Când vine vorba de literatura rusă, pot spune că este de neegalat, în special atunci când sunt descrise personajele, care, în opinia mea, au parte de cele mai oneste descrieri, deoarece personajele ruse sunt mereu pline de suferință, de moravuri, de obiceiuri care conduc spre autodistrugere, și de multa vodkă. Bine, noi avem palincă, dar asta e altă poveste.
Ceea ce scoate la suprafață literatura rusă este ceea ce încercăm noi, ca oameni civilizați, să ascundem și să reprimăm. Adică tot ceea ce este urât, dizgrațios, trist și insuportabil la temperamentele noastre. Fiecare om are ceva ce ascunde foarte bine pentru a nu fi judecat de către ceilalți, însă în literatura rusă, personajele sunt asumate; ele știu că se trag din rădăcini ale răului, și continuă să sufere și să-și lase viața în mâinile absurdului ca și cum acesta este singurul lucru rămas de făcut. Arată dureros de trist.
Acum că știm cu ce se mănâncă vodka, scriitorii care au reușit să expună cam tot ce am spus eu mai sus ar fi:
cu romane precum „Demonii”, „Idiotul”, „Adolescentul”, care inițial a fost inginer militar, și-a schimbat drumul spre alte ocupații, în urma cărora a fost închis în Siberia. De acolo a început să scrie, concentrându-se în special pe psihologia umană, explorând diversele temperamente în situații personale, sau jucându-se cu personajele.
A fost începutul poeziei în era de aur a Rusiei, aducând în lumină poemele de dragoste și nuvelele. Este cunoscut ca și Shakespeare al Rusiei, operele sale fiind de bază în literatura rusă.
Celebru pentru „Lolita”, controversata și interzisa lui carte, este jumătate rus, jumătate american, a început a scrie în rusă, după care și-a extins aria, începând să scrie și în engleză, fiind nominalizat de foarte mule ori pentru titlurile sale.
Probabil cel mai cunoscut scriitor rus din lume, cu operele „Război și pace” și „Anna Karenina”. Majoritatea cărților sale au fost influențate de evenimente personale, războiul din Crimeea, apoi creștinism, urmând să moară sub presiunea pneumoniei.
Un scriitor rus contemporan, care, în ciuda studiilor sale în domeniul medicinei, a fost cunoscut pentru satira asupra Uniunii Sovietice și al comunismului, având lecturi controversate; momentan, este cunoscut pentru „Maestrul și margareta”.
Desigur, cei menționați mai sus dețin și alte scrieri, care nu sunt atât de cunoscute, însă literatura rusă merită o introspectivă profundă, deoarece lecțiile despre om din aceste cărți provin din minți care au trecut prin fenomenul rusesc, prin frigul specific și oamenii ursuzi. Au suportat tristețea prin literatură, prin scris zilnic, și cel mai probabil, cu multă vodkă. Și cum frigul din Rusia nu e chiar cel mai prietenos amic în vremuri grele, scriitorii ruși trebuie apreciați în plus pentru efortul de a trece prin iarnă, cât și pentru moștenirea culturală cu care ne-au lăsat.
STICLUȚA Mă găsesc privind spre valurile care se sparg și mă surprind pierdut în gânduri,…
Ce planuri ai vineri seară, pe 8 noiembrie? Vin cu o invitație către tine, să…
Te invităm să ni te alături la următorul nostru club de lectură, dedicat romanului "Lista", de…
Premiul Nobel pentru Literatură din 2024 a fost câștigat de scriitoarea sud-coreeană Han Kang. Este…
În luna septembrie a avut loc un al doilea club de lectură, de această dată…
Încă un club unde pasionații de lectură din București, Constanța și Brașov s-au reunit pentru…