Tabăra de Lectură pentru Adulți a continuat cu a V-a ediție. De data aceasta, am mers în județul Gorj, la Ograda Bunicilor, în Baia de Fier.
Câțiva dintre cei care au mai fost în taberele iCarte, iParte spun că aceasta a fost cea mai frumoasă. Alții spun că nu pot alege între celelalte și aceasta, pentru că a fost minunat în toate. Cei care au venit pentru prima dată spun că nu au participat niciodată într-o tabără în care să se simtă atât de bine și de conectați, cu atât mai mult într-o tabără de lectură, concept care nu exista, până anul trecut, în România. Iar aici pot încheia acest articol, deoarece cuvintele lor înseamnă pentru mine mai mult decât orice.
…Însă nu pot să nu continui, pentru că sunt câteva persoane datorită cărora tabăra aceasta a ieșit atât de frumos. În plus, doresc să păstrăm aceste amintiri și să revenim asupra lor atunci când vrem să ne gândim la ceva educativ pe piața de carte din țara noastră.
Înainte de toate, transmit mulțumiri către Mihai-Tudor Popescu, care ne ajută mereu cu fotografii și căruia îi spun de fiecare dată să nu uite să fie întâi participant și apoi fotograf, să se bucure de activitățile taberei:).
Tabăra a început în orașul Râmnicu Vâlcea, la Teatrul Ariel, unde am mers la un spectacol foarte îndrăneț (pentru adulți). Actrița Cătălina Sima a jucat „One woman Show” la Teatrul Ariel din Râmnicu Vâlcea, de Mircea M. Ionescu, regia și scenografia Alin Holcă, spectacol organizat de Anca Olteanu, Director al Teatrului Ariel. După mai bine de cinci ore petrecute pe drum, spectacolul a fost ca o gură de aer proaspăt pentru participanții taberei de lectură.
Ograda Bunicilor la poalele munților
Cristi și Melania. Ei ne-au fost gazde și vor rămâne multă vreme în inimile noastre pentru ospitalitatea, dragul și energia frumoasă cu care ne-au primit și servit timp de patru zile. Au o poveste frumoasă în spate și mă bucur că ei au fost primii oameni din județul Gorj la care am ajuns cu Tabăra de Lectură pentru Adulți. Vom mai face, cu siguranță, iar la ei ne dorim să revenim, pentru că ne-am simțit minunat, iar preparatele oferite au fost de cea mai bună calitate.
Joi seară, pe 30 noiembrie, am ajuns la Ograda Bunicilor. Ne-a lăsat rapid bagajele în camere și am intrat la sala de mese, fiind hămesiți. Ce bunătățuri ne-au așteptat acolo… de nedescris în cuvinte. După un mic discurs pe care l-am ținut, am făcut cunoștință și am aflat din ce oraș a venit fiecare și ce l-a făcut să aleagă această tabără. Am continuat cu jocuri de cunoaștere și meditație ghidată de Anca, oferind și primind din energia celorlalți.
A fost pentru prima dată când am introdus actoria într-o tabără de lectură. Atelier de dicție am avut și în Tabăra de Lectură de la Sinaia, dar la Baia de Fier am avut și mici jocuri de improvizație, îmbinate cu dezvoltare personală (concursul pe care l-am avut a fost de a prezenta un produs: setul de espresso iCarte, iParte). Toate exercițiile au fost provocatoare, iar pentru asta îi mulțumim Ancăi (tot ea a avut inspirația de a ne recomanda Ograda Bunicilor).
Trei edituri ne-au fost alături în cea de-a V-a tabără de lectură, care au ales cele mai bune cărți din depozitul de cărți: Trei, Humanitas și Humanitas Fiction. Am deschis cărțile la întâmplare și am citit din ele. Pentru majoritatea s-a nimerit de minune paragraful la care au deschis. Alții vor descoperi pe parcurs de ce au deschis cărțile la paginile respective:).
Pe lângă cărți am avut și jocuri distractive, atât literare, cât și de cunoaștere interpersonală. Jocul AM/N-AM continuă să aducă glume, râsete și discuții personale, iar jocul Aha! are rolul de a afla mai multe unii despre ceilalți. Acestea sunt momentele în care ne cunoaștem și creăm conexiuni.
Foc de tabără și muzică la chitară am mai avut în tabere, dar a fost pentru prima dată când am introdus poezia, acompaniați pe fundal de sunetul lent al chitarei lui Marius Ungureanu. A fost atât de frumos să ne ascultăm unii pe alții citind și recitind poezii, să fim atenți unii la alții, să ne simțim emoțiile din voce. Poezia va continua în tabere, pentru că acest moment este și el unul de meditație și de liniște. Multă lume este reticentă când vine vorba de poezie (de la ea a pornit întrebarea cunoscută de toți, „Ce a vrut să spună autorul?”), însă cu cât citim și recitim mai mult cu atât mai minunat descoperim că este. Seara a continuat cu melodii cântate împreună, acompaniați de chitara și vocea lui Corneliu Popescu (care oferă și lecții la chitară online), continuând să cântăm și la masa de seară.
Ocolul Magic a venit alături de noi prin Daciana Ungureanu, care este expert nu doar în a face bijuterii handmade, ci și în a preda. Fiecare dintre noi am modelat și am pictat, plecând acasă cu micile noastre opere pe care le purtăm ca accesorii în diferite momente.
