Arhiva

Recenzie ”Proiectul Rosie” de Groeme Simsion

Iubirea trece de orice bariere create de mintea umană. Trece peste limite, peste poduri, șosele îngăurite, și altele. Trece și peste tulburări comportamentale.

Ceea ce este și cazul poveștii din ”Proiectul Rosie”; nu degeaba se numește proiect, pentru că așa sunt denumite toate misiunile importante ale lui Don, personajul nostru masculin.

Don este profesor de genetică, iar Rosie este chelneriță. Cei doi se întâlnesc la Muzeul de Istorie Naturală, locul perfect pentru întâlnirea unor oameni complet diferiți unul față de celălalt.

Don, având 39 de ani, decide că trebuie să se căsătorească, însă pentru a-și găsi o soție potrivită, acesta are un anumit tipar în care femeia să se încadreze, astfel supune potențialele soții unui test care să-l asigure dacă… e ce trebuie sau nu. Desigur, Rosie nu se încadrează absolut deloc acelui tipar, dar, cum spuneam, iubirea trece și peste șoselele din România.

Ceea ce-l face special pe Don este faptul că are sindromul Aspeger (o formă de autism) de care nu este conștient, ceea ce-i explică comportamentul său rece și calculat, fără a avea vreo latură artistică sau umoristică de orice fel.

DON: „De-a lungul vieţii, am fost de mai multe ori criticat din cauza unei vizibile lipse de emoţii, ca şi cum ăsta ar fi fost cine ştie ce defect imens. Eu mă declar mulţumit să identific, să recunosc şi să analizez sentimentele. Aceasta e o aptitudine utilă şi mi-ar plăcea să mi-o perfecţionez. Din când în când, sentimentele pot fi savurate, dar trebuie să fim vigilenţi, pentru ca sentimentele să nu se transforme în handicapuri”.

Cumva, ideea duce la imaginea pe care și-a creat-o Don asupra femeii ideale, un fel de pygmalion, doar că nu a încercat să o schimbe pe Rosie, ci a prins sentimente pentru ceea ce era ea, și cel mai important, să-l accepte pe el indiferent de fixurile sale, chiar dacă nu știe de ce suferă, iar afectivitatea și sensibilitatea sunt străine de el.

Lecție de viață

Povestea lui Don ne învață o lecție foarte importantă despre iubire și acceptare socială. Faptul că suntem diferiți, sau că avem anumite probleme, nu ne face mai puțini demni de a fi iubiți și apreciați.

Chiar și în cazul lui, unde rațiunea tronează peste orice altceva, și nu poate fi capabil efectiv de a vedea dincolo de aparențe, își găsește iubirea, sau mai bine zis, iubirea îl găsește pe el.

Cartea poate fi comandată de mai sus. De asemenea, puteți comanda și continuarea: Efectul Rosie ;).

  • https://bit.ly/36v89nR
Lavinia Bușe

În momentul în care mi s-a aprins luminiţa spre lectură, nu exista nimic altceva decât lumea în care m-am transpus. De aceea poate sunt cu capul în nori, sau undeva sub pământ, dar întotdeauna mă voi surprinde prinsă într-o lume pe care nu o am aici. Însă prefer pisicile.

Recent Posts

Club de Lectură: Alchimistul (București)

Dragă cititorule, visează alături de noi! Te invităm la un eveniment special dedicat uneia dintre…

3 zile ago

Alchimistul de Paulo Coelho: Club de lectură în Brașov

Bună, dragi cititori! Sunt încântată să vă invit la un nou club de lectură dedicat…

4 zile ago

Alchimistul: Club de Lectură în Constanța la Tomis HUB

Dragilor, dacă sunteți din Constanța și căutați un motiv bun să ieșiți din casă pentru…

o săptămână ago

Club de lectură în Constanta: Lista de Yomi Adegoke

Sâmbătă dimineața, la Tomis Hub din Constanța, ne-am adunat pentru a dezbate cartea „Lista” de…

o săptămână ago

Club de lectură în Brașov: Lista de Yomi Adegoke

Sâmbată dimineața, la Fract Restaurant din Brașov, ne-am reunit pentru a explora subiectul complex al…

o săptămână ago

BOOK CLUB: Lista de Yomi Adegoke (București)

În acest weekend cititorii din Bucuresti, Constanţa şi Braşov s-au reunit pentru a discuta despre…

o săptămână ago