Carti fantasy

Cărți fantasy pentru adolescenți și nu numai. Îți vor provoca imaginația

De-a lungul timpului, cele mai apreciate cărți au fost cele de genul fantasy (și cele mai vândute din istorie), iar acest lucru are o explicație foarte simplă: suntem absolut fascinați de ideea unei lumi total diferite de a noastră (de aceea și jocurile video crează dependență).

Cărți fantasy pentru adolescenți și nu numai

Așa că am ales un personaj dintr-o lume fantastică (nu chiar, dar să ne imaginăm că este) și am potrivit un citat cu situația. Mai exact, Jokerul, din ”Batman, cavalerul negru”…”Dă-i unui om o mască și va deveni el însuși.”

„Urzeala tronurilor” de George R. R. Martin

Printre cele mai recunoscute cărți fantasy se află „Urzeala tronurilor” care a avut un succes asurzitor în rândul tuturor segmentelor de vârstă (bine, mai mult serialul), dar George R. R. Martin a cucerit publicul, cel mai probabil, prin modul de a-și omorî personajele la care țineai, și astfel, începea o relație de iubire-ură între poveste și cititor. Până la urmă, este o lume a dragonilor, însă în rândul oamenilor, nu cred că există o diferență semnificativă. Există ură, iubire, trădare, bârfă, aproape ca într-o telenovelă, doar că este bine scrisă.

„Zei americani” de Neil Gaiman

Apoi, o carte despre care am tot auzit, „Zei americani” de Neil Gaiman, este o întruchipare a Americii într-un mod aproape satiric; fiind una dintre cele mai mari puteri politice ale lumii, povestea este centrată în jurul unui personaj care se dă a fi un zeu, dar și regele Americii (un fel de Donald Trump distopic). Într-o lume modernă în care există și alți zei, desigur, războiul este mult mai înverșunat, dar mai civilizat decât în ”Legendele Olimpului”.

„Harry Potter” de J.K. Rowling

J. K. Rowling a dat lovitura cu seria „Harry Potter”

Desigur, seriile „Harry Potter” trebuie citite într-o viață. Sunt cărțile și filmele cu care această generație a crescut, face parte din copilăria noastră, pe Harry Potter îl avem în sânge și în memorie ca cel mai curajos și brav învățăcel. Pentru mine, a fost cea mai atrăgătoare poveste; ca și copil, magia a fost cea mai tare chestie pe care aș fi putut să o am, cine nu s-a jucat vreodată cu un băț pe post de baghetă (nu pâinea) magică? J.K. Rowling a făcut o treabă magnifică.

„Eroii mor” de Matthew Woodring Stover

De asemenea, cartea lui Matthew Woodring Stover, „Eroii mor” unde personajul principal este captiv în două lumi diferite: una în care este iubit de toată lumea, fiind un star celebru, iar cealaltă, un asasin nemilos care omoară pentru amuzamentul altora. Însă această discrepanță este distrusă în momentul în care cele două caractere trebuie să coopereze pentru a salva o viață prețioasă. Sună destul de interesant.

„Nemuritor” de Oana Arion

Și nu în ultimul rând, o carte fantasy de pe plaiul românesc, mai exact seria „Nemuritor” de Oana Arion, căreia îi fac cu ochiul de ceva timp, cu trei volume la activ, unde sunt vampiri chipeși, alături de eroina noastră care se îndrăgostește de un vampir chipeș (sper) și are parte de transformarea vieții sale; dintr-un om banal, probabil într-o Bella. Un fel de Twilight, dar cu o poveste de iubire mult mai bună. Și o acțiune mai puțin plictistoare.

Desigur, sunt multe alte serii fantasy, lucru pe care l-am observat după ce am văzut câteva liste, de obicei sunt alcătuite din mai mult de un volum, principalul motiv fiind faptul că sunt cerute, dar și autorii simt nevoia de a continua o lungă serie de aventuri care mai de care mai supranaturale și originale.

Așa că Winguardium Leviosa! (din Harry Potter, fie ca toate cărțile noastre să leviteze pentru a putea citi confortabil odată pentru totdeauna.)

Lavinia Bușe

În momentul în care mi s-a aprins luminiţa spre lectură, nu exista nimic altceva decât lumea în care m-am transpus. De aceea poate sunt cu capul în nori, sau undeva sub pământ, dar întotdeauna mă voi surprinde prinsă într-o lume pe care nu o am aici. Însă prefer pisicile.

Recent Posts

Tabăra de Lectură pentru Adulți: Ediția a X-a merge la Castelul Maria din Hunedoara

Ne pregătim să începem anul 2025 cu o nouă ediție a mult așteptatei tabere de…

2 săptămâni ago

BOOK CLUB în București, Brașov, Constanța, Iași, Sibiu: Copilul de la Auschwitz

Clubul de lectură iCarte, iParte este mai mult decât un loc de întâlnire pentru cititori;…

o lună ago

25 ianuarie 2025: Clubul de carte din Constanța cu romanul Copilul de la Auschwitz

La Constanța, iubitorii de lectură au ocazia să se adune pentru un eveniment special, dedicat…

o lună ago

Club de lectură în Brașov: Copilul de la Auschwitz, de Lily Graham

În cadrul întâlnirii din luna ianuarie a Clubului de Lectură, vom organiza un eveniment special…

o lună ago

BOOK CLUB 2025: Copilul de la Auschwitz

Un nou an aduce cu sine oportunități de a descoperi, de a învăța și de…

o lună ago

Book Club iCarte, iParte: O întâlnire specială pentru comemorarea victimelor Holocaustului

Luna ianuarie  vă asteaptă cu un nou club de lectură by iCarte, iParte dedicat iubitorilor…

o lună ago