Dacă încă nu știți cine este Alex Michaelides, aveți aici recenzia romanului său, “Pacienta tăcută”, unul dintre cele mai bune thrillere psihologice pe care le-am citit în ultima vreme.

CUMPĂRĂ ACUM “PACIENTA TĂCUTĂ” CU 30% REDUCERE

Fiind rugat de către fanii săi să recomande alte thrillere, acesta a făcut o listă cu opt romane care l-au influențat și l-au format ca și scriitor:

  1. “A judgment in stone” de Ruth Rendell

A.M.: Deși autoarea alege să ne spună de la început care este criminalul și care este motivul crimei, cartea te va ține în suspans până la final, când veți înțelege și care au fost motivele.

În ziua de Valentine’s Day, cei patru membri ai familiei Coverdale – George, Jacqueline, Melinda și Giles – au fost împușcați de către menajera lor, Eunice Parchman. La două săptămâni de la incident, când Eunice este arestată, DCS Vetch realizează că motivul crimelor are la bază un secret bine păstrat de câteva decenii.

CUMPĂRĂ ACUM “A JUDGMENT IN STONE”

2. “The hollow” de Agatha Christie (Hercule Poirot #26)

A.M.: Este o poveste plină de trădare și gelozie, una dintre cele mai reușite cărți scrise de Agatha Christie, iar Poirot este într-o formă de zile mari.

Lady Angkatell, dorește să afle cum funcționează mintea criminalilor așa că îl invită pe Hercule Poirot la vila ei de la țară pentru o petrecere de weekend, însă detectivul este întâmpinat într-un mod cu totul straniu: un doctor zace într-o baltă de vopsea roșie, iar timida lui soția se află lângă el, cu pistolul îndreptat spre bărbat. Dar nu vă lăsați păcăliți, vopseaua este sânge, iar cadavrul este real.

CUMPĂRĂ ACUM “THE HOLLOW”

3. “The secret history” de Donna Tartt

A.M.: Este cartea care m-a determinat să devin scriitor. Am citit romanul de trei ori consecutiv și cred că este cel mai sofisticat thriller pe care l-am citit… am fost complet sedus de acțiune.

Sub influența carismaticului lor profesor de engleză, un grup de studenți deștepți și excentrici al colegiului New England, descoperă un mod de a gândi și de a trăi departe de lumea banală a celorlalți. Dar atunci când depășesc limitele moralității, ei trec ușor de la obsesie la corupție și trădare, ajungând inevitabil să facă lucruri barbare.

CUMPĂRĂ ACUM “THE SECRET HISTORY”

4. “The victorian chaise longue” de Marghanita Laski

A.M.: Un roman horror hipnotic care spune povestea unei femei care adoarme și se trezește într-un alt corp, care este pe moarte. Un roman tulburător și înfricoșător.

Fermecătoarea și copilăroasa soție a unui stimat avocat, adoarme pe șezlongul victorian pe care tocmai l-a achiziționat de la un anticariat și se trezește într-o atmosferă fetidă. într-o cameră pe care nu a mai văzut-o niciodată. Este povestea unei călătorii în timp în care nostalgia trecutului devine un adevărat coșmar.

CUMPĂRĂ ACUM “THE VICTORIAN CHAISE LONGUE”

5. “The turn of the screw” de Henry James

A.M.: Acest roman este romanul meu psihologic preferat. O bonă este convinsă că cei doi copii de care trebuie să aibă grijă sunt bântuiți de spirite rele… doar că nu știe dacă spiritele sunt reale sau dacă totul este doar în mintea ei. O carte pe care TREBUIE să o citiți.

O tânără devine bona a doi copii frumoși, distanți, cuminți. Miles și Flora locuiesc într-o vilă dărăpănată și bântuită, sau cel puțin așa se spune, de fantome care nu o lasă să trăiască. Speriată, ea realizează că spiritele vor să îi corupă pe Miles și Flora, să le fure trupurile, să le posede mințile și să pună stăpânire pe sufletele lor. Și mai groaznic este că cei doi copii nu par să fie speriați de fantomele care-i bântuie.

