Arhiva

Tabara iCarte, iParte ZIUA 3 – Satul Cobor

Iată-ne ajunși în ultima zi din Tabăra iCarte, cea în care ne-am împărțit între istoria satului Cobor și activitățile literare. Pentru că mulți m-ați întrebat ce e cu acest sat și unde îl găsim, vă pot spune, din cele aflate – și vedeți mai jos cine a fost sursa – că este cea mai veche localitate atestată documentar a județului Brașov. Satul Cobor se află în comuna Ticuș și are multe locuri de explorat.

Tabăra de Lectură pentru Adulți iCarte, iParte

Perioada: 3-6 februarie 2023

Localitate: Ferma Cobor, județ Brașov

Participanți: 15

Edituri partenere: Humanitas, Litera

Parteneri: Fautor Winery, Careless Beauty, seleno.ro, IPPU, Inkorporate

Foto: Dragoș Mirea

Program duminică Tabăra iCarte, iParte

10.00 mic dejun

11.00 Plimbare prin satul Cobor

13.00 Prânzul

14.00 Blind Date with a Book

16.00 Citim împreună

18.00 Joc Ghicește personajul!

19.00 Cina

20.00 Joc psihologic

De fapt, programul trebuia să-nceapă, în fiecare zi, cu stretching și mișcare ușoară, de la ora 09.30. Dar nu știu cum, oamenii cititorii din această tabără s-au trezit foarte devreme (comparativ cu cei din tabăra de vară) și i-am găsit deja la masă la ora 09.00, așa că a picat treaba cu mișcarea (oricum, am avut destulă mișcare după micul dejun, în aer liber, cu plimbările). 

Fotografii realizate de Dragoș Mirea

Biserica reformată

Din nou l-am avut pe Joska ghid desăvârșit – coordonatorul de evenimente de la ferma Cobor –  care ne-a dus prin satul Cobor. În inima Transilvaniei găsești mereu locuri minunate, parcă uitate de lume, cel puțin mult îndepărtate de noi, care stăm în orașe mari precum București, Cluj, Timișoara etc. Înconjurat de o parte și de cealaltă de sate săsești, Cobor este printre cele mai vechi – dacă nu chiar cea mai veche localitate – din Țara Făgărașului. Satul Cobor își are existența din anul 1202, dar, fiind nimicit de două ori, comunitatea s-a micșorat tot mai mult cu trecerea anilor, chiar până la dispariție. Însă nu a fost întotdeauna astfel, ba chiar, odinioară, satul a avut o populație numeroasă. Astăzi însă, după spusele lui Joska, mai sunt doar în jur de 200 de localnici (maghiari, români și rromi).

Unul dintre simbolurile satului este Biserica reformată, una încă falnică. Și așa am ajuns la nenea Ioji, curatorul bisericii, în vârstă de 74 de ani (vezi pe Instagram, pe contul icarteiparte). Cum biserica fortificată nu are nicio sursă de căldură, slujbele nu se mai țin de mulți ani aici, ci la parohie. Ne-am minunat de cheia mare și grea, cât și de ușa uriașă din lemn, apoi l-am ascultat cu plăcere pe nenea Ioji, care a început a ne povesti. Impresionantă este și orga, dar la care, deși rară (pentru nu există decât 17 exemplare din acest model fabricat la Cluj), nu știe nimeni să cânte. Vizavi de biserică se poate observa – cândva falnică, dar astăzi stă să cadă – Casa Clopotarului, ce a fost construită în anul 1870. 

Fotografii realizate de Dragoș Mirea

Camerele de oaspeți din grajdul Fermei Cobor

N-ai zice, nu? N-ai zice că într-un grajd poți avea o cameră de cinci stele. Spuneam articolul anterior, în a doua zi de tabără, că nu e pentru pretențioșii care vor hotel de cinci stele, însă depinde cum cataloghezi o cazare. În total, la Ferma Cobor sunt cam 22 de locuri de cazare, cu tot cu casa de vară/toamnă. Însă pentru iarnă nu au fost disponibile decât opt camere încălzite. Personal, prefer ca toți să fim în același loc, atât pentru cazare, cât și pentru masă și activități. 

