Descopera

Lecția de limba română: Fără sentimente în afaceri! :)

Este marți și, de regulă, încerc să am un articol de limba română/gramatică, în fiecare săptămână. Înainte postam miercurea, dar am preferat să las locul interviurilor. Iată despre ce vreau să vă vorbesc astăzi.

Dintotdeauna, în toate, absolut în toate locurile de muncă am întâlnit această greșeală. Primești un mail care sună cam așa, după binecunuscutul „Bună ziua”:

„Vă rog să găsiți mai multe informații în atașament”.

Ce este greșit în această exprimare?

Ce greșeli să aibă o simplă propoziție?

Aia e! „Atașamentul”! Ce treabă au sentimentele în business? Sigur, au rolul lor, în diverse situații, când te poți folosi de asta, dar este un subiect la care nu mă pricep atât de bine încât să-l dezbat :). Cuvântul acesta, care apare deseori în mailuri, provine din franțuzescul „attachament” (atașament). Așadar, ne jucăm puțin și modificăm propoziția de mai sus într-una corectă din punct de vedere al limbii române:

„Vă rog să găsiți mai multe informații în fișierul atașat”.

Altceva, nu? 🙂

Posibil să nu vă placă articolul ăsta. 80% dintre voi folosiți “atașamentul” când e vorba de fișier. V-am mai zis că îmi scapă și mie destul de multe. Inteligenţa supremă nu o are nimeni pe lumea asta, nici măcar cei mai mari oameni din istorie nu au ajuns la nivelul acesta. Bașca, vă provoc la un joculeț. Luați un articol de-ale mele, la alegere, și spuneți-mi toate greșelile pe care le găsiți în textul respectiv. Nu vă gândiți că îmi faceți mie neapărat un bine (deși da, mi-ar fi de folos), ci la faptul că vă provoacă pe voi să faceți un test de corectura. Nu-i chiar ușor, știu. Am corectat și eu câteva știri, articole și altele la viața mea și vă spun, pe cuvânt, că este mult mai greu decât dacă ai scrie un text cap-coadă. Dar este provocator 😉.

Roxana Brănișteanu

Iubesc cărțile. Am crescut cu ele. Am plâns pe ele. Am râs alături de personaje și am suferit deopotrivă. Cărțile au contribuit la dezvoltarea mea de-a lungul anilor. De asemenea, îmi plac oamenii care citesc. Iubesc oamenii care nu citesc, dar se lasă conduși către lectură. Mă bucur că pot contribui cu un grăunte la treaba asta. De aceea, blog. De aceea, vlog. De aceea, scriitoare. De aceea content writer. De aceea, realizator și moderator emisiune radio. Mai ales, de aceea Organizator evenimente culturale (Book Club, Books&Wine, Book Camp. Toate sub brandul cultural iCarte, iParte. Asta facem aici, în această comunitate de pasionați de citit: împărtășim din ceea ce citim și îi îndreptăm pe alții către citit. “Fiecare trebuie să-și găsească acea cale care i se potrivește cel mai bine. Trenul nu poate merge decât pe șinele de cale ferată” (Yoga Swami).

Recent Posts

Club de Lectură: Alchimistul (București)

Dragă cititorule, visează alături de noi! Te invităm la un eveniment special dedicat uneia dintre…

4 zile ago

Alchimistul de Paulo Coelho: Club de lectură în Brașov

Bună, dragi cititori! Sunt încântată să vă invit la un nou club de lectură dedicat…

6 zile ago

Alchimistul: Club de Lectură în Constanța la Tomis HUB

Dragilor, dacă sunteți din Constanța și căutați un motiv bun să ieșiți din casă pentru…

o săptămână ago

Club de lectură în Constanta: Lista de Yomi Adegoke

Sâmbătă dimineața, la Tomis Hub din Constanța, ne-am adunat pentru a dezbate cartea „Lista” de…

o săptămână ago

Club de lectură în Brașov: Lista de Yomi Adegoke

Sâmbată dimineața, la Fract Restaurant din Brașov, ne-am reunit pentru a explora subiectul complex al…

2 săptămâni ago

BOOK CLUB: Lista de Yomi Adegoke (București)

În acest weekend cititorii din Bucuresti, Constanţa şi Braşov s-au reunit pentru a discuta despre…

2 săptămâni ago