Categories: Arhiva

Recenzie ”Povestea slujitoarei” de Margaret Atwood

În caz că nu ați văzut serialul de pe HBO, vă recomand să aruncați un ochi. Dilema provocată de fenomenul ”Povestea slujitoarei este că nu știu dacă este recomandat a fi citită cartea înainte de a viziona serialul. Sau este mai bine invers?

Și totuși…

Dacă alegeți serialul înaintea cărții, nu este problemă. Am observat că sunt atât de puține diferențe între carte și serial, încât am fost surprinsă. Desigur, există câteva adaptări, serialul este puțin mai dramatico-romantic, însă nu chiar atât de rău. Citind cartea a fost ca și cum m-aș fi uitat in nou la serial, ceea ce m-a împis s-o termin sunt chiar acele mici detalii care nu au fost prezente în serial.

De ce este o carte atât de bună?

Pentru că este cu și despre femei, evident. Lăsând gluma la o parte, în carte este abordat un subiect extrem de delicat, și anume libertatea femeilor.

Povestea are ca bază câteva concepte biblice, (mai exact Facerea, 30:1-3, care este destul pentru a explica întreaga poveste). În urma unui impas in punct de vedere demografic, apare Galaad (sau Gilead, în serial) acolo unde femeile sunt împărțite pe categorii, însă este foarte mult de explicat. Așa că ne vom concentra pe rolul femeilor cu rolul exclusiv de a naște, a căror soartă ne aduce aminte, de multe ori, cât de prețioasă este libertatea.

Lumea Galaadului este o lume desprinsă din societatea modernă pe care o știm astăzi, aruncată într-o ”utopie” unde totul este perfect, oamenii sunt fericiți cu cât știu mai puține lucruri. Este blocat accesul la educație (în afară de cea menită pentru procreare), iar familiile celor care conduc această mișcare  sunt obsedați de ideea unei familii cât mai numeroase.

Singurul lucru care contează pentru ei sunt copiii, iar in neputința de a-i avea, se folosesc de femeile fertile, despărțind astfel toți copiii de mamele lor, dintr-o considerație de superioritate.

Ideea este destul de greu de digerat. Văzând și serialul, de multe ori ți se pune un nod în gând, știind că poate lucrurile nu au fost chiar atât de departe de a se fi desfășurat și în realitate.

Cartea este genială. Și modul în care a fost expusă o singură idee și extinsă la un asemenea nivel.

Lavinia Bușe

În momentul în care mi s-a aprins luminiţa spre lectură, nu exista nimic altceva decât lumea în care m-am transpus. De aceea poate sunt cu capul în nori, sau undeva sub pământ, dar întotdeauna mă voi surprinde prinsă într-o lume pe care nu o am aici. Însă prefer pisicile.

Recent Posts

BOOK CLUB: Marea liniștii, de Emily St. John Mandel

Clubul de lectură al lunii aprilie aduce un scriitor contemporan străin, de această dată prin…

o zi ago

BOOK CLUB cu Radu Paraschivescu: Astăzi este mâinele de care te-ai temut ieri

Luna martie a fost dedicată celor două cluburi de lectură, din 2, respectiv 16 martie.…

5 zile ago

Tabăra de Lectură pentru Adulți merge la Veseud, în Sibiu!

Dragi cititori, iată-ne ajunși la a VII-a ediție a taberei de lectură pentru adulți. De…

o săptămână ago

BOOK CLUB: Furia, de Alex Michaelides

Luna martie este magică și pentru că avem două cluburi de lectură programate. Unul a…

3 săptămâni ago

Books and Wine cu vin, cărți și poezie

În mijlocul atmosferei vibrante și pline de inspirație a capitalei, am organizat pe 1 martie…

3 săptămâni ago

Book Club Măștile fricii, de Camelia Cavadia

Într-o atmosferă plină de pasiune literară și gusturi dulci, cluburile noastre de lectură din București…

3 săptămâni ago