Foarte frumos restaurate și curate toate camerele, însă aici recunosc că fițoasa sunt eu (taman eu, care am crescut la țară). Salteaua, de exemplu, n-a fost chiar pe gustul meu și m-a durut spatele în prima noapte. Salonul în care ar fi trebuit să avem toate activitățile literare a fost friguros, prin urmare a trebuit să ne mutăm la masa la care am și mâncat, iar locul, deși prietenos și călduros, nu a fost chiar confortabil – cel puțin nu pentru poze și filmare, de aceea nici nu avem multe cadre cu activitățile. Cu fiecare tabără organizată, descopăr altele și altele, pe care doresc să le îmbunătățesc la următoarea aventură, cu noi oameni și/sau chiar cu o parte dintre cei care au venit la taberele anterioare (Ramona și Bogdan, mulțumesc că ați ales să veniți din nou alături de mine!).

Fotografii realizate de Dragoș Mirea

Blind Date with a Book

Mult am fost întrebată de această activitate. Menționez că nu am inventat apa caldă, ci doar m-am inspirat și eu, ca mulți alții în alte activități, de la americani, unde există de mulți ani acest concept (eu am inventat doar jocul literar ”Ghicește cartea!”). În ce constă această activitate? Mulțumită editurilor Litera și Humanitas, am putut beneficia de cele 30 de cărți pentru organizarea acestui joc. Toate cărțile au fost ambalate, fără a se vedea coperta, și etichetate cu logo-ul iCarte, iParte. Le-am despachetat toți, în același timp, după care, unul dintre participanții taberei a venit cu ideea să deschidem cartea la întâmplare și să citim pasajul la care am nimerit. Pe unii chiar ne-a nimerit bine:).

Fotografii realizate de Dragoș Mirea

Citim împreună

În cadrul acestei activități, fiecare a citit ce a vrut. Unii au citit cărțile pe care le-au avut de acasă, alții au citit ce cărți au primit la Blind Date, iar alții… nu au citit deloc. Nu am forțat pe nimeni să facă vreo activitate. Chiar am primit felicitări pentru acest mod de a organiza tabăra și de a lăsa libertate și dreptul la alegere fiecărui membru participant. De preferat, așa cum am anunțat în ambele tabere, este să participăm cu toții la toate activitățile, însă dacă este cineva care nu se simte bine sau poate nu are posibilitatea să facă drumeție, spre exemplu, sau pur și simplu nu are chef, nu vin cu această condiție de a fi cu toții în picioare. Singura – și îi pot spune condiție – a fost să citim cu cartea pentru clubul de lectură pentru a o dezbate vineri seara. Oricum, nu am simțit că nu suntem cu toții, ba chiar în procent de 90% ne-am întâlnit și am luat parte la activități. Revenind la activitatea de citit împreună, eu am avut la mine o carte pe care am primit-o anul trecut, de ziua mea de naștere, ”50 cele mai frumoase scrisori de dragoste”, însă am primit cărți superbe și în această tabără (pe lângă cele de la blind date, câțiva participanți mi-au adus cadou alte cărți – le voi prezenta într-un video pe YouTube în curând).

Ghicește personajul!

Nici acesta nu e inventat de Roxana de la iCarte, iParte:). M-am inspirat dintr-o scenă din ”Inglorious Bastards”, unde există acest joc foarte interesant (probabil îl mai fac și alții prin tabere sau pe la evenimente, eu nu l-am întâlnit pe nicăieri). Ne-am distrat copios cu acest joc. Fiecare are dreptul să scrie numele personajului pe care îl dorește, iar cel de vizavi să pună întrebări astfel încât să ghicească numele personajului respectiv.

Mai venim la ferma Cobor?

Cu siguranță, da. 

