Acasă Autori Book Club Sărmane creaturi: Dezbateri și discuții cu cititorii

Book Club Sărmane creaturi: Dezbateri și discuții cu cititorii

0
Book Club Sărmane creaturi: Dezbateri și discuții cu cititorii

Într-o zi liniștită de sâmbătă, clubul de lectură s-a reunit pentru a discuta despre romanul „Sărmane Creaturi” de Alasdair Gray. Atmosfera a fost vibrantă, plină de curiozitate, participanții fiind nerăbdători să-și împărtășească părerile despre această operă complexă și provocatoare, cât și despre ecranizare.

Eveniment: Book Club

Locație:
  • Lente, str. Dionisie Lupu nr. 78, București
  • Zagora, Constanța

Data: 25 mai, orele 12.00-14.00

Carte: „Sărmane creaturi”, de Alasdair Gray

Organizator: iCarte, iParte

Moderatori:

  • Roxana Brănișteanu (București)
  • Monica Alexe (Constanța)

Parteneri: Lente, Zagora, Asociația ICARTE, Bunica gătește, Sloop UP,  DeliCasa.

Despre romanul „Sărmane creaturi”

Discuția a început cu o analiză generală a romanului, evidențiind structura narativă neconvențională și stilul literar distinctiv al autorului. Participanții au lăudat modul în care Gray reușește să îmbine elemente de fantezie cu teme sociale și politice contemporane, creând o poveste captivantă și provocatoare.

Personajele romanului

O mare parte a dezbaterii s-a concentrat pe personajele principale ale romanului. S-a discutat în detaliu despre Belle, personajul central, și evoluția ei de-a lungul poveștii. Membrii clubului au apreciat complexitatea și profunzimea personajului, dar au avut păreri împărțite despre unele dintre alegerile ei și despre modul în care acestea au fost prezentate de autor.

Pe de altă parte, personajele secundare au fost analizate prin prisma rolului lor în dezvoltarea narațiunii și a temelor centrale ale romanului. S-a remarcat abilitatea lui Gray de a crea personaje memorabile și bine conturate, fiecare contribuind în mod esențial la dinamica și tensiunea povestirii.

Controversa: autorul și acuzațiile de misoginie

Un punct fierbinte al discuției a fost despre acuzațiile de misoginie aduse autorului. Unii participanți au susținut că anumite pasaje și descrieri din roman reflectă atitudini misogine, criticând modul în care femeile sunt portretizate. Ei au argumentat că autorul perpetuează stereotipuri negative și că acest aspect diminuează valoarea literară a operei.

În contrapunct, alți membri ai clubului au apărat romanul, sugerând că personajele și situațiile descrise sunt complexe și nu pot fi reduse la simple stereotipuri. Ei au subliniat că interpretarea unor pasaje ca fiind misogine poate fi subiectivă și că intenția autorului ar putea fi, de fapt, de a critica aceste atitudini, nu de a le promova.

Concluzii și reflecții

Fiind o dezbatere Carte vs Film, evenimentul s-a încheiat într-o notă de reflecție profundă, participanții recunoscând că „Sărmane Creaturi” este un roman care provoacă discuții aprinse și care reușește să stârnească emoții puternice, iar ecranizarea a fost un plus. S-a subliniat importanța analizării operelor literare din perspective multiple și a menținerii unui dialog deschis și respectuos, chiar și atunci când opiniile sunt divergente.

În final, clubul de lectură a convenit că, indiferent de controverse, „Sărmane Creaturi” rămâne o operă semnificativă și valoroasă, care merită să fie citită și discutată în continuare. Participanții au plecat acasă cu noi perspective și cu dorința de a explora mai profund temele și personajele romanului, așteptând cu nerăbdare următoarea întâlnire a clubului.

Book Club comun: București și Constanța

De câteva luni, cluburile iCarte, iParte au loc în paralel în București și Constanța, cu moderatoarele clubului, Roxana Brănișteanu și Monica Alexe. Cei din Constanța se conectează prin Zoom și participă la discuții alături de cititorii din București, cât și de cei ce intră online și nu pot participa fizic. În cadrul cluburilor, sunt nelipsite cafeaua, apa, sucurile naturale și smoothie-urile, cât și prăjiturile de casă, iar la final de eveniment un participant este câștigătorul unei cărți, prin tragere la sorți.

Cum vă înscrieți la clubul iCarte, iParte

Următorul club de lectură va avea loc în Grădina Botanică din București și la Biblioteca colorată din Constanța (Tomis Mall). Înscrierile se fac prin mesaj (SMS/Whatsapp) la numerele de pe afiș:

GALERIE FOTO by Gina Soare

Articolul precedent „Citește, Copile!” merge la Centrul Educațional din Viscri: 20 de copii vor avea, în premieră, un club de lectură
Iubesc cărțile. Am crescut cu ele. Am plâns pe ele. Am râs alături de personaje și am suferit deopotrivă. Cărțile au contribuit la dezvoltarea mea de-a lungul anilor. De asemenea, îmi plac oamenii care citesc. Iubesc oamenii care nu citesc, dar se lasă conduși către lectură. Mă bucur că pot contribui cu un grăunte la treaba asta. De aceea, blog. De aceea, vlog. Asta facem aici, în această comunitate de pasionați de citit: împărtășim din ceea ce citim și îi îndreptăm pe alții către citit. “Fiecare trebuie să-și găsească acea cale care i se potrivește cel mai bine. Trenul nu poate merge decât pe șinele de cale ferată” (Yoga Swami).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

error: Content is protected !!