A fost iar ceva nou în tabără, iar pentru asta revin la Anca, pentru că a adus această noutate, o activitate relaxantă pentru toți. Se numește, de fapt, Atelier Ebru sau “Dansul apei și al culorilor”, unde fiecare s-a jucat cu o multitudine de culori prin apă.
Drumeția am făcut-o la pas, ca toate drumețiile din taberele de lectură. Drumul a fost lejer, la pas, prin sat, de aproximativ trei ore dus-întors, cu Melania Lera ghid, unul dintre proprietarii Ograda Bunicilor. Peștera Muierilor – prima peșteră electrificată din România – este cunoscută ca loc în care se adăposteau femeile și copiii, când soții, respectiv tații erau plecați la luptă. Cu o lungime de aproximativ 3.600 de metri, dispusă în patru niveluri, peștera impresionează datorită formațiunilor dezvoltate în interior și a relicvelor descoperite în ea. Domul Mic și Domul Mare, Sala Altarului sunt doar câteva dintre atracțiile peșterii. O altă atracție a fost Scheletul ursului, iar pe parcurs ne-a întâlnit și cu o mulțime de lilieci „adormiți” pe tavanul peșterii.
Cluburile de Lectură iCarte, iParte au loc în fiecare lună, în București, în diferite locuri din București (am început la K53, apoi am mers la Tosteria Italiana, am continuat la The Coffee Shop, iar acum mergem la Palatul Noblesse), cu participarea și prin Zoom a altor cititori aflați în alte orașe din România sau din afară. În fiecare tabără de lectură avem și clubul de carte. Toți citim aceeași carte și o dezbatem ulterior. De data aceasta, am ales un autor român contemporan, Cosmin Leucuța, care a și participat cu noi la discuțiile literare dezvoltate pe baza romanului „Cerul ca oțelul”. E interesant de fiecare dată să afli păreri atât de diferite, cu gusturi diferite, iar cluburile de lectură din tabere sunt cele mai… intense, să spunem așa:).
Spune o prietenă că, pe lângă activități și ateliere și tot ce se întâmplă în tabere, apreciază foarte mult cadourile. Am făcut pe cât posibil ca, de fiecare dată, toți participanții să fie premiați cu mici cadouri pe care să le ia acasă, iar acest lucru nu ar fi putut avea loc fără cei care au ales sp fie parteneri, sprijinind astfel taberele iCarte, iParte.
Cei de la Biocart au trimis un pachet tare frumos și util (am primit mesaje de la participanți că le folosesc cu drag și sunt mulțumiți de produse, alegând să comande de la ei și altele; menționez aici și un cod de reducere: ICARTE10, pe site-ul biocart.eu).
Am primit și floricele croșetate manual de La Două Croșete, pe care le-am purtat în piept pe 1 decembrie. De asemenea, cremele care face minuni de la Careless Beauty, au făcut parte din aceste cadouri ce au avut rolul de a aduce mici bucurii. Iar cafeaua este de la Arbusto, un brand local pe care îl găsiți în Râmnicu Vâlcea și Horezu. Toate brandurile sunt 100% românești, ceea ce se potrivește cu întregul concept iCarte, iParte.
Pălinca și afinata de la Ograda Bunicilor au fost nelipsite de pe mesele noastre, însă ne-am bucurat de prosecco și vin la atelierele și activitățile din tabere, mulțumită celor de la Vinuri Shop, care sunt un partener de nădejde în cadrul evenimentelor iCarte, iParte.
Le mulțumesc din nou celor de la I Wood Be pentru cartea de feedback pe care au făurit-o pentru noi și datorită cărora se păstrează tradiția de a scrie de mână, de la tabără la tabără. Mulțumesc din suflet fiecărui participant în parte pentru alegerea de a petrece patru zile în Tabăra de Lectură pentru Adulți. Feedback-ul lor din cartea iCarte, iParte spune totul și mă bucur că au alocat acest timp de a-și scrie părerile! Mulțumiri din nou, Ograda Bunicilor, pentru primire, se simte când ești dorit într-un loc, iar energia voastră a contribuit la reușita acestei tabere „organizată impecabil”, să-i citez pe ceilalți. Mulțumiri, Anca Olteanu, pentru timpul petrecut cu noi și pentru jocurile de improvizație care ne-au fost utile în procesul de cunoaștere! Sunt recunoascătoare și doresc să se întoarcă înzecit către voi această energie dăruită!
Aici After Movie din Tabăra de Lectură
GALERIE FOTO
Dragă cititorule, visează alături de noi! Te invităm la un eveniment special dedicat uneia dintre…
Bună, dragi cititori! Sunt încântată să vă invit la un nou club de lectură dedicat…
Dragilor, dacă sunteți din Constanța și căutați un motiv bun să ieșiți din casă pentru…
Sâmbătă dimineața, la Tomis Hub din Constanța, ne-am adunat pentru a dezbate cartea „Lista” de…
Sâmbată dimineața, la Fract Restaurant din Brașov, ne-am reunit pentru a explora subiectul complex al…
În acest weekend cititorii din Bucuresti, Constanţa şi Braşov s-au reunit pentru a discuta despre…