De ce plănuiesc să revin cu cel puțin o tabără de vară/toamnă în satul Cobor și implicit, la Ferma Cobor? Pentru că sunt multe atracții turistice, iar satul este mult de explorat. Avem Barajul Castorilor – mă rog, nu vă imaginați că e un ditamai barajul; castorii își construiesc barajele în funcție de abundența de apă și vegetația din jur (anul trecut, fiind secetă în zonă, ei s-au mutat în aval, barajele rămase s-au uscat și stricat) – și diverse mănăstiri de vizitat, cât și, la 20 de kilometri distanță, Viscri (casa Prințului Charles de exemplu), avem trekking, trasee de bicicletă, păsări sălbatice pe care le putem observa în plimbare sau din observatorul contruit special, foc de tabără, plimbări pe jos sau cu căruța, excursii și multe altele de descoperit pe dealurile Transilvaniei.

Fotografii realizate de Dragoș Mirea

A fost o tabără de lectură în care ne-am distrat și ne-am simțit bine cu toții, iar asta nu o spun doar eu, cât oamenii. Îmi pare rău că nu am apucat să țin un speech la final, dar învăț din fiecare tabără ceva și rămân cu o lecție pe care o cunosc înainte de a porni în următoarea aventură. Mulțumesc încă o dată celor care au ales să mă însoțească, să o cunoască pe Roxana de la iCarte, iParte și să petrecem împreună cele patru zile. Sper să ne revedem cu același drag în oricare dintre taberele ce urmează! PS: Pentru că următoarea tabără nu o voi organiza singură și pentru că va fi Tabăra Aniversară iCarte, iParte (pe 9 iunie 2023 se împlinesc patru ani de când am creat grupul iCarte, iParte de pe Facebook, cel de la care au pornit toate ideile, atunci când, în 2019 eram doar eu, administratorul, iar astăzi peste 20.000 de persoane), va fi una mai mare, până la 25-30 de persoane. Revin cu detalii imediat ce pun puțin planul la punct.

“Orice ființă, cât de neînsemnată ar fi, constituie centrul unui cerc trasat în jurul ei”. Asta spunea Kafka, iar eu spun doar un simplu “Mulțumesc!”. 

GALERIE FOTO

Roxana Brănișteanu

Iubesc cărțile. Am crescut cu ele. Am plâns pe ele. Am râs alături de personaje și am suferit deopotrivă. Cărțile au contribuit la dezvoltarea mea de-a lungul anilor. De asemenea, îmi plac oamenii care citesc. Iubesc oamenii care nu citesc, dar se lasă conduși către lectură. Mă bucur că pot contribui cu un grăunte la treaba asta. De aceea, blog. De aceea, vlog. De aceea, scriitoare. De aceea content writer. De aceea, realizator și moderator emisiune radio. Mai ales, de aceea Organizator evenimente culturale (Book Club, Books&Wine, Book Camp. Toate sub brandul cultural iCarte, iParte. Asta facem aici, în această comunitate de pasionați de citit: împărtășim din ceea ce citim și îi îndreptăm pe alții către citit. “Fiecare trebuie să-și găsească acea cale care i se potrivește cel mai bine. Trenul nu poate merge decât pe șinele de cale ferată” (Yoga Swami).

Recent Posts

Alchimistul: Club de Lectură în Constanța la Tomis HUB

Dragilor, dacă sunteți din Constanța și căutați un motiv bun să ieșiți din casă pentru…

2 zile ago

Club de lectură în Constanta: Lista de Yomi Adegoke

Sâmbătă dimineața, la Tomis Hub din Constanța, ne-am adunat pentru a dezbate cartea „Lista” de…

4 zile ago

Club de lectură în Brașov: Lista de Yomi Adegoke

Sâmbată dimineața, la Fract Restaurant din Brașov, ne-am reunit pentru a explora subiectul complex al…

4 zile ago

BOOK CLUB: Lista de Yomi Adegoke (București)

În acest weekend cititorii din Bucuresti, Constanţa şi Braşov s-au reunit pentru a discuta despre…

4 zile ago

Atelier de Scriere Creativă: Din Tabăra de Lectură

STICLUȚA Mă găsesc privind spre valurile care se sparg și mă surprind pierdut în gânduri,…

7 zile ago

Atelier de scriere creativă: Concurs cu premii în București

Ce planuri ai vineri seară, pe 8 noiembrie? Vin cu o invitație către tine, să…

o săptămână ago