Carti

Recenzie „Vânătorii de zmeie” de Khaled Hosseini

Nu stiu ce au arabii acestia, însă de un an de când citesc cărți scrise de ei ( Shafak, Asli Eke, Hosseini) nu a fost o carte care să mă dezamăgească, iar ”Vânătorii de zmeie” a lui Khaled Hosseini nu face excepție.

Titlu: Vânătorii de cărți
Autor: Khaled Hosseini
Gen: Literatură contemporană

Coperta carte Vanatorii de zmeie de autorul Khaled Hosseini

Recenzie „Vânătorii de zmeie” de Khaled Hosseini

Este prima carte scrisă de autorul acesta. Acțiunea se desfăsoară în Afganistanul din ultimele zile ale monarhiei, undeva la inceputul anilor 70 și până în prezentul crunt în care acestă țară se află. Cartea este atât de bine scrisă, încât detaliile date de Khaled, aproape că te proiectează în mijlocul Kabulului, în peisajele descrise de acesta si chiar aș îndrăzni să spun că te simți prezent la discuțiile personajelor. Modul în care Hosseini folosește cuvintele este simplist, dar în același timp suficient de metaforic încât să ai senzația că această carte te prinde asemeni unui păianjen în pânza sa.

Subiectul principal al cărții îl reprezintă relația de prietenie dintre Amir, un baiat afgan, din înalta societate a orașului Kabul, și Hassan, care este servitorul său de origine hazară.

Ce mesaj transmite autorul Khaled Hosseini

”Vânătorii de zmeie” nu este doar un roman despre schimbări politice sau război, ci este un roman care suprinde relațiile de familie, relațiile de prietenie, modul în care un om își croiește identitatea, felul în care familia își pune amprenta în viața unei persoane și, mai ales, este un roman care reflectă o realitate prezentă: atrocitățile care se fac în numele religiei, teama de prejudecăți, sacrificiul oamenilor care iubesc din tot sufletul și cum teama omoară conștiința atunci când nu îți înfrunți monștrii de care de temi.

Ceea ce este impresionant în romanul lui Khaled este că ansamblează într-o singură poveste un cocktail de sentimente și trăiri întâlnite de-a lungul vieții: loialitate, respect, păstrarea principiilor, curaj, devotament, atașament, dragoste, onoare, implicare, reabilitarea conștiintei, lașitate, renunțare, vină, păcat, credință, sacrificiu, admirație, frică etc.

Khaled Hosseini, autorul cartii Vanatorii de zmeie

Este genul de carte pe care nu îți dorești să o lași din mână până nu o termini de citit. Însă ceea ce cred că va face această carte fiecaruia dintre cititorii săi este faptul că fiecare va merge înapoi în timp pentru a-și vizualiza modul în care cei din jur (în special cei apropiați) și-au pus amprenta în formarea lor de-a lungul timpului și cred că îți va aminti de lucrurile frumoase, chiar și sacrificiile pecare cei din jur le fac pentru a ne fi mai bine.

Citate din cartea „Vânătorii de zmeie”

“Și asta, cred eu, este esența răscumpărării păcatelor, Amir jan: când vinovăția duce la bunătate”.

“…să știi că există un singur păcat, numai unul, și ăsta-i furtul”.

”-Când omori un om, furi o viață.. Îi furi soției lui dreptul a avea un soț și copiilor – dreptul de a avea un tată. Când spui o minciună, furi cuiva dreptul la adevăr. Când înșeli, furi acelui om dreptul la corectitudine…”.

“Tăcerea înseamnă serenitate, pace, înseamnă să dai încet butonul VOLUM din viața cuiva. Liniștea înseamnă să apeșibutonul de ÎNCHIDERE. Să închizi sistemul. Cu totul”.

“-Copiii nu sunt cărți de colorat. Nu poți să-i “colorezi” cum îți place ție”.

”Kite Runner” este primul roman al autorului afgan-american Khaled Hosseini. L-a publicat în 2003, iar patru ani mai târziu, în 2007, s-a lansat și filmul cu același nume. Mai jos aveți trailerul filmului. Nu e de ratat, cu atât mai mult cu cât au fost respectate faptele din carte, în proporție de 80% aș spune.

Felicia Bocai

De ce ii place Feliciei sa scrie si sa citeasca? Raspuns: cele doua pentru mine au ceva magic in comun - cuvintele! Ce reprezinta cititul pentru mine? Este fereastra catre alte taramuri, alte epoci, alt gen de oameni! Este stimulatorul de emotii si proiectantul de imagini multiple. Si, cel mai important, cred ca cititul este catalizator unei societatii mai bune, mai frumoase si mai empatice. De ce imi place sa scriu? Scrisul, intr-un fel sau altul, este ca o persoana draga, ma face fericita. Cred ca este forma mea de manifest atunci cand ma apasa ceva si modul meu de a-i face pe ceilalti sa priveasca lucrurile si prin ochii mei.

Recent Posts

BOOK CLUB cu Radu Paraschivescu: Astăzi este mâinele de care te-ai temut ieri

Luna martie a fost dedicată celor două cluburi de lectură, din 2, respectiv 16 martie.…

4 zile ago

Tabăra de Lectură pentru Adulți merge la Veseud, în Sibiu!

Dragi cititori, iată-ne ajunși la a VII-a ediție a taberei de lectură pentru adulți. De…

5 zile ago

BOOK CLUB: Furia, de Alex Michaelides

Luna martie este magică și pentru că avem două cluburi de lectură programate. Unul a…

2 săptămâni ago

Books and Wine cu vin, cărți și poezie

În mijlocul atmosferei vibrante și pline de inspirație a capitalei, am organizat pe 1 martie…

3 săptămâni ago

Book Club Măștile fricii, de Camelia Cavadia

Într-o atmosferă plină de pasiune literară și gusturi dulci, cluburile noastre de lectură din București…

3 săptămâni ago

Tabăra de Lectură de la Transylvanian Inn (Bran)

Încă o Tabără de Lectură specială am avut în Luna Îndrăgostiților, în inima munților, la…

3 săptămâni ago