Acasă Arhiva Recenzie ”Proiectul Rosie” de Groeme Simsion

Recenzie ”Proiectul Rosie” de Groeme Simsion

0
Recenzie ”Proiectul Rosie” de Groeme Simsion

Iubirea trece de orice bariere create de mintea umană. Trece peste limite, peste poduri, șosele îngăurite, și altele. Trece și peste tulburări comportamentale.

Ceea ce este și cazul poveștii din ”Proiectul Rosie”; nu degeaba se numește proiect, pentru că așa sunt denumite toate misiunile importante ale lui Don, personajul nostru masculin.

Don este profesor de genetică, iar Rosie este chelneriță. Cei doi se întâlnesc la Muzeul de Istorie Naturală, locul perfect pentru întâlnirea unor oameni complet diferiți unul față de celălalt.

Don, având 39 de ani, decide că trebuie să se căsătorească, însă pentru a-și găsi o soție potrivită, acesta are un anumit tipar în care femeia să se încadreze, astfel supune potențialele soții unui test care să-l asigure dacă… e ce trebuie sau nu. Desigur, Rosie nu se încadrează absolut deloc acelui tipar, dar, cum spuneam, iubirea trece și peste șoselele din România.

Ceea ce-l face special pe Don este faptul că are sindromul Aspeger (o formă de autism) de care nu este conștient, ceea ce-i explică comportamentul său rece și calculat, fără a avea vreo latură artistică sau umoristică de orice fel.

DON: „De-a lungul vieţii, am fost de mai multe ori criticat din cauza unei vizibile lipse de emoţii, ca şi cum ăsta ar fi fost cine ştie ce defect imens. Eu mă declar mulţumit să identific, să recunosc şi să analizez sentimentele. Aceasta e o aptitudine utilă şi mi-ar plăcea să mi-o perfecţionez. Din când în când, sentimentele pot fi savurate, dar trebuie să fim vigilenţi, pentru ca sentimentele să nu se transforme în handicapuri”.

Cumva, ideea duce la imaginea pe care și-a creat-o Don asupra femeii ideale, un fel de pygmalion, doar că nu a încercat să o schimbe pe Rosie, ci a prins sentimente pentru ceea ce era ea, și cel mai important, să-l accepte pe el indiferent de fixurile sale, chiar dacă nu știe de ce suferă, iar afectivitatea și sensibilitatea sunt străine de el.

Lecție de viață

Povestea lui Don ne învață o lecție foarte importantă despre iubire și acceptare socială. Faptul că suntem diferiți, sau că avem anumite probleme, nu ne face mai puțini demni de a fi iubiți și apreciați.

Chiar și în cazul lui, unde rațiunea tronează peste orice altceva, și nu poate fi capabil efectiv de a vedea dincolo de aparențe, își găsește iubirea, sau mai bine zis, iubirea îl găsește pe el.

Cartea poate fi comandată de mai sus. De asemenea, puteți comanda și continuarea: Efectul Rosie ;).

  • https://bit.ly/36v89nR

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

error: Content is protected !!