Descopera

Când devine cafeaua nesănătoasă

Multora ne este greu să ne începem activitatea de zi cu zi fără de a bea o ceașcă de cafea fierbinte, nu? Fie că este vorba de oameni care muncesc, studenți, fie că sunt casnici, cafeaua a devenit must-have-ul de dimineață.

Adevărul este că obiceiul de a bea mai multe cești de cafea pe zi este în creștere. Din acest motiv, de-a lungul timpului, oamenii de știință au început să facă mai multe cercetări pentru a vedea dacă această băutură are beneficii.

Au fost publicate numeroase studii și rapoarte medicale despre acest subiect și s-a ajuns la diferite opinii în ce privește consumul de cafea. În timp ce unele studii arată că consumul de cafea în cantități minime în mod regulat poate avea beneficii pentru sănătate, alți oameni de știință susțin că această băutură poate fi extrem de dăunătoare sănătății. Din aceste motive, am putea deveni confuzi. Acum, cheia pentru evitarea complicațiilor de sănătate care pot apărea este de a bea cafea în cantități limitate.

1-2 cești (medii) de cafea pe zi poate avea de fapt o serie de beneficii pentru sănătate, și anume:

Diabet

Diabetul este o afecțiune metabolică, care apare atunci când organismul dezvoltă rezistență la insulină sau nu produce suficientă insulină, ducând astfel la creșterea nivelului de zahăr din sânge, ceea ce dă naștere unor simptome nedorite. Diabetul nu se vindecă, dar poate fi tratat.

Potrivit unui studiu publicat în revista „American Chemical Society”, antioxidanții prezenți în cafea pot menține rata metabolică sănătoasă, echilibrând astfel hormonii de insulină pentru a preveni diabetul pe viitor.

Accidentul vascular cerebral

Accidentul vascular cerebral este o afecțiune gravă și de multe ori ne pune viața în pericol. Accidentul vascular cerebral apare în momentul în care țesuturile creierului sunt deteriorate din cauza cheagurilor de sânge formate.

Dar, potrivit studiilor,consumarea a cel puțin o ceașcă de cafea, fără zahăr, în fiecare zi poate menține vasele de sânge dilatate pentru a preveni formarea de cheaguri și, implicit, prevenirea accidentului vascular cerebral.

Boala Alzheimer

Această afecțiune legată de vârstă apare când celulele creierului încep să se degenereze, deoarece sunt afectate memoria, funcțiile motorii și abilitățile cognitive ale unei persoane. Din această cauză, activitățile lor zilnice sunt afectate, neputând să își amintească anumite lucruri, să se concentreze etc.

Potrivit unui studiu, cafeina din cafea poate stimula celulele creierului să se mențină active și sănătoase pentru o perioadă mai lungă de timp. Boala Alzheimer poate fi prevenită dacă creierul este solicitat în fiecare zi. Poți face acest lucru prin completarea de integrale sau sudoku ori jucând puzzle, șah.

Sânziana

Share
Published by
Sânziana

Recent Posts

BOOK CLUB: Marea liniștii, de Emily St. John Mandel

Clubul de lectură al lunii aprilie aduce un scriitor contemporan străin, de această dată prin…

o zi ago

BOOK CLUB cu Radu Paraschivescu: Astăzi este mâinele de care te-ai temut ieri

Luna martie a fost dedicată celor două cluburi de lectură, din 2, respectiv 16 martie.…

6 zile ago

Tabăra de Lectură pentru Adulți merge la Veseud, în Sibiu!

Dragi cititori, iată-ne ajunși la a VII-a ediție a taberei de lectură pentru adulți. De…

o săptămână ago

BOOK CLUB: Furia, de Alex Michaelides

Luna martie este magică și pentru că avem două cluburi de lectură programate. Unul a…

3 săptămâni ago

Books and Wine cu vin, cărți și poezie

În mijlocul atmosferei vibrante și pline de inspirație a capitalei, am organizat pe 1 martie…

3 săptămâni ago

Book Club Măștile fricii, de Camelia Cavadia

Într-o atmosferă plină de pasiune literară și gusturi dulci, cluburile noastre de lectură din București…

3 săptămâni ago