Descopera

‘Tu-i mama ei de Limba Română! Cum conjugi verbul “a trebui”?

Acum vreo săptămână m-am înscris într-un grup (‘Tu-i mama ei de limba română!). Cam în același timp în care am intrat și în grupul de AICI, de unde bine am făcut că am ieșit (şi sentimentul grupului a fost „reciporc”). Din fericire, nu toate grupurile sunt “bolnave” ca acela (numai că, ce să vezi, pORCII se țin scai după mine; unde-s eu, hop și ei – au intrat în grupul menționat în titlu doar să vadă ce mai postez și, bineînțeles, să comenteze agresiv la adresa mea).

Dacă e vorba de limba română, mă bag cu drag și spor :). Şi nu uitaţi: un om este mai mult decât blogul lui. Iar atunci când ai un blog, te faci vinovat, mai mult sau mai puţin, de manipulare. Spunea cineva că am articole uşor destrăbălate. Nici nu neg. Pentru că-mi place să mă joc de-a cuvintele, deşi prefer varianta cacofonică. Iar când tastele îţi scapă de nebune, asta se plăteşte. Aşa „se-mplântă” când nu mai ai măsură. A cuvintelor, în cazul ăsta :).

Ei bine, pentru a fi acceptat în grupul de mai sus, trebuie să conjugi un verb, la modul indicativ, timpul prezent.

A TREBUI și conjugarea dumnealui

Cum conjugăm verbul “a trebui”? Am să trec mai jos cum se schimbă acesta la cel mai des folosite timpuri: prezent, imperfect, perfect compus, viitor. Și adaug și modul condițional optativ, că-mi place mie mult de el 😁.

Indicativ prezent: păstrează forma “trebuie”, iar verbul care urmează după el se acordă cu subiectul.

eu trebuie să fac
tu trebuie să faci
el/ea trebuie să facă
noi trebuie să facem
voi trebuie să faceți
ei/ele trebuie să facă

Indicativ imperfect: trebuia, trebuiau

eu trebuia să fac
tu trebuia să faci
el/ea trebuia să facă
noi trebuia să facă
voi trebuia să faceți
ei/ele trebuiau să facă

Indicativ perfect compus: a trebuit, au trebuit

eu a trebuit să fac
tu a trebuit să faci
el/ea a trebuit să facă
noi a trebuit să facem
voi a trebuit să faceți
ei/ele au trebuit să facă

Indicativ viitor: va trebui, vor trebui

eu va trebui să fac
tu va trebui să faci
el/ea va trebui să facă
noi va trebui să facem
voi va trebui să faceți
ei/ele vor trebui să facă

Condițional optativ prezent: ar trebui

eu ar trebui să fac
tu ar trebui să faci
el/ea ar trebui să facă
noi ar trebui să facem
vor ar trebui să faceți
ei/ele ar trebui să facă

EXCLUS:

eu trebuiesc, îmi trebuiesc, ei trebuiesc, noi trebuim, el trebuiește etc.

ATENȚIE:

Când reapare dragostea față de tine şi te foloseşti de pronume, mare grijă să nu mi-l „trebăluieşti” greşit pe bietul „trebuie”. Pentru că, la trecut sau viitor, acesta se acordă cu subiectul. Iacătă:

Mi-au trebuit vreo două zile să-mi curăț cizmele de excremente de porc.

Îmi vor trebui nişte reclame pe-aici, acum că a crescut numărul cititorilor.

Auch, mă doare mâna! 😅 N-am mai conjugat verbe din clasa a șaptea, când mă contrariam cu profa de franceză. Pagini întregi umpleam cu verbele. Nici nu aş putea spune exact ce anume m-a atras, deoarece gramatica este o ştiinţă exactă, iar mie nu mi-a plăcut niciodată exactitatea :).

Când am văzut că aceasta este condiția pentru a fi membru în acel grup, m-am bucurat nespus. Am zis că trebuie să fie ceva serios, unde oamenii împărtășesc unii altora informații în scris CORECT gramaticale, fără a se face atât de mult mișto de postările analfabeților. Eu postez foarte rar genul ăla de poze în care o ea îl jelește pe un el, numindu-l “veatza me-a” sau “nu puo sa duorm nopta”. Pur și simplu, nu pot râde la așa ceva. Nu ai cum să râzi la asemenea mizerii.

„La cărţi c-un as eşti asasin,

Cu spade-n luptă spadasin,

Dar fără spadă, fără as,

Tu singur spune: ce-a rămas?”

