Dacă tot ajunsei în Craiova, păi să mă apuc să scriu despre unul dintre cele mai frumoase parcuri văzute vreodată, acel loc de duminică al locuitorilor din Bănie. Zău, nu exagrez, chiar e superb și recomand să fie vizitat. Nici în Stuttgart n-am făcut atâtea poze :)))). Bine, de fapt Felicia a fost the photograph of the day 😁.
Parcul Romanescu este, indiscutabil, cel mai valoros loc al Craiovei și, dincolo de frumusețile oferite de natură, acesta are o poveste impresionantă. Asemenea oamenilor. Noi avem poveștile noastre, locurile au poveștile lor. Iar eu cred că fiecare om croiește mici istorioare prin fiecare loc prin care trece 😊. Parcul se întinde pe o suprafață de 90 de hectare (este al treilea ca mărime din Europa şi al doilea ca mărime din România) și, pe lângă faptul că face parte din topul celor mai frumoase locuri de vizitat, se află pe lista monumentelor istorice. Pe la mijlocul secolului al XIX-lea, parcul pe care îl vedem astăzi era moșia și grădina familiei Bibescu. Devine apoi loc pentru infirmi, după care, în 1898, boierul Nicolae Romanescu este desemnat primar al orașului, iar unul dintre obiectivele acestuia a fost modernizarea parcului. Nu vreau să trec rapid peste acest edil al Craiovei de altădată, deoarece Romanescu a trăit pentru nevoile orașului său. Rămas orfan de tată la numai doi ani, mama este cea care se ocupă de creșterea și educația lui. Începe cursurile la Craiova şi le continuă în Franţa şi Belgia. Nu știu dacă a mai avut vreodată Craiova un primar mai prolific şi mai reprezentativ, un om de cultură, un om înainte de toate, căruia să-i pese de binele comunității sale. Nu degeaba i s-a ridicat bustul din bronz care poate fi admirat la intrarea în parc :).
Lucrările au început în 1897, iar inaugurarea a avut loc în anul 1903, în prezenţa Regelui Carol I, a principelui Ferdinand şi a prim-ministrului Dimitrie Sturza. Parcul s-a numit pe rând Bibescu, Independenţei, Poporului, iar astăzi poartă numele fostului edil numit mai sus, Nicolae Romanescu.
Ei, dacă n-am avut voie să-l vizitez, atunci m-am cățărat pentru o poză (două, trei, în fine 😁). M-am simțit ca-n basme 😇.
Totodată, pe lângă multitudinea de băncuțe, îți poți odihni picioarele și la una dintre terasele unde poți mânca ceva sau bea o cafea. Ce mi-ar fi plăcut mie ar fi fost ca la terasele astea să aud o altă muzică în surdină, și nu ceva gen Maluma, pe care-l aud zilnic la radio în București. Iar pe lângă renumiții mici aș fi preferat să fie niște bruschete mai degrabă (deși nu zic “nu” la mici aproape niciodată 😁).
Ne pregătim să începem anul 2025 cu o nouă ediție a mult așteptatei tabere de…
Clubul de lectură iCarte, iParte este mai mult decât un loc de întâlnire pentru cititori;…
La Constanța, iubitorii de lectură au ocazia să se adune pentru un eveniment special, dedicat…
În cadrul întâlnirii din luna ianuarie a Clubului de Lectură, vom organiza un eveniment special…
Un nou an aduce cu sine oportunități de a descoperi, de a învăța și de…
Luna ianuarie vă asteaptă cu un nou club de lectură by iCarte, iParte dedicat iubitorilor…
View Comments
In concluzie, care este votul tau? ☺
Eu sunt pentru promovarea Romaniei, indiferent de ce e rau si negativ. De aceea, incerc sa redau mai mult frumosul in textele mele :).
Felicitări pentru promovarea acestui parc.