Categories: Arhiva

Cea mai bună reţetă cu dovleac turcesc

Dovleacul turcesc, sau ludaia, cum îi zic ardelenii, ori bujgoiul, cum i se spune prin Sud, este cunoscut de toată lumea, mai ales de cei care au avut parte şi de educaţia de la ţară, când mirosul de dovleac copt în soba încinsă se resimţea în toată casa. Îmi plăcea să mănânc aşa, direct din el, cu lingura, fără zahăr sau miere, pentru că el era deja dulce. Nici nu-mi trecea mie pe-atunci prin minte că această leguminoasă cunoscută pentru proporţiile sale uriaşe, de culoare galben-portocaliu intens, ar putea fi preparată şi altfel.

Pentru că este foarte sănătos, dar şi pentru că este un adevărat răsfăţ pentru pupilele gustative, au început să iasă tot mai multe reţete cu dovleac. Mai jos vă prezint una dintre ele, testată personal, cu ingrediente puţine şi deloc scumpe.

-un dovleac (potrivit ca mărime);

-orez;

-o ceapă;

-doi grăunţi de usturoi;

– 3 ciuperci;

o nucă;

-un ardei gras (eu folosesc, la orice mâncare, jumătate de ardei gras roşu, şi jumătate galben);

-un pumn de mazăre (cea de la Bonduelle mi se pare cea mai bună);

-sare, curry şi piper, după gust.

-Ok, şi pentru că la mine aproape că nu există masă fără carne (execptând puţinele dăţi în care reuşesc să ţin post), am pus şi câteva bucăţele micuţe de piept de pui.

Preparare:

Se căleşte usturoiul tocat (nu foarte mărunt, ci lăsat mai mare, pentru a putea fi dat la o parte). În uleiul în care a fost călit usturoiul, se pun bucăţelele de carne, apoi se scot şi se adaugă ceapa tocată mărunt. După ce s-a călit puţin, punem şi ardeiul peste ceapă, mai lăsăm două-trei minute, iar apoi punem restul legumelor şi orezul spălat înainte. Și, desigur, nuca tăiată mărunt. Toate se amestecă şi se pune apă cât să le acopere, iar apoi se lasă la fiert.

Între timp, scobim dovleacul şi îi scoatem seminţele, după care punem în el umplutura care este aproape fiartă. Punem capacul dovleacului şi dăm la cuptor pâbă se înmoaie bine.

Vă puteţi imagina ce arome, ce miros şi ce cină delicioasă aţi făcut! Un pahar de vin alb lângă şi vă urez poftă bună!

PS: Aştept să-mi spuneţi dacă aţi încercat reţeta şi dacă v-a plăcut :).

 

Roxana B

Iubesc cărțile. Am crescut cu ele. Am plâns pe ele. Am râs alături de personaje și am suferit deopotrivă. Cărțile au contribuit la dezvoltarea mea de-a lungul anilor. De asemenea, îmi plac oamenii care citesc. Iubesc oamenii care nu citesc, dar se lasă conduși către lectură. Mă bucur că pot contribui cu un grăunte la treaba asta. De aceea, blog. De aceea, vlog. Asta facem aici, în această comunitate de pasionați de citit: împărtășim din ceea ce citim și îi îndreptăm pe alții către citit. “Fiecare trebuie să-și găsească acea cale care i se potrivește cel mai bine. Trenul nu poate merge decât pe șinele de cale ferată” (Yoga Swami).

Recent Posts

BOOK CLUB: Marea liniștii, de Emily St. John Mandel

Clubul de lectură al lunii aprilie aduce un scriitor contemporan străin, de această dată prin…

o zi ago

BOOK CLUB cu Radu Paraschivescu: Astăzi este mâinele de care te-ai temut ieri

Luna martie a fost dedicată celor două cluburi de lectură, din 2, respectiv 16 martie.…

5 zile ago

Tabăra de Lectură pentru Adulți merge la Veseud, în Sibiu!

Dragi cititori, iată-ne ajunși la a VII-a ediție a taberei de lectură pentru adulți. De…

o săptămână ago

BOOK CLUB: Furia, de Alex Michaelides

Luna martie este magică și pentru că avem două cluburi de lectură programate. Unul a…

3 săptămâni ago

Books and Wine cu vin, cărți și poezie

În mijlocul atmosferei vibrante și pline de inspirație a capitalei, am organizat pe 1 martie…

3 săptămâni ago

Book Club Măștile fricii, de Camelia Cavadia

Într-o atmosferă plină de pasiune literară și gusturi dulci, cluburile noastre de lectură din București…

3 săptămâni ago