Acasă Calatorii „Citește, Copile!” merge la Centrul Educațional din Viscri: 20 de copii vor avea, în premieră, un club de lectură

„Citește, Copile!” merge la Centrul Educațional din Viscri: 20 de copii vor avea, în premieră, un club de lectură

0
„Citește, Copile!” merge la Centrul Educațional din Viscri: 20 de copii vor avea, în premieră, un club de lectură

Continuăm proiectele culturale cu Asociația ICARTE. De această dată, mergem cu proiectul „Citește, Copile!” la Centrul Educațional din satul Viscri, unde vom da startul cluburilor de lectură. Aceasta este a doua ediție a proiectului „Citește, copile!”. Prima ediție a avut loc în decembrie, la o școală din comuna Bogați, unde peste 100 de copii s-au bucurat de pachete de Crăciun.

Una dintre componentele deosebite ale acestei ediții a proiectului „Citește, copile!” este implicarea comunității locale. În parteneriat cu Fundația Alba Eglesia, voluntarii Asociației ICARTE au pregătit o serie de activități care să-i implice în mod direct pe copii. Prin integrarea tradițiilor locale și a poveștilor autentice transmise de generații, se dorește consolidarea legăturii între trecut și prezent și cultivarea unui sentiment de mândrie și identitate culturală.

Eveniment: Citește, copile!
Organizator: Asociația ICARTE
Data: 31 mai – 2 iunie 2024
Locație: Viscri
Parteneri: iCarte, iParte, Fundația Alba Eglesia, Editura Ars Libri, Ruvix, Sloop, Heidi Chocolate, I Wood Be, One Branding Agency, Portretul unui Cititor
Parteneri media: Agerpres, Radio TaNăNana

Într-un efort susținut de a promova lectura și educația în rândul copiilor, Asociația ICARTE anunță cu bucurie desfășurarea celei de-a doua ediții a campaniei „Citește, Copile!”, care va avea loc în pitorescul sat Viscri din județul Brașov, în perioada 31 mai – 2 iunie. Această inițiativă, ce vizează dezvoltarea abilităților de lectură și cultivarea pasiunii pentru cărți în rândul tinerilor, este susținută de mai multe organizații media, care își unesc eforturile pentru a aduce lumina lecturii în inimile copiilor. 

Una dintre componentele deosebite ale acestei ediții a proiectului „Citește, copile!” este implicarea comunității locale. În parteneriat cu Fundația Alba Eglesia, voluntarii Asociației ICARTE au pregătit o serie de activități care să-i implice în mod direct pe copii. Prin integrarea tradițiilor locale și a poveștilor autentice transmise de generații, se dorește consolidarea legăturii între trecut și prezent și cultivarea unui sentiment de mândrie și identitate culturală.

Primul club de lectură la Viscri

Este prima dată când va avea loc un club de lectură la Viscri. Fundația Alba Eglesia, care a înființat Centrul Educațional din Viscri, va pune la dispoziție toate uneltele necesare desfășurării activităților, implicit clubului de carte, ce ne dorim să aibă loc lunar în 2024. Toți copiii de la Centrul Educațional vor primi cărți oferite de Editura Ars Libri din Costești, iar în urma evenimentului se vor alege cărți ce vor fi citite pe parcursul lunii iunie, astfel încât luna următoare să aibă loc clubul de lectură.

“Prima dată am mers la o școală din comuna Bogați, în județul Argeș, unde peste 100 de elevi au fost fericiți că au primit cărți, alegând astfel ce să citească anul acesta. Iar acum este prima dată când mergem la Viscri pentru a porni un club de carte, la invitația Fundației Alba Eglesia. Am pornit proiectul acesta din considerentul că este un pas important în promovarea alfabetizării. Într-o lume în care nu doar adulții, dar și copiii sunt acaparați de tehnologie, este necesară promovarea tot mai mare a cititului cărților și a lecturilor, îndeosebi în mediul rural” – Roxana Brănișteanu, fondator Asociația ICARTE.

Ce activități vor fi desfășurate la Centrul Educațional din Viscri

Voluntarii Asociației ICARTE vor face o serie de ateliere și de activități care să-i îndrume pe copii spre zona de carte. Vor începe cu activități de cunoaștere și Q&A, prin gesturi, mimică și discuții lejere. Vor avea loc exerciții de dicție pentru copii și jocuri de dezvoltare a vocabularului, dar și mult-cunoscuta activitate ce are loc în cadrul evenimentelor iCarte, iParte – Blind date with a Book, prin care aceștia își vor deschide cărțile. Activitatea “Citim împreună” se va desfășura la iarbă verde, cu scurte rezumate din ce a înțeles fiecare din cartea pe care o citește.