CUMPĂRĂ ACUM “THE TURN OF THE SCREW”

6. “The collector” de John Fowles

A.M.: Este povestea unui bărbat obsedat de o femeie, răpirea ei și lupta care rezultă. Aduce foarte mult cu schița tipică a unui thriller psihologic.

Frederick, un bărbat retras și needucat, colecționează fluturi și este pasionat de fotografie. El este obsedat de Miranda, o tânără studentă la Arte. Atunci când pune mâna pe o sumă mare de bani, cumpără o casă izolată în Sussex și o răpește pe Miranda, crezând că aceasta va ajunge să îl iubească în timp.

CUMPĂRĂ ACUM “THE COLLECTOR”

7. “I, Claudius” de Robert Graves (Claudius #1)

A.M.: O poveste înspăimântătoare despre crimă și nebunie, într-o familie faimoasă și  disfuncțională din Roma Antică, cu o multitudine de detalii istorice uimitoare. Am citit-o de nenumărate ori, ultima dată chiar în această vară.

Scrisă ca o autobiografie a lui Clau-Clau-Claudius, bâlbâitul care era compătimit de toți și căruia îi era destinat să ajungă Împărat, cartea este o însumare a intrigilor, depravării, crimelor și terorii care a stăpânit Roma în timpul domniilor lui Augustus și Tiberius și care avea să culmineze cu nebunia lui Caligula.

CUMPĂRĂ ACUM “I, CLAUDIUS”

8. “The  good soldier” de Ford Madox Ford

A.M.: Cred că este primul exemplu de cât de puțină încredere trebuie să ai în ceea ce regăsești în paginile unui roman. Un triunghi amoros, o moarte suspicioasă și o mare de minciuni. Genial.

Romanul istorisește relația complexă, sexuală și socială, dintre două cupluri – un cuplu american și un cuplu englez, cu toate intrigile țesute și pasiunile ce se nasc în spatele unei fațade sociale din epoca Edwardiană. Naratorul este americanul John Dowell, iar uimirea de care acesta dă dovadă, nesiguranța și modul hazard în care face relatarea poveștii crează misterul în care este învăluită cartea.

În ciuda morților, nebuniei și a disperării, cartea are numeroase momente comice. Romanul a inspirat munca a numeroși autori celebrii, printre care se numără și Graham Greene.

CUMPĂRĂ ACUM “THE GOOD SOLDIER”

Am adăugat și eu – pe lunga mea listă de lectură – patru romane din cele recomandate de el… să vedem când o să am și timpul necesar să le citesc. În schimb, el a promis că o să revină cu o alta postare despre romanele Agathei Christie. Dacă vreți să îi urmăriți pagina de Instagram, o puteți face aici :).

Alex Michaelides on Twitter: "In Madrid for the Spanish launch of ...

Alex s-a născut în 1977 în Cipru. Tatăl lui este Cipriot, iar mama lui este britanică. A studiat literatura engleză la Cambridge și a obținut masteratul ca și regizor la Institutul American de Film din Los Angeles.

A fost scenaristul filmului “The devil you know” (2013) și co-scenarist pentru filmul “The con is on” (2018).

“The silent pacient” este primul lui roman, cu care a reușit să câștige premiul Goodreads Choice Award pentru “Best Mystery & Thriller” în 2019. De asemenea, în prima săptămână de la lansare, cartea a ajuns #1 New York Times Bestseller și pe locul 2 al celor mai vândute cărți la categoria ficțiune din 2019 în topul organizat de cei de la Amazon.

Lectură plăcută!

Avatar
Wife & daughter. Coffee addict. Traveler. Blood donor. ECO Volunteer. Book lover. Mi-am descoperit pasiunea pentru citit la 16 ani când tata mi-a dat să citesc pentru prima data un roman polițist, iar de atunci citesc cât de mult pot. Prin intermediul cărților pot să călătoresc în trecut, pot să devin o altă persoană, pot să trăiesc prin intermediul personajelor. Iubesc să călătoresc, să cunosc locuri și persoane noi. De fiecare dată când reușesc să văd un loc nou, simt că mi se deschid noi orizonturi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here