Carti dezvoltare personala

Recenzie „Anatomia iubirii” de Helen Fisher

„Anatomia iubirii – o istorie naturală a relațiilor de dragoste și a destrămării lor”, scrisă de Helen Fisher, este cartea pe care am ales să o prezint de această dată. 

Titlu: Anatomia iubirii
Autor: Helen Fisher
Gen: Dezvoltare personală/Psihologie

Coperta carte „Anatomia iubirii”, scrisă de Helen Fisher

Recenzie „Anatomia iubirii” de Helen Fisher

Care-i treaba cu iubirea asta?

Nu-i aşa că v-aţi întrebat şi voi? Cum poate fi un sentiment atât de puternic? Este iubirea raţională sau e mai presus de raţiune. Ne controlează cu adevărat acţiunile sau e folosită doar ca scuză pentru prostiile pe care le facem?

Ei bine cum eu sunt în căutarea răspunsurilor existenţiale nu puteam rata această carte a lui Helen Fisher.

Care e scopul acestui volum ne spune chiar autoarea, ce-i drept pe la finalul cărţii, dar e bine şi aşa.

“Timp de secole întregi, psihologii, clericii, familia şi prietenii, ne-au dat sfaturi despre cum să păstrăm fericirea într-un parteneriat. Cercetările noastre completează această colecţie cu date specifice despre activitatea creierului.”

Şi da chiar o face. Helen Fisher prezintă date specifice, ştiinţifice. Nimic nu rămâne neexplicat, nimic nu rămâne sub protecţia misterului şi nimic nu e tratat ca fiind tabu. Autoarea abordează pe rând subiecte precum: monogamia, adulterul, selecţia sexuală, intuiţia feminină, magnetismul animal, homosexualitate etc.

Helen Fisher este autoarea cartii ”Anatomia iubirii”

Helen Fisher analizează sentimentele noastre la nivel celular explicând activitatea creierului şi excitabilitatea lui la anumiţi stimuli făcând totul să pară logic şi predictibil.

După ce am citit atâtea cărți de dragoste în care iubirea era ridicată la rangul de sentiment divin era timpul să revin cu picioarele pe pământ şi să caut o carte care explorează acest sentiment din punct de vedere anatomic.

Mesajul autoarei Helen Fisher

Dacă încă trăiţi în fantezii şi consideraţi ca iubirea este un sentiment suprem, pe care doar noi, oamenii, sunt capabili să-l dezvoltăm, ei bine în acest volum veţi descoperi că cea mai mare parte a proceselor ce au loc în creierul nostru sunt regăsite şi la primate. Helen Fisher ne asigură că nimic din ceea ce simţim nu este greşit. Totul este 100% natural. Cu alte cuvinte ne purtăm ca nişte animale ceea ce nu sunt sigură că ar trebui să ne liniștească.

În acest volum regăsim adesea comparaţii între relaţiile interumane şi cele dintre maimuţe, rozătoare său păsări. Gradul mare de răspândire în natură a sentimentelor de iubire, posesivitate, gelozie, manipulare sentimentală şi sexuală m-a făcut să mă îndoiesc de superioritatea fiinţei umane.

“Odată, o femelă (cimpanzeu) ameninţată, şi-a chemat un prieten mascul în ajutor. Printre ţipetele de indignare, ea a arătat cu întreaga mână, către cimpanzeul care o atacase, sărutându-l şi mângâindu-l în acelaşi timp ce aliatul ei. Atunci când rugăminţile ei au devenit mai insistenţe, prietenul ei a contraatacat adversarul, în timp ce femela stătea deoparte urmărind aprobator conflictul.”

Nu ştiu despre voi dar mie pasajul de mai sus îmi aminteşte de o cunoştinţă… umană.

Citind această carte am înțeles că suntem guvernați de acelaşi tip de procese cognitive precum o primatele. Dacă acest lucru ar trebui să ne facă sa ne acceptăm sentimentele ca fiind “naturale” sau doar să ne reducă stima de sine nu știu, cred că depinde de fiecare cum vede lucrurile.

Eliana Popa

Iubesc să citesc de când am învăţat cum să o fac. Cărţile mi-au dat libertatea de a cunoaște, de a alege, a-mi forma propriile păreri şi de a le argumenta. Mi-au dat puterea de a-i înţelege şi accepta pe ceilalţi dar mai ales pe mine însămi. M-au învăţat să iubesc viaţa şi tot ce îmi oferă ea, să mă simt norocoasă că sunt aici, acum, să profit la maxim de fiecare moment, să iubesc călătoriile şi arta, adrenalina şi sportul, să am grijă de corpul, mintea şi sufletul meu, să simt mai mult decât înainte şi să-mi accept acele sentimente neînţelese pe care le reprimăm. Cărţile m-au ajutat să înţeleg că prea mult din ceva înseamnă prea puţin din altceva. Prin intermediul lor m-am găsit echilibrul și vă doresc același lucru.

Recent Posts

Club de lectură în Constanta: Lista de Yomi Adegoke

Sâmbătă dimineața, la Tomis Hub din Constanța, ne-am adunat pentru a dezbate cartea „Lista” de…

o zi ago

Club de lectură în Brașov: Lista de Yomi Adegoke

Sâmbată dimineața, la Fract Restaurant din Brașov, ne-am reunit pentru a explora subiectul complex al…

2 zile ago

BOOK CLUB: Lista de Yomi Adegoke (București)

În acest weekend cititorii din Bucuresti, Constanţa şi Braşov s-au reunit pentru a discuta despre…

2 zile ago

Atelier de Scriere Creativă: Din Tabăra de Lectură

STICLUȚA Mă găsesc privind spre valurile care se sparg și mă surprind pierdut în gânduri,…

4 zile ago

Atelier de scriere creativă: Concurs cu premii în București

Ce planuri ai vineri seară, pe 8 noiembrie? Vin cu o invitație către tine, să…

5 zile ago

BOOK CLUB cu Editura TREI: Lista, de Yomy Adegoke (București, Brașov, Constanța)

Te invităm să ni te alături la următorul nostru club de lectură, dedicat romanului "Lista", de…

o săptămână ago