Recenzii carti

Cea mai vândută carte în librăriile Cărturești. Poate fi comandată și online

Romanul care atrage cele mai multe priviri la această oră pe rafturile librăriilor Cărturești este cel al autorului austriac Peter Handke, „Scurtă scrisoare pentru o lungă despărțire”. Nu e de mirare întrucât a fost laureat al Premiului Nobel în 2019.

Haideți să vedem câteva motive pentru care această carte se bucură de succes și de ce merită cumpărată.

Acțiunea romanului este narată la persoana întâi

Copertă carte „Scurtă scrisoare pentru o lungă despărțire”

Romanul de față este unul autobiografic, scris in 1972, și are ca protagonist un tânăr austriac de 30 de ani care ne povestește despre plecarea sa în America, ca urmare a încheierii unui mariaj disfuncțional. Acțiunea este narată la persoana întâi, lucru ce inspiră cititorului intimitate și cunoaștere autentică a faptelor și a personajelor. Protagonistul ne destăinuie trăirile sale cele mai profunde legate de relația cu fosta sa soția, o actriță pe nume Judith, pe care încearcă din răsputeri să o uite și de care speră să se detașeze emoțional.

VEZI AICI CÂT COSTĂ CARTEA PE SITE-UL CĂRTUREȘTI! PREȚ ACCESIBIL

În acest demers, asistăm la o depersonalizare treptată a protagonistului care încearcă continuu a-și găsi o identitate emoțională. Ne sunt descrise amplu stările de care este încercat personajul în continua sa călătorie prin America și suntem martori la momente de retrospectivă ce ne dau șansa de a arunca o privire în relația cu Judith. De asemenea, nararea la persoana întâi ne dă senzația unui spațiu atemporal în care cursul evenimentelor își pierde importanța, accentul căzând pe gândurile și emoțiile naratorului ce ne sunt împărtășite transparent și detaliat.

Stil simplu și concis

Făcând parte dintr-un popor germanic, autorul Peter Handke dă dovadă că moștenește stilul robust, concis și clar al predecesorilor săi. Cartea „Scurtă scrisoare pentru o lungă despărțire” are un stil ușor de urmărit și de asimilat, acțiunea conturându-se într-un mod firesc ce prinde viață prin ochii protagonistului. Cu toate că ne sunt revelate cele mai complexe trăiri și gânduri ale personajului principal, autorul preferă să apeleze la o descriere minuțioasă, totuși realistă și lipsită de figuri de stil.

Peter Handke este autorul romanului „Scurtă scrisoare pentru o lungă despărțire”

Conflictele

Conflictul protagonistului cu fosta sa soție construiește în jurul romanului o intrigă plină de mister și suspans prin care ne antrenează curiozitatea și imaginația. Așadar, aflăm că pe urmele personajului principal se află chiar fosta soție care l-a urmat în America și care are intenția de a-i curma viața. Judith îi trimite ocazional scrisori ce conțin amenințări cu moartea, însă pe parcursul avansării acțiunii această idee se aplanează, transformându-se mai degrabă într-un război rece al personajelor sau chiar într-o dezbatere a celor doi.

Suntem martori și la un conflict intern pe care personajul-narator îl resimte. Acest conflict intern se desfășoară pe două planuri: pe de o parte vedem o luptă a protagonistului cu propriile sentimente prin care acesta se chinuie să scape de un trecut nefericit și să se restabilizeze emoțional, iar pe de altă parte întâlnim conflictul europeanului în contextul traiului american. Fiecare dintre acestea are un impact crucial în ceea ce privește existența naratorului, făcându-l să-și pună semne de întrebare cu privire la cine este și la ce își dorește cu adevărat.

Roxana Branisteanu la Carturesti

Jurnal de călătorie

Călătoria continuă a naratorului în America, nu numai că ne este simbol al unei căutări de sine, ci are rostul de a creiona un peisaj al Noii Anglii. Naratorul analizează cultura americană cu ochii europeanului minuțios ce ajunge la concluzia că profunzimea lipsește cu desăvârșire din modul de gândire american. Acesta ajunge adesea solitar, adăpostindu-se în camere de hotel, recurgând la introspecție și lectură pentru a-și regăsi identitatea.

Romanul ne poartă prin diferite orașe ale Americii, creându-ne impresii ce se lasă modelate de ochii personajului-narator și evenimentele ce i se pretrec.

Titlul

Titlul atrage și el prin aluzia la un veritabil roman de dragoste, iar folosirea termenului de „scrisoare” emană nota personală a stilului abordat de autor. Despărțirea se desfășoară și ea în mai multe planuri: este o despărțire de tărâmul natal, de soția sa, dar și de propriul sistem de valori care este pus la încercare de noul mediu și statut social.

VEZI AICI CÂT COSTĂ CARTEA PE SITE-UL CĂRTUREȘTI! PREȚ ACCESIBIL

Așadar, acestea sunt doar câteva motive să răsfoiești cartea lui Peter Handke, însă, cel mai probabil, motivul real este intrinsec și îl vei afla abia atunci când vei savura pagină cu pagină, regăsindu-te într-o „Scurtă scrisoare pentru o lungă despărțire”.

Ana-Maria

Pentru mulți cititori, lectura este o formă de escapism. Pentru mine, dimpotrivă, are menirea de a sculpta înfățișarea realității. Nu cunosc formă mai autentică a realului decât cea redată de cărți. Prin citit creez legătură cu cine sunt și cine îmi doresc să fiu, cu ceilalți - prin cele împărtășite prin scris -, cu mediul în care îmi duc traiul zi de zi.

Recent Posts

BOOK CLUB cu Radu Paraschivescu: Astăzi este mâinele de care te-ai temut ieri

Luna martie a fost dedicată celor două cluburi de lectură, din 2, respectiv 16 martie.…

4 zile ago

Tabăra de Lectură pentru Adulți merge la Veseud, în Sibiu!

Dragi cititori, iată-ne ajunși la a VII-a ediție a taberei de lectură pentru adulți. De…

6 zile ago

BOOK CLUB: Furia, de Alex Michaelides

Luna martie este magică și pentru că avem două cluburi de lectură programate. Unul a…

2 săptămâni ago

Books and Wine cu vin, cărți și poezie

În mijlocul atmosferei vibrante și pline de inspirație a capitalei, am organizat pe 1 martie…

3 săptămâni ago

Book Club Măștile fricii, de Camelia Cavadia

Într-o atmosferă plină de pasiune literară și gusturi dulci, cluburile noastre de lectură din București…

3 săptămâni ago

Tabăra de Lectură de la Transylvanian Inn (Bran)

Încă o Tabără de Lectură specială am avut în Luna Îndrăgostiților, în inima munților, la…

3 săptămâni ago