Descopera

Alimentele care îți protejează creierul, potrivit cercetătorilor

Cum ne menținem creierul activ? Există o metodă mai puternică decât puzzle-urile sau integramele. Alimentația! Oamenii de știință susțin că ar trebui să începem să acordăm mai multă atenție la ceea ce se află în farfurie.

Ce spune studiul?

Un studiu publicat în „Frontiers in Aging Neuroscience” arată că dieta bogată în luteină, o substanță nutritivă care se găsește în varză, spanac, avocado și ou, ar putea proteja creierul de îmbătrânire.

Pentru început, cercetările din trecut au arătat că luteina prezintă proprietăți antiinflamatorii. Deoarece luteina se acumulează în țesuturile noastre cerebrale, este posibil ca această substanță nutritivă să îmbunătățească funcția creierului. Dar organismul nostru nu poate produce luteina în mod natural. Ea poate fi asimilată doar din alimentele pe care le mâncăm. Cercetătorii de la Universitatea din Illinois au recrutat 60 de persoane cu vârsta cuprinsă între 25-45 de ani. După măsurarea nivelului de luteină al participanților, echipa formată din câțiva oameni de știință a început să monitorizeze activitatea creierului în timp ce volutarii au efectuat o sarcină dificilă.

Ce au descoperit?

Persoanele mai în vârstă care au avut niveluri mai ridicate de luteină au mai multe șanse să se potrivească cu ritmul cognitiv al omologilor lor mai tineri, care aveau niveluri mai scăzute de luteină (Aceste gânduri vă îmbătrânesc și mai repede).

„Pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, se confruntă cu un declin tipic. Cu toate acestea, cercetările au arătat că acest proces poate începe mai devreme decât era de așteptat. Puteți chiar să începeți să vedeți unele diferențe încă de la 30 de ani”, spune autorul studiului, Anne Walk, într-o declarație.

„Dacă luteina poate proteja creierul împotriva declinului, ar trebui să încurajăm oamenii să consume alimente bogate în luteină la un moment dat în viața lor, atunci când are un beneficiu maxim”, a mai spus aceasta.

Deși studiul nu poate garanta o relație cauză-efect între luteină și beneficiile sale antiîmbătrânire, este recomandat oamenilor să înceapă să includă în alimentație cât mai multe legume, care sunt foarte sănătoase.  În plus, legumele sunt considerate de oamenii de știință ”hrană pentru creier”.

Sânziana

Recent Posts

Alchimistul: Club de Lectură în Constanța la Tomis HUB

Dragilor, dacă sunteți din Constanța și căutați un motiv bun să ieșiți din casă pentru…

19 ore ago

Club de lectură în Constanta: Lista de Yomi Adegoke

Sâmbătă dimineața, la Tomis Hub din Constanța, ne-am adunat pentru a dezbate cartea „Lista” de…

3 zile ago

Club de lectură în Brașov: Lista de Yomi Adegoke

Sâmbată dimineața, la Fract Restaurant din Brașov, ne-am reunit pentru a explora subiectul complex al…

4 zile ago

BOOK CLUB: Lista de Yomi Adegoke (București)

În acest weekend cititorii din Bucuresti, Constanţa şi Braşov s-au reunit pentru a discuta despre…

4 zile ago

Atelier de Scriere Creativă: Din Tabăra de Lectură

STICLUȚA Mă găsesc privind spre valurile care se sparg și mă surprind pierdut în gânduri,…

6 zile ago

Atelier de scriere creativă: Concurs cu premii în București

Ce planuri ai vineri seară, pe 8 noiembrie? Vin cu o invitație către tine, să…

7 zile ago