comun de la început, acela de a fi împreună. Ideea sufletelor pereche nu este nouă, deși reîncarnarea nu are încă baze solide, în multe culturi este luată în serios.

Consider că această carte, pe lângă povestea de dragoste aproape imposibilă a celor doi, deține o mulțime de lucruri interesante, de la semnificații, la istorie, artă, cultură. O carte care abundă de cunoștințe.

Lavinia Bușe

În momentul în care mi s-a aprins luminiţa spre lectură, nu exista nimic altceva decât lumea în care m-am transpus. De aceea poate sunt cu capul în nori, sau undeva sub pământ, dar întotdeauna mă voi surprinde prinsă într-o lume pe care nu o am aici. Însă prefer pisicile.

Recent Posts

BOOK CLUB cu Radu Paraschivescu: Astăzi este mâinele de care te-ai temut ieri

Luna martie a fost dedicată celor două cluburi de lectură, din 2, respectiv 16 martie.…

2 zile ago

Tabăra de Lectură pentru Adulți merge la Veseud, în Sibiu!

Dragi cititori, iată-ne ajunși la a VII-a ediție a taberei de lectură pentru adulți. De…

3 zile ago

BOOK CLUB: Furia, de Alex Michaelides

Luna martie este magică și pentru că avem două cluburi de lectură programate. Unul a…

2 săptămâni ago

Books and Wine cu vin, cărți și poezie

În mijlocul atmosferei vibrante și pline de inspirație a capitalei, am organizat pe 1 martie…

2 săptămâni ago

Book Club Măștile fricii, de Camelia Cavadia

Într-o atmosferă plină de pasiune literară și gusturi dulci, cluburile noastre de lectură din București…

3 săptămâni ago

Tabăra de Lectură de la Transylvanian Inn (Bran)

Încă o Tabără de Lectură specială am avut în Luna Îndrăgostiților, în inima munților, la…

3 săptămâni ago