(I.L.Caragiale)

UPDATE

Mai este un grup, ceva mai micuț, în care mă bucur tare mult că am intrat, pentru că e fix pe sufletul meu. Este scris corect, în primul rând: ‘tu-i mama ei de limba română! Sesizați diferența dintre cele două? Este atât de mică, nu diferă decât o singură literă! Nu fac acum un ditamai textul să explic de ce e corect ‘tu-i și nu ‘Tu-i; știu că nu e cazul :).

Am fost corectată, pe grupul celălalt, cu privire la acest articol. Dar nu am reușit să citesc comentariile, ci doar pe sărite, așa că m-am pierdut. Ce e greșit în conjugarea mai sus-numitului? Că eu nu folosesc altfel pe “a trebui”.

PS: Încă un grup care-mi place mult este “Vorbește corect gramatical”. De-am vorbi cât mai mulți corect din punct de vedere al limbii române :).

Roxana Brănișteanu

Iubesc cărțile. Am crescut cu ele. Am plâns pe ele. Am râs alături de personaje și am suferit deopotrivă. Cărțile au contribuit la dezvoltarea mea de-a lungul anilor. De asemenea, îmi plac oamenii care citesc. Iubesc oamenii care nu citesc, dar se lasă conduși către lectură. Mă bucur că pot contribui cu un grăunte la treaba asta. De aceea, blog. De aceea, vlog. De aceea, scriitoare. De aceea content writer. De aceea, realizator și moderator emisiune radio. Mai ales, de aceea Organizator evenimente culturale (Book Club, Books&Wine, Book Camp. Toate sub brandul cultural iCarte, iParte. Asta facem aici, în această comunitate de pasionați de citit: împărtășim din ceea ce citim și îi îndreptăm pe alții către citit. “Fiecare trebuie să-și găsească acea cale care i se potrivește cel mai bine. Trenul nu poate merge decât pe șinele de cale ferată” (Yoga Swami).

View Comments

  • Hei, tare postarea ta. Ieri am aderat la acest grup minunat. Deja are 100 de mii de membri. Am facut o postare si am fost facut pilaf. Pentru un i si un o m-au nenorocit ! Am primit mute ca am spus unei tipe fara poza la profil ca este cam nasparlie. Si dupa am renuntat si am cerut socoteala la persoana care ma banat. Deci eu nu scriu corect nu sunt vreun geniu dar admina grupui ma lasat fara replica in ce hal mi-a raspuns. Eu sunt nimic pe langa minunea aceea !

    • In primul rand, nu scrieti corect romaneste. Foarte usor ati devenit "tinta" pe o pagina cu profilul celui amintit de catre dvs. Nu ma apuc acum sa va corectez textul, ati spune ca va atac. Dar va intreb: ce relevanta are, daca cineva insereaza sau nu poza la profil?! Daca are, de unde stiti ca e poza ei/lui si nu e poza unei vecine/unui vecin? Apoi, faptul ca numiti "nasparlie" o persoana necunoscuta e un semn de proasta crestere. Sper pentru dumneavoastra ca de cate ori veti simti si cel mai mic dubiu ca ceea ce scrieti e incorect (gramatical sau d.p.d.v. al politetii) veti cauta pe net forma corecta. Un geniu stie ca mai are multe de invatat. In rest... "Nu te supara frate!".

      • Ador oamenii de la care ai ce învăța ! Tu ești un astfel de om ! Mi-a plăcut foarte mult , observația pe care ai făcut-o colegului cu ,, nașparlia" .

Recent Posts

Atelier de Scriere Creativă: Din Tabăra de Lectură

STICLUȚA Mă găsesc privind spre valurile care se sparg și mă surprind pierdut în gânduri,…

2 zile ago

Atelier de scriere creativă: Concurs cu premii în București

Ce planuri ai vineri seară, pe 8 noiembrie? Vin cu o invitație către tine, să…

3 zile ago

BOOK CLUB cu Editura TREI: Lista, de Yomy Adegoke (București, Brașov, Constanța)

Te invităm să ni te alături la următorul nostru club de lectură, dedicat romanului "Lista", de…

6 zile ago

Premiul Nobel pentru Literatură 2024: Han Kang, prima laureată din țara asiatică

Premiul Nobel pentru Literatură din 2024 a fost câștigat de scriitoarea sud-coreeană Han Kang. Este…

o săptămână ago

Club de lectură: Cofetăria cu miracole, cu Silvia Tarrago

În luna septembrie a avut loc un al doilea club de lectură, de această dată…

o săptămână ago

Club de lectură: Englezul din Gara de Nord, cu Tatiana Niculescu

Încă un club unde pasionații de lectură din București, Constanța și Brașov s-au reunit pentru…

o săptămână ago