Am văzut „Vagabondul milionar” acum mulţi ani. Nici nu mă gândisem să citesc cartea, pentru că a fost filmul prea bun. Întotdeauna mi s-a părut mai interesantă cartea decât filmul, pentru că ador să-mi las imaginaţia să joace. Ador ambele variante, iar cel mai lesne este să vizionezi filmul. Cea de-a doua este mai obositoare, necesită timp. Dar cum lucrurile cele mai frumoase şi pe care nu le uiţi cu uşurinţă cer ceva sacrificii, la fel şi aici. Efectiv, această carte te ţine cu sufletul la gură, nu o poţi lăsa din mână până ce nu o termini, iar dacă te apuci să o citeşti seara, trebuie să ştii că vei sta peste noapte, până afli finalul. Iar finalul va fi unul… probabil ştiţi, pentru că aţi văzut filmul, însă dacă asta s-a întâmplat în urmă cu ceva ani, ar fi bine să luaţi cartea în mână şi să intraţi în această frumoasă poveste, după care s-a făcut un film de Oscar, în anul 2009.
Este al patrulea film indian pe care l-aş revedea oricând, fără să mă satur, după „Lanţul amintirilor”, „Vagabondul” şi „O floare şi trei grădinari”. Îmi place subiectul, original de altfel, îmi place stilul în care este scrisă, mă amuză şi, totodată, mă întristează. La carte am zâmbit destul de mult, pe când pe parcursul filmului am plâns.
Crescut în cartierele mizere ale Indiei, un puşti a cărui meserie va fi de ospătar, va ajunge să câştige potul cel mare la concursul „Vrei să câştigi un miliard?”. Rama (al cărui nume va fi modificat în film, şi anume, Jamal), un puşti care nu a învăţat niciodată să citească ajunge să câştige taman la un concurs de cultură generală. Iar pentru cine nu a văzut filmul, va rămâne de la începutul cărţii cu gura căscată, neînţelegând de ce începe aşa şi la ce se referă: „Am fost arestat. Pentru că am câştigat un concurs de cultură generală”.
Vikas Swarup zugrăveşte atât de frumos fiecare poveste în parte, pentru că fiecare întrebare pusă tânărului ascunde o poveste din viaţa aceastuia. Mi-a plăcut mult şi personajul lui Salim, prietenul lui Rama, de altfel foarte isteţ şi descurcăreţ.
Nu mai povestesc. Vă las câteva citate şi, desigur, trailerul pentru film. Dar insist să citiţi cartea întâi :).
„Cea mai mare tentaţie pe lumea asta nu este sexul. Sunt banii. Şi cu cât suma este mai mare, cu atât incită mai tare”.
„Am învăţat o lecţie de mare preţ. Visurile nu au putere decât asupra minţii noastre. Cu bani, poţi avea putere asupra minţii altora”.
„Există plăcere chiar și în suferință. Un dulce extaz”.
„Mi-aş dori uneori să pot opri toate ceasurile din lume, să sparg toate oglinzile şi să îngheţ chipul meu tânăr într-o lungă clipă nemuritoare, care să nu mai treacă…”
„Când le observi obrazul fără fard, îţi dai seama că actriţele sunt la fel ca noi toţi, că au aceleaşi nelinişti şi nesiguranţe. Singura diferenţă este că pe noi ne preocupă banii. Sau mai precis lipsa lor. Iar pe ele celebritatea. Sau lipsa ei”.