Categories: Retete

Mâncare chineazească: Noodles cu pui şi legume

Ador mâncarea chinezească. Nu am încercat foarte multe reţete, dar aceasta este una dintre preferatele mele. Este foarte uşor de gătit şi la fel de uşor se şi mănâncă. În primul rând, avem nevoie de un wok, acea tigaie asiatică care a cucerit lumea, inclusiv România.

Gătitul la wok este o alternativă mai sănătoasă de a obţine reţete delicioase, păstrând proprietăţile nutritive ale mâncării. Alimentele pot fi trase la tigaie pe părţile laterale, aşa că uleiul în exces şi grăsimea pe care o conţin deja se scurg în timp ce sunt gătite.

Bun, să trecem la faimoşii tăiţei asiatici, numiţi Noodles. Am să pun şi preţurile, aproximativ (de regulă, prefer să rotunjesc, adică în loc de 7,9 am să trec direct 8), pentru a vă face o idee. Bineînţeles, sosurile pe care le veţi vedea mai jos nu le folosesc la o singură mâncare, ci la cel puţin trei mâncăruri. În plus, nu e musai să folosiţi toate aceste tipuri de sos. Este suficientă o mâncare doar cu sos de ananas combinat cu cel de chili dulce. Mie-mi place să le am în casă şi să adaug câte puţin din fiecare.

1 pachet Noodles – 8 lei

un piept pui – 10 lei

1 ardei gras galben – 0,5 bani

1 ardei gras roşu – 0,5 bani

2-3 morcovi – 1,5 lei (eu prefer legume proaspete, dar se poate folosi şi un mix de legume de la Bonduelle)

1 ardei iute (sau o linguriţă de chilly) – 1 leu (am cumpărat 5 bucăţi de ardei la 1 leu)

usturoi – 0,5 bani

sos de soya – 8 lei

sos cili thai dulce – 8

sos de ananas – 9 lei (sau sos de mango – 9 lei)

Preparare:

Înainte de toate, se pregăteşte pieptul de pui, care se taie în fâşii lungi şi se pune într-un vas cu o lingură de sos de soia, după care se dă la frigider. Între timp, se taie şi morcovii cu ardeii în fâşii lungi.

Se pune wok-ul la încins cu ulei de măsline, se adaugă puiul care a stat cel puţin 10 minute la rece, după care se scoate şi se acoperă cu un capac pentru a se păstra cald. Imediat, în acelaşi ulei, se adaugă chili sau ardei iute, apoi usturoiul tocat mărunt. Nu se lasă foarte mult pentru a nu-şi schimba usturoiul gustul şi culoarea, şi se aruncă legumele. Adăugăm o ceşcuţă de apă şi acoperim cu un  capac, lăsând focul mic.

Când legumele (îndeosebi morocovii) au început să se înmoaie, adăugăm şi pieptul. Mestecăm bine, după care punem câte două linguri din fiecare sos: mango/ananas (după preferinţă) şi chili dulce. Pentru că îmi place ca mâncarea să fie mai colorată, adaug şi o lingură de bulion subţiat cu puţină apă.

Acum, fiind aproape gata sosul, îl lăsăm la foc foarte mic, până se fac şi tăiţeii. Fierbem apa într-un vas şi, când clocoteşte, adaugam Noodless, pe care îi lăsăm cam două minute. Se scurg de apă şi se adaugă peste sos. Dacă vi se pare că a ieşit mult sos, nu amestecaţi cu totul. Puneţi în farfurie şi amestecă fiecare.

Weikou hao! (Poftă bună!) 🙂

PS: Poate să vi se pară complicată reţeta, dar credeţi-mă că nu este. Eu scriu foarte mult; nu uitaţi că acesta nu este un blog culinar, iar eu nu mă pricep foarte bine :).

Thanks!

Roxana Brănișteanu

Iubesc cărțile. Am crescut cu ele. Am plâns pe ele. Am râs alături de personaje și am suferit deopotrivă. Cărțile au contribuit la dezvoltarea mea de-a lungul anilor. De asemenea, îmi plac oamenii care citesc. Iubesc oamenii care nu citesc, dar se lasă conduși către lectură. Mă bucur că pot contribui cu un grăunte la treaba asta. De aceea, blog. De aceea, vlog. De aceea, scriitoare. De aceea content writer. De aceea, realizator și moderator emisiune radio. Mai ales, de aceea Organizator evenimente culturale (Book Club, Books&Wine, Book Camp. Toate sub brandul cultural iCarte, iParte. Asta facem aici, în această comunitate de pasionați de citit: împărtășim din ceea ce citim și îi îndreptăm pe alții către citit. “Fiecare trebuie să-și găsească acea cale care i se potrivește cel mai bine. Trenul nu poate merge decât pe șinele de cale ferată” (Yoga Swami).

View Comments

  • hmm,n.am incercat mancare chinezeasca. pare gustoasa reteta,dar... intr.o zi,cand eram insarcinata cu matei,niste colegi au comandat mancare chinezeasca. nu mi.a placut mirosul si nici numele. o colega avea asa.numitele furnici, o combinatie de taitei cu carne, parca. poi numai cand am auzit mi.a venit s.o iau la fuga. :-)) stiu ca nu mancam propriu.zis furnici,dar mintea mea a facut asocierea ca atare si cum nici aspectul mancarii nu m.a dat pe spate,reactia a fost pe masura.

    • Ma bucur ca ai incredere in reteta mea. Astept sa revii cu un comentariu, in care sa-mi spui daca ti-a iesit si daca a fost pe placul tau ;). Multam si eu!

Share
Published by
Roxana Brănișteanu

Recent Posts

Club de Lectură: Alchimistul (București)

Dragă cititorule, visează alături de noi! Te invităm la un eveniment special dedicat uneia dintre…

4 zile ago

Alchimistul de Paulo Coelho: Club de lectură în Brașov

Bună, dragi cititori! Sunt încântată să vă invit la un nou club de lectură dedicat…

6 zile ago

Alchimistul: Club de Lectură în Constanța la Tomis HUB

Dragilor, dacă sunteți din Constanța și căutați un motiv bun să ieșiți din casă pentru…

o săptămână ago

Club de lectură în Constanta: Lista de Yomi Adegoke

Sâmbătă dimineața, la Tomis Hub din Constanța, ne-am adunat pentru a dezbate cartea „Lista” de…

o săptămână ago

Club de lectură în Brașov: Lista de Yomi Adegoke

Sâmbată dimineața, la Fract Restaurant din Brașov, ne-am reunit pentru a explora subiectul complex al…

2 săptămâni ago

BOOK CLUB: Lista de Yomi Adegoke (București)

În acest weekend cititorii din Bucuresti, Constanţa şi Braşov s-au reunit pentru a discuta despre…

2 săptămâni ago