Acasă Arhiva Cea mai bună reţetă cu dovleac turcesc

Cea mai bună reţetă cu dovleac turcesc

0
Cea mai bună reţetă cu dovleac turcesc

1-dovleac-4702-b

Dovleacul turcesc, sau ludaia, cum îi zic ardelenii, ori bujgoiul, cum i se spune prin Sud, este cunoscut de toată lumea, mai ales de cei care au avut parte şi de educaţia de la ţară, când mirosul de dovleac copt în soba încinsă se resimţea în toată casa. Îmi plăcea să mănânc aşa, direct din el, cu lingura, fără zahăr sau miere, pentru că el era deja dulce. Nici nu-mi trecea mie pe-atunci prin minte că această leguminoasă cunoscută pentru proporţiile sale uriaşe, de culoare galben-portocaliu intens, ar putea fi preparată şi altfel.

Pentru că este foarte sănătos, dar şi pentru că este un adevărat răsfăţ pentru pupilele gustative, au început să iasă tot mai multe reţete cu dovleac. Mai jos vă prezint una dintre ele, testată personal, cu ingrediente puţine şi deloc scumpe.

-un dovleac (potrivit ca mărime);

-orez;

-o ceapă;

-doi grăunţi de usturoi;

– 3 ciuperci;

o nucă;

-un ardei gras (eu folosesc, la orice mâncare, jumătate de ardei gras roşu, şi jumătate galben);

-un pumn de mazăre (cea de la Bonduelle mi se pare cea mai bună);

-sare, curry şi piper, după gust.

-Ok, şi pentru că la mine aproape că nu există masă fără carne (execptând puţinele dăţi în care reuşesc să ţin post), am pus şi câteva bucăţele micuţe de piept de pui.

Preparare:

Se căleşte usturoiul tocat (nu foarte mărunt, ci lăsat mai mare, pentru a putea fi dat la o parte). În uleiul în care a fost călit usturoiul, se pun bucăţelele de carne, apoi se scot şi se adaugă ceapa tocată mărunt. După ce s-a călit puţin, punem şi ardeiul peste ceapă, mai lăsăm două-trei minute, iar apoi punem restul legumelor şi orezul spălat înainte. Și, desigur, nuca tăiată mărunt. Toate se amestecă şi se pune apă cât să le acopere, iar apoi se lasă la fiert.

Între timp, scobim dovleacul şi îi scoatem seminţele, după care punem în el umplutura care este aproape fiartă. Punem capacul dovleacului şi dăm la cuptor pâbă se înmoaie bine.

Vă puteţi imagina ce arome, ce miros şi ce cină delicioasă aţi făcut! Un pahar de vin alb lângă şi vă urez poftă bună!

PS: Aştept să-mi spuneţi dacă aţi încercat reţeta şi dacă v-a plăcut :).

 

Articolul precedent Plăcerile sexuale ale Cleopatrei: cu ce se „juca” cea mai frumoasă regină a Egiptului
Articolul următor TOP 3 alimente care nu trebuie să lipsească din viaţa unei femei
Iubesc cărțile. Am crescut cu ele. Am plâns pe ele. Am râs alături de personaje și am suferit deopotrivă. Cărțile au contribuit la dezvoltarea mea de-a lungul anilor. De asemenea, îmi plac oamenii care citesc. Iubesc oamenii care nu citesc, dar se lasă conduși către lectură. Mă bucur că pot contribui cu un grăunte la treaba asta. De aceea, blog. De aceea, vlog. Asta facem aici, în această comunitate de pasionați de citit: împărtășim din ceea ce citim și îi îndreptăm pe alții către citit. “Fiecare trebuie să-și găsească acea cale care i se potrivește cel mai bine. Trenul nu poate merge decât pe șinele de cale ferată” (Yoga Swami).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

error: Content is protected !!