Lifestyle

Carol I și moda secolului XXI: Bărbații cu barbă

Părul facial are o istorie fascinantă. În Egiptul antic, bărbații de rang înalt își lăsau părul să crească, iar regii și reginele considerau barba un semn de suveranitate. În Atena, î.Hr., era la modă barba stufoasă, ondulată, cu bucle ample (vedeți Aristotel și Herodot, ale căror busturi îi înfățișează astfel). Dacă nu s-ar fi interzis purtatul bărbii în timpul comunismului, acum nu ar mai fi părut la modă. Pe atunci, bărboșii erau asociați cu burghezii. Iar cu și mai mulți ani în urmă, pe vremea lui Petru cel Mare, se plătea o taxă specială dacă voiai să porți barbă. Și Alexandru cel Mare interzicea barba. Cei care o purtau erau trași de ea în timpul bătăliilor.

Prin 2013 (dacă nu greșesc), după apariția metrosexualilor, o anumită categorie de bărbați a început să-și lase barba să crească pentru a scoate în evidență ceea ce pierduseră ceilalți din vedere prin îngrijirea excesivă a aspectului fizic: masculinitate, bărbăție, putere, înțelepciune. Această categorie a apărut sub denumirea de lumbersexuali. Sigur, nu toți bărbații de pe mapamond intră în categoriile astea. Încă există normalitate.

În ultimii anii, studiile au arătat că majoritatea femeilor preferă bărbații cu barbă în detrimentul celorlalți (adică ăia fără barbă, ăia cu mustață sau ăia cu chelie – deși e și asta o modă). Sigur, “de gustibus et coloribus non disputandum”, după cum spune vechiul proverb din latină. Sunt și femei care nici nu vor să audă de “așa ceva”. Bărbații cu barbă cam știu ei de ce și-au lăsat-o să crească. Nah, dacă e să ne jucăm de-a despicarea firului în mai multe putem vorbi despre faptul că barba poate fi… incitantă. Sau mai bine excitantă? 😀 Cert este că cei care poartă barbă sunt sexi. Cei cu puțină barbă. Ăilalți care o au până la buric și o împletesc intră în categoria numită mai sus. Ce-mi displac mie categoriile astea! Mă, dar chiar: cum de le-a crescut barba așa? Că eu, cu tot uleiul de ricin pe care îl pun în cap, tot nu reușesc să am o lungime mai mare de mediu :))).

În altă ordine de idei, Confucious, Sigmund Freud, Ernest Hemingway, Van Gogh, John Lennon, Che Guevara, Alexandru Ioan Cuza, Ion Creangă,  Constantin Brâncuși sau Carol I sunt doar câteva dintre personalitățile purtătoare de barbă. Dacă vreți, îi pot pomeni chiar și pe Decebal și Burebista. Cei mai sexi dintre toți acești bărboși mi s-au părut mereu Creangă și Carol I. Scriitorul avea și așa trăsături fizionomice plăcute, așa că barba impozantă îi subția ușor fața și îl făcea mai sexi. Regele Carol I, cu statura lui mereu dreaptă, cu seriozitatea lui, părea și mai puternic, barba fiind un simbol al virilității. Apropo de putere, vă amintiți de biblicul Samson? „Apoi Dalila a adormit pe Samson pe genunchii ei şi a chemat pe un om care a ras cele şapte şuviţe de pe capul lui Samson. Şi Samson prinse a slăbi şi puterea lui îl părăsi”.

PS: Voi, doamnelor și domnișoarelor, preferați barba? 😁 Știu, trebuia să fi scris despre homosexualitate, că despre asta se discută acum, dar mi-am spus părerea AICI acum ceva timp :). Sau despre mitingul PSD, dar având în vedere ”trecutul” meu de PSD-istă, nu-mi permit să intru-n vorbă nici măcar în scris :).

PPS: Nici că puteam alege bărbat mai frumos în poza principală decât acest ”Kemal”, pentru cine a văzut ”Dragoste infinită” (da, bro, telenovelă turcească, ce să-i faci :D).

Roxana Brănișteanu

Iubesc cărțile. Am crescut cu ele. Am plâns pe ele. Am râs alături de personaje și am suferit deopotrivă. Cărțile au contribuit la dezvoltarea mea de-a lungul anilor. De asemenea, îmi plac oamenii care citesc. Iubesc oamenii care nu citesc, dar se lasă conduși către lectură. Mă bucur că pot contribui cu un grăunte la treaba asta. De aceea, blog. De aceea, vlog. De aceea, scriitoare. De aceea content writer. De aceea, realizator și moderator emisiune radio. Mai ales, de aceea Organizator evenimente culturale (Book Club, Books&Wine, Book Camp. Toate sub brandul cultural iCarte, iParte. Asta facem aici, în această comunitate de pasionați de citit: împărtășim din ceea ce citim și îi îndreptăm pe alții către citit. “Fiecare trebuie să-și găsească acea cale care i se potrivește cel mai bine. Trenul nu poate merge decât pe șinele de cale ferată” (Yoga Swami).

View Comments

Recent Posts

Club de lectură în Constanta: Lista de Yomi Adegoke

Sâmbătă dimineața, la Tomis Hub din Constanța, ne-am adunat pentru a dezbate cartea „Lista” de…

2 zile ago

Club de lectură în Brașov: Lista de Yomi Adegoke

Sâmbată dimineața, la Fract Restaurant din Brașov, ne-am reunit pentru a explora subiectul complex al…

3 zile ago

BOOK CLUB: Lista de Yomi Adegoke (București)

În acest weekend cititorii din Bucuresti, Constanţa şi Braşov s-au reunit pentru a discuta despre…

3 zile ago

Atelier de Scriere Creativă: Din Tabăra de Lectură

STICLUȚA Mă găsesc privind spre valurile care se sparg și mă surprind pierdut în gânduri,…

5 zile ago

Atelier de scriere creativă: Concurs cu premii în București

Ce planuri ai vineri seară, pe 8 noiembrie? Vin cu o invitație către tine, să…

6 zile ago

BOOK CLUB cu Editura TREI: Lista, de Yomy Adegoke (București, Brașov, Constanța)

Te invităm să ni te alături la următorul nostru club de lectură, dedicat romanului "Lista", de…

o săptămână ago