Cea mai bună şi rapidă mâncare chinezească

Când locuieşti singur şi nu primeşti caserole cu mâncare de acasă, trebuie să te descurci în bucătărie cum ştii tu mai bine, având în vedere trei lucruri esenţiale: mâncarea să fie sănătoasă, în niciun caz costisitoare, iar timpul pe care-l dedici să fie cât mai scurt. Eu nu pot spune că mănânc neapărat sănătos. Mănânc foarte des mâncare gătită, de multe ori grasă, şi neapărat cu carne. Aproape că nu există masă fără carne. Am încercat să servesc doar salată cu pâine prăjită, de exemplu. Nu merge. Mi se face rapid foame, ba chiar mă doare şi stomacul. Sigur, aşa l-am obişnuit. Asta-i dai, asta vrea în continuare.

Dar îmi place. Serios, voi nu simţiţi plăcere atunci când mâncaţi? Pentru mine, mâncatul reprezintă una dintre plăcerile vieţii. O fac cu poftă şi pe săturate.

Lăsând la o parte vorba asta lungă, o să vă prezint ce am gătit astăzi. Ce a gătit, mai corect spus. Andreea este cea care a adus ingredientele şi a fost şi foarte hărnicuţă. Eu i-am ţinut companie, ca şi data trecută cu clătitetele, sfătuind-o ce şi cât să pună. Prea puţin de data asta, însă, căci s-a prieput de minune şi singurică.

Mâncarea chinezească îmi place tare mult. Îmi place orezul, îmi plac tăiţeii, îmi plac sosurile. Am ales astfel o mâncare cu tăieţei groşi, care nu a durat foarte mult. Ceva mai simplă decât cea pe care obişnuiam eu să o fac (vezi AICI).

Ingrediente:

o jumătate de pui

un ardei gras roşu

un ardei gras alb

puţin ghimbir şi puţin chilly (sau ardei iute uscat)

3-4 căţei de usturoi

sos dulce de chilly

o lingură bulion

ulei de măsline

ulei de soia

tagliatelle

Puiul se taie în fâşii subţiri şi se dă la frigider, nu înainte de a pune peste câteva linguri de soia. Între timp, pregătim legumele. Ardeiul se taie şi el fâşii, iar ghimbirul şi usturoiul se toacă mărunt. După zece minute în care puiul a stat în sosul de soia, se pune la prăjit în wok, la foc potrivit, mestecându-se din când în când, pentru a nu se lipi. Se adaugă apoi, pe rând, la interval de 30-40 de secunde, usturoiul, ghimbirul şi chilly/ardeiul iute uscat, tocat mărunt şi el. Se scoate puiul într-un vas şi se acoperă, iar în wok se pune ardeiul, care se lasă la foc mic până începe să se înmoaie. După câteva minute, se pune puiul peste ardei, şi se adaugă sosul de chilly. Se amestecă separat o lingură de bulion cu puţină apă în care au fiert tăiţeii şi se pune peste mâncarea din wok. Înainte cu trei minute de a opri mâncarea noastră chinezească, tocăm o ceapă verde şi o aruncăm peste.

Cam aşa arată. O multitudine de culori şi de arome, de înnebuneşti. Ce să zic, Andreea, recunosc că nu mă aşteptam să-ţi iasă atât de buuuună, aproape că e la fel de bună ca a mea. Nu, scuze, rectific. E la fel de bună ca a mea ;).

Roxana Brănișteanu

Iubesc cărțile. Am crescut cu ele. Am plâns pe ele. Am râs alături de personaje și am suferit deopotrivă. Cărțile au contribuit la dezvoltarea mea de-a lungul anilor. De asemenea, îmi plac oamenii care citesc. Iubesc oamenii care nu citesc, dar se lasă conduși către lectură. Mă bucur că pot contribui cu un grăunte la treaba asta. De aceea, blog. De aceea, vlog. De aceea, scriitoare. De aceea content writer. De aceea, realizator și moderator emisiune radio. Mai ales, de aceea Organizator evenimente culturale (Book Club, Books&Wine, Book Camp. Toate sub brandul cultural iCarte, iParte. Asta facem aici, în această comunitate de pasionați de citit: împărtășim din ceea ce citim și îi îndreptăm pe alții către citit. “Fiecare trebuie să-și găsească acea cale care i se potrivește cel mai bine. Trenul nu poate merge decât pe șinele de cale ferată” (Yoga Swami).

Share
Published by
Roxana Brănișteanu

Recent Posts

Club de Lectură: Alchimistul (București)

Dragă cititorule, visează alături de noi! Te invităm la un eveniment special dedicat uneia dintre…

4 zile ago

Alchimistul de Paulo Coelho: Club de lectură în Brașov

Bună, dragi cititori! Sunt încântată să vă invit la un nou club de lectură dedicat…

6 zile ago

Alchimistul: Club de Lectură în Constanța la Tomis HUB

Dragilor, dacă sunteți din Constanța și căutați un motiv bun să ieșiți din casă pentru…

o săptămână ago

Club de lectură în Constanta: Lista de Yomi Adegoke

Sâmbătă dimineața, la Tomis Hub din Constanța, ne-am adunat pentru a dezbate cartea „Lista” de…

o săptămână ago

Club de lectură în Brașov: Lista de Yomi Adegoke

Sâmbată dimineața, la Fract Restaurant din Brașov, ne-am reunit pentru a explora subiectul complex al…

2 săptămâni ago

BOOK CLUB: Lista de Yomi Adegoke (București)

În acest weekend cititorii din Bucuresti, Constanţa şi Braşov s-au reunit pentru a discuta despre…

2 săptămâni ago