Voluntarii Asociației ICARTE vor petrece trei zile la centrul Educațional din Viscri, desfășurând ateliere și activități prin care îi vor antrena pe cei mici în discuții. Nu în ultimul rând, Fundația Alba Eglesia va pregăti un foc de tabără, cu poezie, dans și distracție, dar și un concurs, în care toți copiii vor fi premiați cu pachetele oferite de partenerii evenimentului (tricouri a căror grafică a fost realizată de Portretul unui Cititor, iar imprimarea realizată de Ruvix, smoothie și batoane de fructe de la Sloop, precum și dulciuri de la Heidi). În ultima zi petrecută la Viscri, voluntarii vor avea câte o oră de mentorat cu grupele de copii de la Centrul Educațional, în funcție de vârstă. La final, copiii vor lăsa câte un feedback scris pe o carte cu coperți din lemn, creată special de I Wood Be pentru evenimentele asociației.

Despre Centrul Educațional din Viscri

Satul Viscri, cu peisajul său încântător și atmosfera autentică, oferă un cadru perfect pentru acest proiect cultural și educațional. Situat în inima Transilvaniei, acest sat idilic, cunoscut pentru fortăreața sa medievală și pentru peisajele rurale pitorești, va găzdui evenimentul într-un mod care încurajează nu doar cititul, ci și conectarea cu tradițiile și natura. Cazarea și mesele, cât și alte lucruri organizatorice sunt cu sprijinul Fundației Alba Eglesia.

Fundația Alba Eglesia a inaugurat Centrul Educațional în 2023, unde au loc numeroase activități interactive și sesiuni de lectură. În cadrul proiectului „Citește, copile!”, copiii – cu vârste cuprinse între 7 și 14 ani – vor fi încurajați să exploreze minunata lume a cărților, să își dezvolte imaginația și să își îmbogățească vocabularul. Fie că este vorba despre povești clasice sau despre aventuri contemporane, cei mici vor fi introduși în universuri fascinante și vor fi îndemnați să își descopere propria pasiune pentru lectură.

Partenerii care susțin acest proiect prin cărți și produse ce vor fi oferite la Centrul Educațional din Viscri sunt: Editura Ars Libri, Sloop UP, Heidi Chocolate, Ruvix, I Wood Be. Parteneri media: Radio TaNăNaNa și Agerpres.

Aceasta este a doua ediție a proiectului „Citește, copile!”. Prima ediție a avut loc în decembrie, la o școală din comuna Bogați, unde peste 100 de copii s-au bucurat de pachete de Crăciun.

Sprijinul oferit de diverse organizații media este crucial pentru succesul campaniei „Citește, Copile!”, iar pe această cale mulțumim Agerpress și Radio TaNăNaNa. Prin intermediul promovării și implicării lor, se creează o platformă extinsă și accesibilă pentru împărtășirea mesajului și a beneficiilor lecturii. De la articole informative la campanii de conștientizare, media joacă un rol esențial în atragerea atenției asupra importanței lecturii și a evenimentelor educaționale precum acesta.

Mulțumim, de asemenea, fiecărei persoane care susține Asociația ICARTE prin completarea Formularului 230 la ANAF, fără de care acest eveniment nu ar fi putut fi realizat. Astfel, a doua ediție a poriectului „Citește, Copile!” ce va avea loc în comuna Viscri reprezintă nu doar o oportunitate de a descoperi lumea minunată a cărților, ci și un prilej de întărire a comunității și de îmbogățire a patrimoniului cultural și educațional al regiunii. Prin colaborarea și dedicarea tuturor celor implicați, se creează un cadru propice pentru dezvoltarea armonioasă și învățarea continuă a copiilor, oferindu-le astfel șansa de a-și construi un viitor mai luminos și mai bogat în cunoștințe.

Articolul precedent BOOKS and WINE, Lente București
Articolul următor Book Club Sărmane creaturi: Dezbateri și discuții cu cititorii
Iubesc cărțile. Am crescut cu ele. Am plâns pe ele. Am râs alături de personaje și am suferit deopotrivă. Cărțile au contribuit la dezvoltarea mea de-a lungul anilor. De asemenea, îmi plac oamenii care citesc. Iubesc oamenii care nu citesc, dar se lasă conduși către lectură. Mă bucur că pot contribui cu un grăunte la treaba asta. De aceea, blog. De aceea, vlog. Asta facem aici, în această comunitate de pasionați de citit: împărtășim din ceea ce citim și îi îndreptăm pe alții către citit. “Fiecare trebuie să-și găsească acea cale care i se potrivește cel mai bine. Trenul nu poate merge decât pe șinele de cale ferată” (Yoga Swami).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

error: Content is protected !!