Acasă Carti Carti dezvoltare personala Virgula și cratima, preferate silicoanelor și conturilor cu multe zerouri

Virgula și cratima, preferate silicoanelor și conturilor cu multe zerouri

2
Virgula și cratima, preferate silicoanelor și conturilor cu multe zerouri
Sursa foto: huffpost.com

Este la modă să scrii și să vorbești corect! Virgula și cratima, preferate silicoanelor și conturilor cu multe zerouri. Iertați-mă, dar nu așa trebuia să fie mereu? De ce abia acum?

Tot mai des văd postări de genul: „Dacă nu știi să scrii corect, nu ai ce să cauți lângă mine”, „Degeaba ești frumoasă, dacă nu știi să scrii”, „Faci dezacorduri și pleonasme, degeaba arăți ca în reviste”, „Îmi place că scrii corect”…și lista poate continua. Acestea sunt, mai nou, cerințele femeilor și bărbaților deopotrivă. Să scrii corect este la modă mai nou și a devenit un fel de test, un „must”. Păi, este foarte bine. Dar eu am o nelămurire: de ce abia acum? Nu ar trebui să scriem și să vorbim corect tot timpul? Nu văd asta ca pe o condiție, este o obligație.

Eu nu mi-am pus niciodată problema asta, recunosc. E drept, nici nu m-am confruntat cu probleme de vorbire sau scriere ale oamenilor din jurul meu. Și nu pentru că mi i-am ales în funcție de acest aspect, ci pentru că asociarea a venit de la sine. Mediul de lucru, anturajul, familia, viața mi-au fost propice. Iar dacă mi s-a întâmplat să văd o greșeală sau să aud vreun dezacord sau cuvânt rostit anapoda, nu m-am dat de ceasul morții, ci am explicat, în limba română, unde și de ce este buba. Nu am înlăturat pe nimeni și nu am făcut un caz așa cum se face acum. Tot felul de mesaje pe rețelele de socializare, care mai de care mai agresive pentru cei care nu stăpânesc regulile gramaticale ca la carte.

Nu îi iau în brațe, Doamne ferește, dar dacă ei nu și-au dat interesul atunci când ar fi trebuit, adică în clasele primare, și nici nu au pus preț mare pe limba română, crezi tu că se apucă acum, la 30 de ani? Ce îți imaginezi, că se va opri în prima librărie și-și vor cumpăra „Gramatica de la A-Z”? Cu siguranță, nu. Poate, doar să acorde o atenție mai mare și să folosească mai des dex-ul online, dar doar pentru momentul vorbirii, atât.

Una peste alta, e o treabă bună, chiar și așa, agresivă. Să îți alegi partenerii în funcție de cunoștințele limbii române, este un lucru bun, chiar și acum. Asta înseamnă că am mai renunțat la superficialitate și dăm importanță lucrurilor care chiar contează și nu se pot cumpăra cu bani, indiferent de costuri.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

error: Content is protected !!