Descopera

Virgula și cratima, preferate silicoanelor și conturilor cu multe zerouri

Este la modă să scrii și să vorbești corect! Virgula și cratima, preferate silicoanelor și conturilor cu multe zerouri. Iertați-mă, dar nu așa trebuia să fie mereu? De ce abia acum?

Tot mai des văd postări de genul: „Dacă nu știi să scrii corect, nu ai ce să cauți lângă mine”, „Degeaba ești frumoasă, dacă nu știi să scrii”, „Faci dezacorduri și pleonasme, degeaba arăți ca în reviste”, „Îmi place că scrii corect”…și lista poate continua. Acestea sunt, mai nou, cerințele femeilor și bărbaților deopotrivă. Să scrii corect este la modă mai nou și a devenit un fel de test, un „must”. Păi, este foarte bine. Dar eu am o nelămurire: de ce abia acum? Nu ar trebui să scriem și să vorbim corect tot timpul? Nu văd asta ca pe o condiție, este o obligație.

Eu nu mi-am pus niciodată problema asta, recunosc. E drept, nici nu m-am confruntat cu probleme de vorbire sau scriere ale oamenilor din jurul meu. Și nu pentru că mi i-am ales în funcție de acest aspect, ci pentru că asociarea a venit de la sine. Mediul de lucru, anturajul, familia, viața mi-au fost propice. Iar dacă mi s-a întâmplat să văd o greșeală sau să aud vreun dezacord sau cuvânt rostit anapoda, nu m-am dat de ceasul morții, ci am explicat, în limba română, unde și de ce este buba. Nu am înlăturat pe nimeni și nu am făcut un caz așa cum se face acum. Tot felul de mesaje pe rețelele de socializare, care mai de care mai agresive pentru cei care nu stăpânesc regulile gramaticale ca la carte.

Nu îi iau în brațe, Doamne ferește, dar dacă ei nu și-au dat interesul atunci când ar fi trebuit, adică în clasele primare, și nici nu au pus preț mare pe limba română, crezi tu că se apucă acum, la 30 de ani? Ce îți imaginezi, că se va opri în prima librărie și-și vor cumpăra „Gramatica de la A-Z”? Cu siguranță, nu. Poate, doar să acorde o atenție mai mare și să folosească mai des dex-ul online, dar doar pentru momentul vorbirii, atât.

Una peste alta, e o treabă bună, chiar și așa, agresivă. Să îți alegi partenerii în funcție de cunoștințele limbii române, este un lucru bun, chiar și acum. Asta înseamnă că am mai renunțat la superficialitate și dăm importanță lucrurilor care chiar contează și nu se pot cumpăra cu bani, indiferent de costuri.

Ștefania

View Comments

Recent Posts

Tabăra de Lectură pentru Adulți: Ediția a X-a merge la Castelul Maria din Hunedoara

Ne pregătim să începem anul 2025 cu o nouă ediție a mult așteptatei tabere de…

3 săptămâni ago

BOOK CLUB în București, Brașov, Constanța, Iași, Sibiu: Copilul de la Auschwitz

Clubul de lectură iCarte, iParte este mai mult decât un loc de întâlnire pentru cititori;…

o lună ago

25 ianuarie 2025: Clubul de carte din Constanța cu romanul Copilul de la Auschwitz

La Constanța, iubitorii de lectură au ocazia să se adune pentru un eveniment special, dedicat…

o lună ago

Club de lectură în Brașov: Copilul de la Auschwitz, de Lily Graham

În cadrul întâlnirii din luna ianuarie a Clubului de Lectură, vom organiza un eveniment special…

o lună ago

BOOK CLUB 2025: Copilul de la Auschwitz

Un nou an aduce cu sine oportunități de a descoperi, de a învăța și de…

o lună ago

Book Club iCarte, iParte: O întâlnire specială pentru comemorarea victimelor Holocaustului

Luna ianuarie  vă asteaptă cu un nou club de lectură by iCarte, iParte dedicat iubitorilor…

2 luni ago