În caz că aveți probleme în viața de cuplu și nu găsiți cale de scăpare, sau căutați fericirea într-un loc în care sentimentele s-au răcit treptat, ”Mr. Peanut” este cartea perfectă pentru dumneavoastră. Dar, vă rog, nu urmați sfaturile lui David.
Titlu: Mr. Peanut
Autor: Adam Ross
Gen: Mister
Povestea se învârte în jurul cuplurilor, mai exact, David și Alice, care, deși păstrează aparențele unui mariaj de succes, lucrurile sunt complet diferite în intimitatea căminului lor. Căsătoriți de 13 ani, trecând de iubirea adolescentină, David și Alice intră într-o rutină latentă care are consecințe dezastruoase. David observă o schimbare în comportamentul său față de ea în momentele în care devine insuportabilă, cu toate fixațiile și obsesiile ei. Acesta își imaginează scene în care o ucide, iar, într-un final, aceasta moare într-un mod misterios.
Cazul este investigat de doi detectivi, care, la rândul lor, prezintă probleme cu partenerele de viață, având astfel experiență. De aici, lucrurile devin cel puțin ciudate.
Cartea este, pe cât de complicată, pe atât de tristă. Sunt explorate subiecte delicate, care de multe ori sunt evitate în viața de cuplu. Cum iubirea nu este suficientă, respectul și răbdarea lipsesc din viața celor două personaje, astfel ajungând inamici într-o luptă mortală.
Numeroase pasaje reprezintă perspectiva masculină a mariajelor, a ceea ce gândesc bărbații despre soțiile lor, care urmează un anumit tipar de femeie; enervantă, perfecționistă. Perspectiva feminină nu este expusă de foarte multe ori, ceea ce accentuează universul masculin în care „Mr. Peanut” se desfășoară.
Cartea, însă, duce la extrem nemulțumirile obișnuite ale unui cuplu normal. Este asemănător cărții ”Gone Girl”, doar că se focusează pe o perspectivă mai puțin masculină, cu mai multe detalii psihologice. Deși este plină de sinceritate, cartea ne arată cruda realitate a ceea ce se petrece cu adevărat în majoritatea relațiilor: se instaurează confortul, comoditatea de a mai lupta pentru partener, de a menține un echilibru, iar iubirea piere, fiind înlocuită de sentimente de repulsie și resemnare.
Consider că această carte oferă o perspectivă (aproape) obiectivă asupra vieții de cuplu contemporane, unde tragediile se întâmplă în locul unde ar trebui să te simți în siguranță, iar răbdarea este ceva de domeniul trecutului. Poate de neacceptat, însă la fel de reală ca alergia la alune.
Sâmbătă dimineața, la Tomis Hub din Constanța, ne-am adunat pentru a dezbate cartea „Lista” de…
Sâmbată dimineața, la Fract Restaurant din Brașov, ne-am reunit pentru a explora subiectul complex al…
În acest weekend cititorii din Bucuresti, Constanţa şi Braşov s-au reunit pentru a discuta despre…
STICLUȚA Mă găsesc privind spre valurile care se sparg și mă surprind pierdut în gânduri,…
Ce planuri ai vineri seară, pe 8 noiembrie? Vin cu o invitație către tine, să…
Te invităm să ni te alături la următorul nostru club de lectură, dedicat romanului "Lista", de…