Autori

Book Club Sărmane creaturi: Dezbateri și discuții cu cititorii

Într-o zi liniștită de sâmbătă, clubul de lectură s-a reunit pentru a discuta despre romanul „Sărmane Creaturi” de Alasdair Gray. Atmosfera a fost vibrantă, plină de curiozitate, participanții fiind nerăbdători să-și împărtășească părerile despre această operă complexă și provocatoare, cât și despre ecranizare.

Eveniment: Book Club

Locație:
  • Lente, str. Dionisie Lupu nr. 78, București
  • Zagora, Constanța

Data: 25 mai, orele 12.00-14.00

Carte: „Sărmane creaturi”, de Alasdair Gray

Organizator: iCarte, iParte

Moderatori:

  • Roxana Brănișteanu (București)
  • Monica Alexe (Constanța)

Parteneri: Lente, Zagora, Asociația ICARTE, Bunica gătește, Sloop UP,  DeliCasa.

Despre romanul „Sărmane creaturi”

Discuția a început cu o analiză generală a romanului, evidențiind structura narativă neconvențională și stilul literar distinctiv al autorului. Participanții au lăudat modul în care Gray reușește să îmbine elemente de fantezie cu teme sociale și politice contemporane, creând o poveste captivantă și provocatoare.

Personajele romanului

O mare parte a dezbaterii s-a concentrat pe personajele principale ale romanului. S-a discutat în detaliu despre Belle, personajul central, și evoluția ei de-a lungul poveștii. Membrii clubului au apreciat complexitatea și profunzimea personajului, dar au avut păreri împărțite despre unele dintre alegerile ei și despre modul în care acestea au fost prezentate de autor.

Pe de altă parte, personajele secundare au fost analizate prin prisma rolului lor în dezvoltarea narațiunii și a temelor centrale ale romanului. S-a remarcat abilitatea lui Gray de a crea personaje memorabile și bine conturate, fiecare contribuind în mod esențial la dinamica și tensiunea povestirii.

Controversa: autorul și acuzațiile de misoginie

Un punct fierbinte al discuției a fost despre acuzațiile de misoginie aduse autorului. Unii participanți au susținut că anumite pasaje și descrieri din roman reflectă atitudini misogine, criticând modul în care femeile sunt portretizate. Ei au argumentat că autorul perpetuează stereotipuri negative și că acest aspect diminuează valoarea literară a operei.

În contrapunct, alți membri ai clubului au apărat romanul, sugerând că personajele și situațiile descrise sunt complexe și nu pot fi reduse la simple stereotipuri. Ei au subliniat că interpretarea unor pasaje ca fiind misogine poate fi subiectivă și că intenția autorului ar putea fi, de fapt, de a critica aceste atitudini, nu de a le promova.

Concluzii și reflecții

Fiind o dezbatere Carte vs Film, evenimentul s-a încheiat într-o notă de reflecție profundă, participanții recunoscând că „Sărmane Creaturi” este un roman care provoacă discuții aprinse și care reușește să stârnească emoții puternice, iar ecranizarea a fost un plus. S-a subliniat importanța analizării operelor literare din perspective multiple și a menținerii unui dialog deschis și respectuos, chiar și atunci când opiniile sunt divergente.

În final, clubul de lectură a convenit că, indiferent de controverse, „Sărmane Creaturi” rămâne o operă semnificativă și valoroasă, care merită să fie citită și discutată în continuare. Participanții au plecat acasă cu noi perspective și cu dorința de a explora mai profund temele și personajele romanului, așteptând cu nerăbdare următoarea întâlnire a clubului.

Book Club comun: București și Constanța

De câteva luni, cluburile iCarte, iParte au loc în paralel în București și Constanța, cu moderatoarele clubului, Roxana Brănișteanu și Monica Alexe. Cei din Constanța se conectează prin Zoom și participă la discuții alături de cititorii din București, cât și de cei ce intră online și nu pot participa fizic. În cadrul cluburilor, sunt nelipsite cafeaua, apa, sucurile naturale și smoothie-urile, cât și prăjiturile de casă, iar la final de eveniment un participant este câștigătorul unei cărți, prin tragere la sorți.

Cum vă înscrieți la clubul iCarte, iParte

Următorul club de lectură va avea loc în Grădina Botanică din București și la Biblioteca colorată din Constanța (Tomis Mall). Înscrierile se fac prin mesaj (SMS/Whatsapp) la numerele de pe afiș:

GALERIE FOTO by Gina Soare

Roxana Brănișteanu

Iubesc cărțile. Am crescut cu ele. Am plâns pe ele. Am râs alături de personaje și am suferit deopotrivă. Cărțile au contribuit la dezvoltarea mea de-a lungul anilor. De asemenea, îmi plac oamenii care citesc. Iubesc oamenii care nu citesc, dar se lasă conduși către lectură. Mă bucur că pot contribui cu un grăunte la treaba asta. De aceea, blog. De aceea, vlog. De aceea, scriitoare. De aceea content writer. De aceea, realizator și moderator emisiune radio. Mai ales, de aceea Organizator evenimente culturale (Book Club, Books&Wine, Book Camp. Toate sub brandul cultural iCarte, iParte. Asta facem aici, în această comunitate de pasionați de citit: împărtășim din ceea ce citim și îi îndreptăm pe alții către citit. “Fiecare trebuie să-și găsească acea cale care i se potrivește cel mai bine. Trenul nu poate merge decât pe șinele de cale ferată” (Yoga Swami).

Recent Posts

Tabăra de Lectură pentru Adulți, Ediția a IX-a: O aventură literară de neuitat la Green Village

Tabăra de Lectură pentru Adulți, ajunsă la a IX-a ediție, s-a desfășurat în peisajul idilic…

12 ore ago

CashClub – Shopping inteligent cu reduceri și cashback!

Dacă îți place să faci cumpărături economisind cât mai mult, atunci trebuie să afli de…

3 zile ago

INTERVIU | Dr. Ashraf Al Kebsi: „La stomatolog ajungi să vii ca și cum ți-ai vizita un prieten”

În ultimii ani, tot mai multe persoane se confruntă cu probleme de stomatologie, respectiv ortodonție.…

5 zile ago

Club de Lectură: Alchimistul (București)

Dragă cititorule, visează alături de noi! Te invităm la un eveniment special dedicat uneia dintre…

o săptămână ago

Alchimistul de Paulo Coelho: Club de lectură în Brașov

Bună, dragi cititori! Sunt încântată să vă invit la un nou club de lectură dedicat…

2 săptămâni ago

Alchimistul: Club de Lectură în Constanța la Tomis HUB

Dragilor, dacă sunteți din Constanța și căutați un motiv bun să ieșiți din casă pentru…

2 săptămâni ago