TU poate ești un cinefil mai mare decât mine, dar eu rar aleg să vizionez un serial. Doar că Netflix are câteva seriale atât de bune încât e imposibil să nu aloci timp pentru ele.
Anul 2021 a fost cel mai bun din punctul de vedere al serialelor pentru mine. Nu sunt mare fan, în sensul că nu mă postez în fața televizorului cu orele, cu nopțile, cu zilele pentru că timpul nu-mi permite și mereu prefer o carte în locul ecranului (și din cauza faptului că serviciul îmi solicită mult atenția și statul în fața laptopului, iar ochii îmi sunt obosiți seara, în plus cumva trebuie să susțin și activitatea din mediul online, astfel încât să aloc timp și postărilor pe Instagram, YouTube și grupului iCarte, iParte de pe Facebook – mulțumesc pe această cale moderatorilor care au grijă ca acest grup să crească și să fie în continuare pe drumul bun, așa cum l-am gândit atunci când l-am creat).
Anul acesta am văzut mai multe seriale decât în toți anii din trecut (timp nu a fost mai mult, dar m-au prins câteva pe care nu le-am putut lăsa). Așa se întâmplă acum cu ”Jocul calamarului” și cu ”TU”. Rămân la cel de-al doilea, pe care l-am început seara trecută (e o raritate faptul că mă uit la două seriale în același timp, la fel cum am și două cărți începute, lucru pe care îl evit pe cât posibil – ”Sapiens” și ”Comoara Împăratului Radovan”, dar despre acestea am să povestesc pe YouTube, într-un video).
„Un manager de librărie inteligent se bazează pe talentele sale în mediul online pentru a o cuceri pe femeia visurilor lui”, spune pe IMDB, iar pe site-ul celor de la Rotten Tomatoes este descris ca un serial despre un „tânăr priceput la tehnologie”, care „se folosește de resursele erei moderne ca să cucerească o femeie”. Eu aș zice că este direct despre un stalker psihopat, care face o obsesie pentru o tânără care expune cam tot ce face în viața reală pe Instagram (ups, asta cred că spun și alții despre Roxana Brănișteanu, care pune stories când merge la munte, citește o carte, bea o cafea sau descoperă un loc drăguț din București și din locurile prin care ajunge – fiți fără grijă, viața mea înseamnă mai mult decât postez în social media 😁).
Serialul ”TU”, bazat pe romanul lui Caroline Kepnes, are două personaje principale: un bibliotecar (din start m-a cucerit, mai ales că oferă o varietate de titluri de cărți și de mari scriitori), pe Joe Goldberg, și o studentă la master, la Literatură, care scrie poezii și care face eforturi să se întrețină din ce câștigă, Beck Guinevere. Stalking-ul (adică hărțuirea prin urmărire) este o problemă serioasă și des întâlnită astăzi, care merită mai multă atenție, iar serialul mi se pare că duce treaba asta într-o poveste de dragoste, romantizând stalking-ul (este destul de previzibil că urmează o poveste pasională între cei doi – asta dacă nu cumva psihopatul este precum ”Colecționarul”, personajul creat de John Fowles în cartea sa de debut, unde Fred o răpește pe Miranda).
”TU” are zece episoade, cu câte aproximativ 50 de minute fiecare, iar eu scriu despre el fiind abia la episodul al treilea. Sunt curioasă dacă știți despre el și dacă l-ați urmărit. Pe mine m-a captivat, altfel nu aș fi stat acum să vă povestesc. Cum ziceam la începutul acestui articol, m-a cucerit biblioteca. Bibliotecarul, încă nu. Adică chiar nu e un macho man și, încă de la început, cu mutra aia a lui blândă, m-a dus cu gândul că ar putea fi un psihopat. E simpatic totuși și cred că ascunde destul de multe în trecutul său. Aștept să văd care a fost faza cu fosta iubită, sper să ne povestească și ceva despre familie, căci în mod sigur sunt ceva traume de acolo, și poate, poate empatizez cu el mai încolo. deocamdată ramân la părerea că e nițel cam psihopat (OMG, câți astfel de bărbați nu m-or urmări și pe mine în mediul online și îmi analizează fiecare postare, text, gest și vorbă pe care o spun?).
Întrebarea „TU ce ai face pentru dragoste?” sau, reprodusă diferit de mine ”TU cât de departe ai merge în numele iubirii?” aș duce-o într-o altă zonă. Pentru că, momentan, nu se pune problema de iubire. Aici e obsesie. Un nebun se amorezează de o fată (care, desigur, are propriile greșeli, probabil ceva traume și ea, pentru că alege doar bărbați și prieteni nepotriviți în viața sa, în plus pare destul de superficială, dar momentan nu o pot caracteriza prea bine, mai ales că vedem totul din perspectiva lui Joe) și începe să o urmărească.
Serialul are câteva minusuri și momente ce nu par chiar foarte credibile. Spre exemplu, ce șanse sunt ca, în viața reală, o femeie care locuiește la parter și are ferestre uriașe (nu mai zic faptul că nu prea avem astfel de locuințe pe la noi, cel mult în blocurile din cartiere rezidențiale, însă nu tocmai la vedere pentru toți trecătorii), fără perdele, care face tot ceea ce în mod obișnuit nu ar face o persoană normală (spoiler: Beck se masturbează, iar Joe o urmărește din trotuar – nu că nu s-ar masturba orice persoană normală, dar mă gândesc că nu chiar așa, cu riscul de a fi privită din stradă)?
TU ai văzut serialul ”YOU” de pe Netflix?
PS: Pe Instagram, pe contul @icarteiparte, avem concurs cu 15 cărți oferite pentru iubitorii de cărți.
Dragilor, dacă sunteți din Constanța și căutați un motiv bun să ieșiți din casă pentru…
Sâmbătă dimineața, la Tomis Hub din Constanța, ne-am adunat pentru a dezbate cartea „Lista” de…
Sâmbată dimineața, la Fract Restaurant din Brașov, ne-am reunit pentru a explora subiectul complex al…
În acest weekend cititorii din Bucuresti, Constanţa şi Braşov s-au reunit pentru a discuta despre…
STICLUȚA Mă găsesc privind spre valurile care se sparg și mă surprind pierdut în gânduri,…
Ce planuri ai vineri seară, pe 8 noiembrie? Vin cu o invitație către tine, să…
View Comments
Super recenzia, big like :D
Dacă puneai și un link zău că mi-era mai ușor :)