Scriitori rusi

Cei mai cunoscuți scriitori din literatura rusă

Când vine vorba de literatura rusă, pot spune că este de neegalat, în special atunci când sunt descrise personajele, care, în opinia mea, au parte de cele mai oneste descrieri, deoarece personajele ruse sunt mereu pline de suferință, de moravuri, de obiceiuri care conduc spre  autodistrugere, și de multa vodkă. Bine, noi avem palincă, dar asta e altă poveste.

Cei mai cunoscuți scriitori din literatura rusă

Ceea ce scoate la suprafață literatura rusă este ceea ce încercăm noi, ca oameni civilizați, să ascundem și să reprimăm. Adică tot ceea ce este urât, dizgrațios, trist și insuportabil la temperamentele noastre. Fiecare om are ceva ce ascunde foarte bine pentru a nu fi judecat de către ceilalți, însă în literatura rusă, personajele sunt asumate; ele știu că se trag din rădăcini ale răului, și continuă să sufere și să-și lase viața în mâinile absurdului ca și cum acesta este singurul lucru rămas de făcut. Arată dureros de trist.

Acum că știm cu ce se mănâncă vodka, scriitorii care au reușit să expună cam tot ce am spus eu mai sus ar fi:

Feodor Dostoievski

cu romane precum „Demonii”, „Idiotul”, „Adolescentul”, care inițial a fost inginer militar, și-a schimbat drumul spre alte ocupații, în urma cărora a fost închis în Siberia. De acolo a început să scrie, concentrându-se în special pe psihologia umană, explorând diversele temperamente în situații personale, sau jucându-se cu personajele.

Aleksandr Pușkin

A fost începutul poeziei în era de aur a Rusiei, aducând în lumină poemele de dragoste și nuvelele. Este cunoscut ca și Shakespeare al Rusiei, operele sale fiind de bază în literatura rusă.

Celebru pentru „Lolita”, controversata și interzisa lui carte, este jumătate rus, jumătate american, a început a scrie în rusă, după care și-a extins aria, începând să scrie și în engleză, fiind nominalizat de foarte mule ori pentru titlurile sale.

Lev Tolstoi

Lev Tolstoi este cel mai cunoscut scriitor rus din toate timpurile

Probabil cel mai cunoscut scriitor rus din lume, cu operele „Război și pace” și „Anna Karenina”. Majoritatea cărților sale au fost influențate de evenimente personale, războiul din Crimeea, apoi creștinism, urmând să moară sub presiunea pneumoniei.

Mikhail Bulgakov

Un scriitor rus contemporan, care, în ciuda studiilor sale în domeniul medicinei, a fost cunoscut pentru satira asupra Uniunii Sovietice și al comunismului, având lecturi controversate; momentan, este cunoscut pentru „Maestrul și margareta”.

Desigur, cei menționați mai sus dețin și alte scrieri, care nu sunt atât de cunoscute, însă literatura rusă merită o introspectivă profundă, deoarece lecțiile despre om din aceste cărți provin din minți care au trecut prin fenomenul rusesc, prin frigul specific și oamenii ursuzi. Au suportat tristețea prin literatură, prin scris zilnic, și cel mai probabil, cu multă vodkă. Și cum frigul din Rusia nu e chiar cel mai prietenos amic în vremuri grele, scriitorii ruși trebuie apreciați în plus pentru efortul de a trece prin iarnă, cât și pentru moștenirea culturală cu care ne-au lăsat.

Lavinia Bușe

În momentul în care mi s-a aprins luminiţa spre lectură, nu exista nimic altceva decât lumea în care m-am transpus. De aceea poate sunt cu capul în nori, sau undeva sub pământ, dar întotdeauna mă voi surprinde prinsă într-o lume pe care nu o am aici. Însă prefer pisicile.

Recent Posts

BOOK CLUB cu Radu Paraschivescu: Astăzi este mâinele de care te-ai temut ieri

Luna martie a fost dedicată celor două cluburi de lectură, din 2, respectiv 16 martie.…

2 zile ago

Tabăra de Lectură pentru Adulți merge la Veseud, în Sibiu!

Dragi cititori, iată-ne ajunși la a VII-a ediție a taberei de lectură pentru adulți. De…

4 zile ago

BOOK CLUB: Furia, de Alex Michaelides

Luna martie este magică și pentru că avem două cluburi de lectură programate. Unul a…

2 săptămâni ago

Books and Wine cu vin, cărți și poezie

În mijlocul atmosferei vibrante și pline de inspirație a capitalei, am organizat pe 1 martie…

3 săptămâni ago

Book Club Măștile fricii, de Camelia Cavadia

Într-o atmosferă plină de pasiune literară și gusturi dulci, cluburile noastre de lectură din București…

3 săptămâni ago

Tabăra de Lectură de la Transylvanian Inn (Bran)

Încă o Tabără de Lectură specială am avut în Luna Îndrăgostiților, în inima munților, la…

3 săptămâni ago